Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?

www.alkas.lt
2024-08-04 17:05:00
0
Padažai | pixabay.com, Hans nuotr.

Padažai | pixabay.com, Hans nuotr.

       

Sakoma, kad nėra tokio patiekalo, kurio nepaskanintų šaukštelis gardaus padažo. Tačiau neretai dažnam kyla klausimas, ar ragaudami net ir nedidelį kiekį padažų nedarome savo kūnui meškos paslaugos? Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalinasi, kaip nepasimesti plačioje padažų įvairovėje bei pasigaminti sveikatai palankesnes padažų alternatyvas, kurios tiks ir prie mėsos, ir prie žuvies, ir prie salotų ypač, kai šiuo metu prekybos tinkle galima rasti įvairiausių žalumynų ir kitų ingredientų reikalingų ruošiant įvairius pagardus.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporatyvinių ryšių direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad vasara – tobulas metas mitybos įpročius keisti sveikesniais, mat šiuo metu galima pasirūpinti šviežio derliaus daržovių, vaisių bei žalumynų gausa, kuri neretai praverčia gaminant įvairius pagardus skirtingiems valgiams.

„Kasdien į parduotuvių lentynas iš vietinių ūkių atkeliauja švieži agurkai, salotos ir žalumynai, uogos, didėja įvairių pomidorų rūšių asortimentas. Stengiamės, kad pirkėjai šviežio derliaus gėrybėmis, tinkančiomis gaminti įvairius pagardus ir ne tik, galėtų pasirūpinti mažiausiomis kainomis, kurias kiekvieną antradienį galima sekti atsinaujinančiame kaininiame leidinyje. Kūrybiškai derinant įvairius sezonį maistą paprasta paruošti sveikatai palankesnius padažus ar valgius ne tik neišlaidaujant, bet ir reikšmingai sutaupant“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Padažai ne visada išgelbės prastai paruoštą patiekalą

Prieš imant svarstyti, kokie padažai mažiau ar daugiau palankūs sveikatai, dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad pirmiausia, gana dažnam ranka tiesiasi imtis pagardų dėl dviejų paprastų priežasčių: kai patiekalas gaunasi per sausas arba kai jam trūksta skonio.

„Jei mėsa ar žuvis išeina sausa, siūlyčiau tobulinti gamybos būdus, neperkepti produktų. To galima greitai išmokti, tik dažnai net nebandoma, nes manoma, kad liesi produktai pagaminti būna sausi, kas nėra tiesa. O toliau daugelį nesklandumų galima išspręsti su prieskoniais, garnyru, šalia patiekiamomis daržovėmis. Tad mano siūlymas būtų pasiraitoti rankoves ir padirbėti savarankiškai kitaip gaminant patiekalus ar pasigaminant padažus iš šviežių produktų namuose. Pagaminę didesnį kiekį galėsite susišaldyti porcijomis“, – pataria ji.

Svarbiausia – tinkami ingredientai

Laimei, sveikatai palankius padažus paprasta pagaminti patiems namuose. Vis tik, nepamirškite, kad gaminant pagardus savomis rankomis be galo svarbu tinkamai pasirinkti kokybiškus ingredientus.

„Jei namie gamintas majonezas bus su rafinuotu bekvapiu aliejumi, jo pagrindas išliks tuščios kalorijos ir omega-6 riebiųjų rūgščių perteklius. Atminkite, kad tokia kombinacija mūsų organizme smarkiai didina lėtinius uždegimus, o jie sukuria puikią terpę vystytis įvairioms lėtinėms ligoms, kurios dažnai pasireiškia lėtiniu nuovargiu“, – sako dietistė, atkreipdama dėmesį į dar vieną populiarų pagardą – Bešamelį.

Pasak jos, daugelio pamėgtas Bešamelio padažas atrodo nekaltas, nes yra visai paprastas bei įprastas. „Tačiau jo pagrindą sudaro kvietiniai miltai – greitai skylantys „blogieji“ angliavandeniai, sviestas arba kitaip sotieji riebalai, pienas, kuriame dominuoja laktozė ir šiek tiek svogūnų bei druskos. Taigi, jei jo šaukštelį ar šaukštą įdėsite į lėkštę, viskas gerai, bet paprastai jis gausiai liejamas ant patiekalo, o tuomet naudos sveikatai nė su žiburiu nerasite“, – paaiškina ji.

Kaip namuose sukurti tobulo skonio padažus?

Prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė V. Kurpienė pažymi, kad gaminant kone bet kurį padažą itin svarbiu akcentu tampa jo pagrindas, nuo kurio priklausys ne tik skonis, bet ir tolimesnė sėkmė, nauda organizmui. Padažų pagrindams dietistė rekomenduoja rinktis šiuos ingredientus:

  • grietinę ar graikišką jogurtą (galima įtrinti ir varškės, norint sodresnio, tirštesnio skonio);

  • avinžirnių arba pupelių užtepėlę (ji suteiks ir baltymų, ir skaidulų, ir gerųjų angliavandenių bei įvairių kitų maistinių medžiagų);

  • keptų daržovių tyrę (ypač tinka paprikos ir baklažanai);

  • trintą šviežių žalumynų tyrę (tinka ir koteliai, tik būtina gerai susmulkinti);

  • minkštą tofu sūrį (puikus antioksidantų, baltymų, geležies ir kalcio šaltinis);

  • trintus riešutus ar natūralų riešutų sviestą (daugiau baltymų ir skaidulų);

  • pomidorų tyrę.

Intensyvesnio skonio namuose ruoštam padažui, pasak V. Kurpienės, suteiks garstyčios, krienai, šviežiai tarkuotas imbieras, įvairūs aitrūs prieskoniai. O norint padažą pasaldinti nebūtina apsiriboti tik medumi –rinkitės saldesnius pomidorus, uogas ar šviežiai spaustas apelsino sultis. Saldumo gali suteikti ir prieskoniai, pavyzdžiui, cinamonas.

Norintiems rūgštesnio skonio dietistė siūlo padažus papildyti citrina, žaliąja citrina, greipfrutu ar rūgščiomis uogomis, pavyzdžiui, svarainiais, spanguolėmis arba nefiltruotu obuolių ar kitu actu. „Kiti dėmesio verti pasirinkimai – šlakelis sojos padažo ar saikingu kiekiu patarkuotas kietasis sūris. Ieškant unikalesnių padažų ar norint pasilepinti paslaptinguoju umami skoniu, galima naudoti šiuo metu ypač gurmanų liaupsinamą miso – fermentuotą sojos pupelių pastą, tinkančią ne tik rytietiškiems patiekalams“, – pataria V. Kurpienė ir dalijasi sveikatai palankių padažų receptais.

Salsa verde padažas žuviai

Šis padažas ypatingai paskanina keptą skumbrę bei puikiai tinka ir su kitų rūšių žuvimis. Reikės:

  • 200 g kapotų petražolių;

  • 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus;

  • 4 sūdytų ančiuvių (arba keičiame druska pagal skonį);

  • 3 šaukštų kaparėlių;

  • 3 šaukštų citrinos sulčių;

  • 2 skiltelių česnako;

  • žiupsnelio pipirų.

Gaminimas. Viską, išskyrus aliejų, sutrinkite smulkintuvu. Į masę supilkite aliejų, pagardinkite pipirais ir dar truputį pasmulkinkite smulkintuvu, tačiau ne per ilgai, nes alyvuogių aliejus trinamas apkarsta.

Anakardžių ir krapų pesto padažas

Šis pesto padažas tinka prie žuvies, mėsos, į salotas, košes, galima tepti ant sumuštinio ar varškės sūrio. Šaldytuve gali stovėti 2–3 savaites. Reikės:

  • 100 g krapų;

  • 60 ml tyro alyvuogių aliejaus;

  • 50 g anakardžių riešutų (galima keisti kedrų pinijomis);

  • 30 g kietojo sūrio;

  • 2 skiltelių česnako;

  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Viską sumalkite smulkintuvu ar virtuviniu kombainu. Į gautą mišinį supilkite aliejų – juo sureguliuosite tirštumą.

Naminis majonezas su putpelės kiaušiniais

Gaminant majonezą visada svarbus tinkamas kiaušinio ir aliejaus santykis. Norint naminį majonezą vartoti ilgiau, dietistė pataria vietoje vištos rinktis putpelės kiaušinius. „Taip galėsite pagaminti 100–150 ml sveiko majonezo, kupino nesočiųjų riebalinių rūgščių“, – sako ji. Reikės:

  • 100–150 g alyvuogių aliejaus;

  • 1 šaukšto citrinos sulčių;

  • 1 putpelės kiaušinio;

  • 1 šaukštelio garstyčių.

Gaminimas. Nuplaukite kiaušinį su soda ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Į maišytuvą įmuškite putpelės kiaušinį, įdėkite garstyčias ir citrinos sultis. Plakdami lėtai pilkite šalto spaudimo alyvuogių aliejų, kol konsistencija bus panaši į majonezą. Majonezą skaninkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite ir skanaukite!

Aštrus paprikų padažas – Harisa

Šiuo padažu galima gardinti košes, troškinius, sriubas, kepintas daržoves ar tiesiog marinuoti mėsą. Reikės:

  • 2 paprikų;

  • 2 raudonųjų svogūnų;

  • 3 šaukštų pomidorų pastos;

  • 4 skiltelių česnako;

  • 1 šaukštelio citrinos sulčių;

  • lydyto sviesto (kepimui);

  • druskos, kajeno pipirų (pagal skonį);

  • 1 šaukštelio džiovintos kalendros;

  • 1 šaukštelio kmynų;

  • 1 šaukštelio kumino;

  • 1 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių;

  • 1 šaukštelio cinamono;

  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių.

Gaminimas. Papriką apkepkite orkaitėje, vėliau nulupkite odelę. Sausus prieskonius pakepkite sausoje keptuvėje ir sutrinkite trintuvu. Vėliau keptuvėje su lydytu sviestu pakepkite svogūnus, česnaką, dėkite papriką, pomidorų pastą, citrinos sultis ir permaišykite. Pagardinkite druska ir viską gerai sutrinkite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  2. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  3. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  4. Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda
  5. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  6. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  7. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  8. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  9. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  10. Kelios gero sultinio taisyklės
  11. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  12. Belaukiant pavasario – salotų įvairovė
  13. Mėsą kartais verta pakeisti avinžirniais
  14. Salotos veikia kaip jaunystės eliksyras
  15. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas Vaiškūnas apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
  • jo apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“
  • Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas Vaiškūnas apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
  • jo apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Čiurlionis belygu Čiurlioniui apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kanceliarinės prekės | pixabay.com, Wokandapix nuotr.

Kad pasiruošimas mokslo metams nekeltų galvos skausmo

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai