Sekmadienis, 15 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei panorote rūkytos žuvies

www.alkas.lt
2024-08-25 08:45:00
0
Rūkyta žuvis | pixabay.com, Moerschy nuotr.

Rūkyta žuvis | pixabay.com, Moerschy nuotr.

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad apskritai lietuviai žuvies valgo per mažai, tačiau rūkyta žuvis turėtų būti saikingai vartojamas gaminys.

Rūkyta žuvis – su saiku

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos dūmais. Deja, proceso metu susidaro tam tikros medžiagos, galinčios pakenkti sveikatai, jei rūkytos žuvies suvartojama per daug. Tačiau prekybos centruose parduodamai rūkytai žuviai taikomi griežti maisto saugos reikalavimai – jos tiekėjai privalo laikytis Europos Sąjungoje nustatytų normų dėl leistinų tam tikrų medžiagų kiekio rūkytose žuvyse.

„Nors pasaulyje nuolat ieškoma naujesnių rūkymo technologijų, pritaikomi tam tikri filtrai, kad kiek galima mažiau tokių medžiagų valgant žuvį patektų į organizmą, rūkyti patiekalai tebūna proginis maistas“, – pataria sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Pasak dr. E. Gavelienės, sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti. Reikėtų taip pat vengti gaminti žuvies filė tešloje, gruzdinant dideliame aliejaus kiekyje. Ir, žinoma, geriausia žuvį valgyti su didele porcija daržovių.

Žuvies valgome per mažai

Pasak dr. E. Gavelienės, žuvis yra didelės biologinės vertės baltymais turtingas gaminys, turintis daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o lietuvių valgiaraštyje jos vis dar trūksta. Žuvies per savaitę reikėtų valgyti bent 2–3 kartus ir per abu valgymus suvartoti apie 300 g.

Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi. Nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Riebios žuvys veiksmingos mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišos riebaluose yra ypač daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį, mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų.

Šamas ar dorada?

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad prekybos tinklo parduotuvėse taikomos nuolaidos – puiki proga paįvairinti meniu ir išbandyti naujas žuvų rūšis, įsigijus jų pigiau.

„Kartais nesiryžtame pirkti neišbandytų produktų, nežinodami, ar patiks, ar pavyks pagaminti, bet galimybė įsigyti pigiau su nuolaida leidžia drąsiau pirkti, plėsti akiratį ir racioną praturtinti vertingomis maisto medžiagomis, kurių itin gausu žuvyje“, – pastebi E. Krasauskienė ir pabrėžia, kad prekybos tinklas vadovaujasi tvarios žuvininkystės principais – neprekiauja žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurioms gresia išnykimas, o jų žvejyba kelia didelį pavojų aplinkai.

Salotos su rūkyta skumbre

Salotoms reikės:

200 g salotų mišinio;

1/4 raudonojo svogūno;

3 vnt. agurkų;

250 g rūkytos skumbrės;

2 vnt. kietai virtų kiaušinių.

Padažui reikės:

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. citrinos sulčių;

2 v. š. garstyčių;

druskos ir pipirų;

krapų.

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.

  2. Sumaišykite salotas, supjaustytus agurkus, smulkiai pjaustytus svogūnus, užpilkite padažu, gerai išmaišykite.

  3. Ant viršaus uždėkite skumbrės ir ketvirčiais pjaustytų kiaušinių, tiekite su skrudinta duonele.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  2. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies
  3. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  4. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  5. Žuvies patiekalai šventiniam stalui
  6. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  7. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  8. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  9. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  10. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  11. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  12. Salotos veikia kaip jaunystės eliksyras
  13. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  14. Imunitetą sustiprinti gali padėti glotnučiai
  15. Saulės geltonumo gaminys praturtins mitybą ne vienu vitaminu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pakvatokim! apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Rimgaudas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Kažin apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • dar apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?
  • Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?
  • NT vasaros aukcionuose – nemažai neįprastų pasiūlymų
  • Telefonai – ir vaikų saugumui

Kiti Straipsniai

Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Pakvatokim! apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Rimgaudas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Kažin apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • dar apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
  • Tomui apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija

Daiktų mainai sumažins išlaidas mokslo metams

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai