Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šaldytos uogos – vitaminų atsargos žiemai

www.alkas.lt
2024-08-19 12:25:00
0
Šaldytos uogos | pixabay.com nuotr.

Šaldytos uogos | pixabay.com nuotr.

Ar žinojote, kad šaldytos uogos yra tokios pat maistingos kaip ir šviežios, o kartais net ir naudingesnės? Anot „Northwest Wild Foods“, šaldant ką tik nuskintas uogas, jos išlieka optimalios maistinės vertės ištisus mėnesius. Kokias uogas pravartu užsišaldyti rudeniui, kad apsaugotume kūną nuo ligų? Ir kaip šiuolaikinės šaldymo technologijos padeda šį procesą padaryti geresnį bei išlaikyti vasaros gėrybių šviežumą ir jų maistinę vertę?

Išskirtiniam skoniui – uogos su žolelėmis

Uogų šaldymas padeda išsaugoti svarbiausias maistines medžiagas, pavyzdžiui, vitaminą C, folio rūgštį ir antioksidantus, įskaitant beta karotiną ir flavonoidus. Todėl šaldytos uogos gali išlaikyti tokią pat ar net didesnę maistinę vertę kaip ir šviežios. Uogose yra natūralių fermentų, kurie laikui bėgant gali suardyti ląstelių struktūrą, todėl jos suminkštėja, praranda skonį ir pakeičia spalvą. Jų šaldymas sulėtina arba sustabdo šių fermentų aktyvumą, todėl išsaugomas uogų struktūros vientisumas, skonis ir spalva.

Tačiau tam, kad šaldytas uogas būtų patogu naudoti, vertėtų žinoti, kaip jas tinkamai paruošti. Prieš užšaldant uogas reikėtų jas gerai nuplauti ir nusausinti, paskleisti ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir tuomet įdėti į šaldiklį. Uogoms užšalus, jas galima perkelti į vakuuminius maišelius ar indelius. Toks šaldymo būdas leidžia uogoms tarpusavyje nesukibti į vieną didelį bloką ir vėliau lengviau jas panaudoti nedideliais kiekiais. O jei norite uogoms suteikti unikalaus skonio, prieš užšaldant sumaišykite jas su smulkintomis žolelėmis. Pavyzdžiui, sumaišius šilauoges su levandomis ar mėtomis, jos įgaus subtilų skonį ir atšildytos taps unikaliu patiekalų ar gėrimų ingredientu.

Šaldymo temperatūrą reguliuokite patys

Augant poreikiui šaldyti sezoninius produktus, pavyzdžiui, uogas, didėja ir sudėtingesnių šaldymo sprendimų paklausa. Pasak „Avitela“ buitinės technikos kategorijos vadovės Baltijos šalims Eglės Boumezbeur, vis labiau populiaresni tampa dviejų ar keturių durų šaldytuvai su šaldymo kameromis.

„Vis paklausesni vartotojų tarpe tampa keturių durų šaldytuvai, kurių skyrių temperatūra gali būti reguliuojama pagal asmeninius poreikius. Viename jų galite nustatyti žemiausią -20 laipsnių Celsijaus temperatūrą giliam užšaldymui ir jame laikyti sezoninius gaminius, pavyzdžiui, grybus ar uogas, o kitame skyriuje nustatyti, pavyzdžiui, +2 laipsnių Celsijaus temperatūrą standartiniam šaldymui“, – išskiria E. Boumezbeur.

Tačiau, pasak žinovės, jei ketinate šaldyti dideliais kiekiais, patariama pagalvoti apie papildomo šaldiklio įsigijimą, kuris gerokai praplės sandėliavimo galimybes. O planuojantys atsinaujinti virtuvės techniką, turėtų įvertinti ir šaldytuvų sistemų skirtumus.

„Rinkoje yra siūlomos dviejų tipų šaldytuvų atitirpinimo sistemos: rankinės ir neužšąlančios. Pirmo tipo šaldytuvus vartotojas turi periodiškai atitirpinti pats, nes ant vidinių šaldymo elementų susidaro šerkšnas. Tuo tarpu neužšąlančios sistemos automatiškai neleidžia kauptis ledui, todėl šaldytuvas atšąla be vartotojo įsikišimo. Vartotojai, kurie planuoja šaldyti šaldytuvuose su šaldymo kameromis, prieš juos įsigyjant turėtų patikrinti jų atitirpimo sistemos tipą. Nors neužšąlantys modeliai paprastai yra priimtinesni dėl savo patogumo, jie paprastai būna daugiau nei 300 eurų brangesni“, – šaldytuvų skirtumus apžvelgia Eglė Boumezbeur.

Padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų

Norint tinkamai pasiruošti sezoninių produktų šaldymui, svarbu ne tik turėti namuose reikiamą įrangą, bet ir atsižvelgti į tai, kokios uogos turi daugiausiai naudingų medžiagų. Pasak naujienų leidinio „Health“, naudingiausios uogos žmogaus kūnui – šilauogės. Jose esantys antioksidantai, įskaitant flavonoidus, pasižymi gebėjimu neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali užkirsti kelią ląstelių pažeidimams ir palaikyti bendrą sveikatą. Dėl to šilauogės puikiai tinka odos sveikatai stiprinti, smegenų veiklai gerinti bei padeda apsisaugoti nuo lėtinių širdies ligų ar diabeto.

Daug naudingų medžiagų turi ir lietuvių pamėgtos avietės. Jose esantys antioksidantai, pavyzdžiui, kvercetinas ir antocianinai, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, kurie yra susiję su lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu. Be to, ištirta, kad avietėse esantys ketonai gerina medžiagų apykaitą ir mažina riebalų kaupimąsi, todėl avietės yra mėgstamos svorio metimo dietose.

Šaldant uogas rudeniui vertėtų nepamiršti ir dideliu vitamino C kiekiu pasižyminčių juodųjų serbentų. Juose esantys antioksidantai gerina regėjimą ir smegenų veiklą. Be to, juoduosiuose serbentuose yra nemažai gama-linoleno rūgšties (GLA) – retai mityboje sutinkamos omega-6 riebalų rūgšties rūšies, kuri pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sausmedžių uogos – vitaminų šaltinis
  2. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  3. Pats metas kaulavaisius ruošti žiemai
  4. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  5. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  6. Avietės – išskirtinės uogos metantiems svorį
  7. Vaisiai ir uogos padės labiau nei kremai ar papildai
  8. Vitaminų metams neprikaupsite: juos galima užkonservuoti
  9. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  10. Kriaušės padovanos aibę vitaminų
  11. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  12. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  13. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  14. Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?
  15. Palankiausias konservavimo būdas – šaldymas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai
  • Antifrogen N – patikima apsauga nuo užšalimo ir korozijos
  • Kolekciniai automobiliai: kaip išvengti klaidų perkant?

Kiti Straipsniai

Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Miegas

Dieną jaučiamas nuovargis gali byloti apie miego sutrikimus

2025 08 23
„Vytis“

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22
KTU mokslininkė: mašininis vertimas „išvers visą internetą“ – ar mums dar reikia vertėjų?

KTU mokslininkė: mašininis vertimas „išvers visą internetą“ – ar mums dar reikia vertėjų?

2025 08 19
Ką būtina žinoti apie senas skolas?

Atsiskaitymai grynaisiais toliau mažėja

2025 08 16
Piniginė, pinigai

Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Automobilis, kelionės

12 programėlių, kurios padės vasaros išvykose

2025 08 09
Krašto apsaugos ministerija

KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos

2025 07 29

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Saulės elektrinė | enmin.lrv.lt nuotr.

ESO skaičiuoja gaminančių vartotojų rekordą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai