Trečiadienis, 16 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pats metas kaulavaisius ruošti žiemai

www.alkas.lt
2023-08-11 13:26:19
0
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Dabar yra geriausias metas mėgautis vitaminais gausių vaisių įvairove, viena iš populiariausių rūšių – kaulavaisiai.  Nektarinai, slyvos, persikai, abrikosai, vyšnios, trešnės ir kiti pasižymi ne tik gaivinančiu skoniu, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė pasakoja, kodėl juos patartina įtraukti į mitybą ir pataria, kaip paruošti šių vaisių atsargas žiemai, kad organizmą jų naudingomis medžiagomis aprūpintume ištisus metus.

Antioksidantų šaltinis

Kalbėdami apie sveiką mitybą, dažnu atveju minime vaisius ir daržoves. Tačiau renkantis maisto produktus visuomet svarbu atkreipti dėmesį į sezoniškumą. Vaisių ir daržovių pasirinkimo spektras gana platus ištisus metus, o vasara išskirtinė uogomis, į kurių kategoriją papuola didžioji dalis kaulavaisių.

„Uogos yra pranašesnės už vaisius ir daržoves tuo, kad turi daug daugiau antioksidantų, kurie gali stabdyti oksidacijos, kitaip senėjimo ir lėtinių ligų vystymosi, procesus. Sveikatai palankūs kaulavaisiai gausūs mineralais, vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis, taip pat turi natūralių cukrų, kurie suteikia energijos“ – sako V. Kurpienė.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, didžiausiame šalies prekybos tinkle pirkėjai gali rasti 15 rūšių kaulavaisių, o populiariausi – nektarinai ir trešnės.

Visa puokštė naudų sveikatai

Pasak V. Kurpienės, pirkėjų įvertintos trešnės pasižymi ne tik skoniu, bet ir daugybe naudingųjų savybių: „Saujelė trešnių turi 18 mg vitamino C (apie 25 proc. paros normos), kuris būtinas imuninei sistemai ir sveikos odos puoselėjimui. Taip pat 15 proc. paros normos kalio, kuris būtinas raumenims, nervinei sistemai ir kraujospūdžio reguliavimui”.

Šiose uogose, anot dietistės, gausu antioksidantų, beta karotenų ir įvairių polifenolių (antocianinų, flavanoidų ir katehinų), kurie mažina uždegiminius procesus, padeda apsisaugoti nuo lėtinių bei ūmių ligų bei sulėtinti senėjimo procesus. Remiantis naujausių tyrimų duomenimis, trešnės gali padėti mažinti uždegimo procesus ir oksidacinio streso žymenis. Gausi polifenolių mityba gali padėti apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir nervines ligas.

Simpatijas susižėrusius nektarinus sudaro beveik 90 proc. vandens, tad šie vaisiai itin naudingi siekiantiems reguliuoti kūno svorį.

„Nektarinų skonis išsiskiria saldumu, tačiau 100 g vaisiaus turi 44 kcal ir 8 g cukrų, tad kelis šimtus gramų suvalgyti ir pasisaldinti gyvenimą puikiai tiks smaližiams, ieškantiems sveikatai palankių alternatyvų. Juose gausu vitamino C, beta karoteno ir liuteino, pastarieji dažnai vartojami maisto papildų forma siekiant pagerinti regėjimą, bet atminkite, kad papildyti jų atsargas organizme, visų pirma, reikėtų pasistengti su maistu“, – pabrėžia dietistė.

Pasiruoškite žiemai

V. Kurpienė primena, kad sezono metu pravartu pasiruošti žiemai ir apdoroti vaisius taip, kad šie išlaikytų didžiąją dalį sveikatai palankių medžiagų. Kaulavaisius galima šaldyti, konservuoti ir džiovinti, tačiau tam, kad išlaikytume didžiąją dalį naudingų savybių, svarbu laikytis keleto svarbių taisyklių.

„Šviežius kaulavaisius šaldykite vakuuminiuose maišeliuose arba šaldymui skirtose dėžutėse ar maišeliuose.  Stenkitės dalinti kuo mažesnėmis porcijomis, kad greičiau sušaltų, o pakuokite tokį jų kiekį, kad atšildžius vienu kartu suvartotumėte. Svarbu atkreipti dėmesį, kad įsigijus mėgstamus kaulavaisius juos reikėtų užšaldyti kuo greičiau. Tad pirkite dideliais kiekiais tada, kai žinosite, kad tą pačią arba vėliausiai kitą dieną juos ruošite konservavimui“, – pataria „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė.

Jeigu iš kaulavaisių ketinate daryti uogienę, dietistė išskiria kelis svarbius patarimus: „Virdami uogienę, stenkitės naudoti kuo mažiau cukraus ar jo pakaitalų, taip pat ir medaus, kadangi vaisiuose cukrų ir taip gausu. Taip pat stenkitės išlaikyti kuo trumpesnį virimo laiką, kadangi galite suardyti didžiąją dalį vitaminų ir kitų vertingų medžiagų“.

Kitas populiarus ir sveikatai palankus būdas – kaulavaisių džiovinimas. Anot V. Kurpienės, svarbu vaisius džiovinti netiesioginiuose saulės spinduliuose, o ideali džiovinimo temperatūra yra 42 laipsniai. Taip bus išlaikyta daugiausia vertingų medžiagų. Jei yra galimybė – po džiovinimo vaisius vakuumuokite ir  visais  atvejais laikykite tamsioje vietoje bei suvartokite iki kito sezono.

Dietistė primena, kad valgant šviežius arba apdorotus kaulavaisius nederėtų piktnaudžiauti. Geriausia šiuos vaisius rinktis priešpiečiams – taip jie suteiks dienai reikiamos energijos. Taip pat jie puikiai tinka organizmo atstatymui po aktyvaus sporto ar pirties. Mitybos ekspertė dalijasi keliais paprastais būdais, kaip apdoroti kaulavaisius ir paruošti jų atsargas žiemai.

Šaldytos slyvos

Reikės: 1 kg slyvų.

Gaminame: kruopščiai nuplaukite slyvas, nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Išimkite kauliukus ir vaisius sudėkite į šaldymui skirtus maišelius arba dėžutes bei sudėkite į šaldymo kamerą. Mėgaukitės gardžiomis slyvomis žiemą!

Vyšnių uogienė be cukraus

Reikės: 1 kg vyšnių, 250 ml vandens, 200 ml medaus.

Gaminame: kruopščiai nuplaukite vyšnias ir išimkite kauliukus. Į vidutiniškai įkaitintą puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Pamaišykite, kol medus ištirps ir sudėkite uogas. Virkite kol uogos iškils į paviršių, neilgiau 20 minučių. Uogienę supilkite į sandarius indelius ir atvėsinus laikykite šaldytuve.

Džiovintų persikų „čipsai“

Reikės: norimo sudžiovinti kiekio persikų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 40 laipsnių ir išklokite kepimo popieriumi. Persikus nuplaukite ir nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite vaisius kuo plonesnėmis skiltelėmis ir sudėkite ant kepimo skardos. Džiovinkite juos 40 laipsnių temperatūroje maždaug 4 valandas, kol persikų viršus išdžius, tuomet juos apverskite ir džiovinkite dar apie valandą, kol šie taps visiškai sausi. Iš orkaitės išimkite džiovintas persikų skilteles ir leiskite visiškai atvėsti. Svarbu laikyti sausai, nes kitaip traškumas dings. Persikų traškučius kambario temperatūroje galima laikyti apie tris mėnesius.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku
  2. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  3. Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  4. Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?
  5. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  6. Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?
  7. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  8. Slyvos – geresniam virškinimui ir savijautai
  9. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  10. Palankiausias konservavimo būdas – šaldymas
  11. 5 vasaros naudos, kurias dar spėsite pasiimti rudeniui
  12. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  13. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  14. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  15. Ananasai: kaip išsirinkti skaniausią?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Protokolo pasirašymas
Lietuvoje

VRM ir Vilniaus savivaldybė stiprina bendradarbiavimą

2025 07 15
Emocijos, kompiuteris
Lietuvoje

Programišiai atakuoja 1,5 karto aktyviau nei pernai

2025 07 15
Piniginė, pinigai
Lietuvoje

Lietuvoje – vartojimo paskolų bumas

2025 07 15
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija patvirtino pokyčių planą

2025 07 15
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Numatomas rekordinis ekologinės gamybos augimas

2025 07 15
Žalioji energetika
Lietuvoje

Lietuva stiprina kritinę energetinės infrastruktūros apsaugą

2025 07 15
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Liberalams švietimo ministrė nesugebėjo paaiškinti, kaip taisys egzaminų tvarką

2025 07 15
Vaistai
Lietuvoje

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip išsirinkti anglų kalbos kursus, kurie tikrai duoda rezultatų?
  • Žymėjimo sprendimai siaurose ar nestandartinėse aikštelėse
  • L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)

Kiti Straipsniai

Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

2025 04 27
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Ką daryti, kad šį pavasarį būtume žvalesni ir sveikesni?

2025 04 20
Kačių maisto priedai ir papildai

Kačių maisto priedai ir papildai: kada jie reikalingi?

2025 04 07
Miegas

Kad rytinis pabudimas netaptų iššūkiu

2025 03 29

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Palanga ruošis Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms | palanga.lt nuotr.

Palanga ruošis Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai