Išsiruošus į gamtą ir įsisvajojus apie sočią vakarienę, kartais galima sulaukti siurprizų: staiga paaiškėja, kad puikiai atrodančios salotos, pabuvusios karštyje, sugedo, o desertas ištižo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pabuvę karštyje kai kurie gaminiai ne tik praranda prekinę išvaizdą, bet ir tampa kenksmingi vartoti.
Tad norint pasimėgauti skaniu ir šviežiu maistu gamtoje, reikėtų pasiimti tinkamus gaminius ir saugiai juos nusigabenti.
Nepamirškite daržovių, vaisių ir uogų
Nors ruošdamiesi į gamtą dažniausiai galvojame, kiek ir kokios mėsos pasimarinuosime kepsniams, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo pasiimti kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių, nes be visų puikių savo savybių, karštymečiu jie itin naudingi: „Įvairiaspalviai vaisiai, uogos ir daržovės ne tik suteiks būtinų vitaminų, mineralų, bet ir padės apsaugoti organizmą nuo dehidratacijos. Be to, vyšniniai pomidorai, agurkų ir morkų lazdelės bei paprikų juostelės patogios valgyti net ir mažiems vaikams. Taip pat svarbu nepamiršti pasiimti nemažo kiekio švaraus vandens: ne tik gerti, bet asmens higienai bei vaisiams ar daržovėms nuplauti.“
Ji priduria, kad iškylaujant dažnai apsinuodijama nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais, gaminamais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, įvairiais desertais su kremu, mišrainėmis su grietine ar majonezu. „Šiltai laikomi arba transportuojami greitai gendantys maisto produktai tampa apsinuodijimų maistu priežastimi. Tad vertėtų rinktis užkandžius, kurie lėčiau genda šiltesnėje temperatūroje – sūrį, alyvuoges, vynuoges, duonos lazdeles. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė siūlo iškylos maistą vežti šaltkrepšyje, o jo neturint, galima iš anksto užsišaldyti vandens buteliukus ir juos sudėti į krepšį. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose. Taip pat svarbu saugoti visus krepšius su maistu nuo tiesioginių saulės spindulių.
Apsauga nuo saulės ir vabzdžių – būtina
Net jei saulė nespigina į akis, o tik švysteli pro debesis, būtina naudoti apsaugos priemones – ypač jei plaukiate baidarėmis ar daug laiko leidžiate prie vandens telkinio.
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė primena, kad pirkėjų patogumui ir jų laiko taupymui (kad nereikėtų važiuoti į vaistinę) prekybos centruose siūloma visko, ko prireiks ilgesnei ar trumpesnei išvykai: „Į gamtą būtina pasiimti losjonų nuo saulės suaugusiems ir vaikams, kremų ir pienelių po deginimosi, taip pat repelentų nuo uodų ir erkių, raminančių odą gelių po įkandimų. Tuo pasirūpinus stovyklavimo patirtis išliks malonesnė ir būsite užtikrinti dėl tinkamos odos bei imuniteto apsaugos. Taip pat gamtoje visuomet praverčia patogūs batai, nepamirškite pasiimti ir keletą aprangos variantų, kurie tiktų tiek dienos karščiui, tiek vėsiems vasaros vakarams.“