Sekmadienis, 7 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?

www.alkas.lt
2024-06-24 18:07:00
0
Lašiša

Lašiša | maxima.lt nuotr.

       

Žuvies patiekalai ne tik paįvairina mitybą, bet ir praturtina kūną naudingomis medžiagomis. Vien lašiša pasižymi įvairių vitaminų ir kitų maistinių medžiagų gausa, o gardžiai ją paruošti lengva ne tik kepant, bet taip pat paprasčiausiai pasūdant ir derinant su skirtingais ingredientais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai įsitikinę, kad lašiša – puikus pasirinkimas nebrangiems pusryčiams, pietums ar vakarienei. O neišnaudojus jos pagrindiniams patiekalams, lašišą galima lengvai pasisūdyti kitiems valgiams ar įvairiems užkandžiams.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad lašišos nauda kūnui ypač vertinga – joje apstu omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda pagerinti smegenų sveikatą, sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką ir apsaugo nuo uždegimų.

Lengvai paruošiama žuvis

Be to, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ vyr. kulinarijos technologas Linas Meškelis priduria, kad tai – itin lengvai paruošiama žuvis. Gaminant lašišą neprireikia nei daug laiko, nei gausos skirtingų ingredientų, o ir iškepti orkaitėje ją galima vos per 15 minučių.

„Lašišą paruošti iš tiesų yra labai paprasta, be to – tai sveikas, skanus ir lengvas maistas, puikiai tinkantys vasarą, kai nesinori jokių kūną apsunkinančių valgių. Derindami šią žuvį su įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, skirtingų veislių pomidorais, turėsite ne tik gardų, tačiau ir kupiną antioksidantų, vitamino C, kolageno ir skaidulų turintį patiekalą“, – sako L. Meškelis ir priduria, kad be minėtų savybių, lašiša taip pat yra labai universali žuvis, iš kurios galima gaminti kone viską.

Prekybos tinklo vyr. kulinarijos technologas dalinasi trimis lašišos valgių idėjomis pusryčiams, pietums ir vakarienei bei pataria, kaip paprastai ir be vargo pasūdyti lašišą, kad vėliau ją galėtumėte panaudoti ruošiant įvairiausius gurmaniškus užkandžius, pavyzdžiui, blynelius ar vieno kąsnio sumuštinius.

Pusryčiams su šeima – pikantiškas lašišos pyragas

Lašišą puikiai galite panaudoti itin gardžiam pyrago receptui, kuriam paruošti reikės:

  • šaldytos tešlos;
  • 140 g šviežios atlantinių lašišų filė;
  • 60 g spalvotų smulkiavaisių pomidorų su šakelėmis;
  • 60 g mocarelos;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 240 ml riebios grietinėlės;
  • 4–6 v. š. šalto vandens;
  • druskos, juodųjų pipirų, raudonėlių (pagal skonį).

Gaminimas. Šaldytą tešlą palikite atšilti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Kol laukiate, į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų, raudonėlių ir atidėkite. Supjaustykite lašišos filė mažesniais gabalėliais, pagardinkite druska bei pipirais ir apkepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Išimkite ir nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu.

Tešlai atšilus, išklokite ja kepimo formą (apie 25 cm skersmens). Nupjaukite kraštus, jei bus išsikišę. Švelniai pabadykite apačią su šakute ir dėkite į šaldiklį maždaug 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių ir tuomet įdėkite tešlą kepti 15 minučių. Tešlą rekomenduojama apdengti folija ir užpilti sausų pupų ar ryžių, kad šie neleistų tešlai kilti. Kai tešla pakeps, nuimkite „svorį“, nudenkite foliją, sudėkite ingredientus: lašišą ir gabalėliais supjaustytus pomidorus. Užpilkite kiaušinių ir grietinėlės plakinio. Kepkite orkaitėje dar apie 30 minučių.

Pietums – gardūs lašišos ir pomidorų iešmeliai

Patiekalas puikiai tiks ir pietums namie, ir darbe. Jam paruošti reikės:

  • 400 g šviežios atlantinių lašišų filė;
  • tamsių pomidorų su šakelėmis (pagal poreikį);
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 2 skilt. česnako;
  • 2 a. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. citrinų sulčių;
  • 1 a. š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
  • džiovinto rozmarino, druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 180–200 laipsnių ir įjunkite grilio režimą. Lašišą, svogūną ir pomidorus supjaustykite nedideliais, vieno kąsnio kubeliais. Pasiruoškite marinatą: dubenyje sumaišykite prieskonius, išspaustą česnaką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir jos žievelę. Į marinatą sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą ir palikite marinuotis apie 10 minučių. Praėjus laikui, lašišą išimkite, o į tą patį marinatą sudėkite dar pomidorus ir svogūnus – gerai juos išmaišykite.

Lašišą, pomidorus ir svogūnus suverkite ant iešmelių. Kepkite iešmelius orkaitėje apie 8 minutes. Nepamirškite kepdami iešmelius juos apversti.

Vakarienei tarsi restorane – kreminė lašiša su salotomis

Lašiša su salotomis – restorano vertas vakarienės patiekalas, kurį pagaminti užtruks vos keletą minučių. Jam paruošti reikės:

Lašišai:

  • 400 g šviežios atlantinių lašišų filė;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • 3 v. š. sviesto;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 4 skilt. česnako;
  • 1 a. š. krakmolo (arba miltų);
  • 3–4 v. š. citrinos sulčių;
  • pusės puodelio grietinėlės.

Salotoms:

  • salotų mišinio;
  • lietuviškų avietinių pomidorų;
  • raudonojo svogūno;
  • alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Supjaustykite lašišos filė maždaug 4–5 centimetrų gabalėliais, pabarstykite druska ir pipirais abi jų puses. Šaukštą sviesto ištirpinkite keptuvėje, įpilkite alyvuogių aliejų. Kepkite lašišą ant mažos ugnies, po 4 minutes ant abiejų pusių, o tada išimkite iš keptuvės.

Į keptuvę dėkite dar 2 šaukštus sviesto ir leiskite jam ištirpti. Sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką ir kepkite kol bus rudai auksinės spalvos. Tuomet supilkite 3–4 šaukštus citrinos sulčių. Pakaitinkite, kol pradės virti.

Atskirame dubenyje sumaišykite krakmolą (arba miltus) su dviem šaukštais citrinos sulčių iš keptuvės. Išmaišykite dubenėlio turinį, o tada jį supilkite į keptuvę. Maišykite, kol padažas pasidarys kreminis. Leiskite padažui pavirti apie 1 minutę, o tada pamažu supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite.

Tuomet pasigaminkite salotas: sudėkite supjaustytus salotų ingredientus, pagardinkite juos alyvuogių aliejumi ir prieskoniais pagal skonį. Lašišą patiekite su padažu ir salotomis.

Kaip patiems sūdyti lašišą?

Na o jei žuvies vis dar liko, siūlome ją pasisūdyti – tokią ją dar 3–5 dienas galėsite naudoti įvairiems užkandžiams. Sūdytai lašišai pagaminti reikės:

  • šviežios atlantinių lašišų filė;
  • pipirų;
  • druskos;
  • cukraus;
  • krapų.

Gaminimas. Lašišą nuplaukite ir šiek tiek nusausinkite. Iš abiejų pusių ištrinkite prieskonių mišiniu bei apdėliokite smulkintais krapais. Taip paruoštus gabaliukus apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į gilesnį indelį oda į apačią.

Indelį laikykite šaldytuve ir kas 12 valandų žuvį vis apverskite. Labai svarbu neišpilti susidariusio sūrymo – jo nebereikės tik tuomet, kai lašiša pakankamai įsisūdys. Taip pasūdytą žuvį galima ragauti jau po 1–2 dienų, tačiau dėl idealaus skonio rekomenduojama ją palaikyti apie 3–4 dienas – ilgiau sūdyta lašiša turės ryškesnį skonį.

Lašišai pakankamai įsisūdžius, ją ištraukite iš sūrymo, nubraukite prieskonių ir krapų likučius – skanaukite! Likučius, susuktus į švarią maistinę plėvelę ar sudėtus į sandarų maisto indelį, galima laikyti šaldytuve dar 3–5 dienas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  2. Lašiša itin naudinga mūsų smegenims
  3. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  4. Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas
  5. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  6. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  7. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  8. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis
  9. Kaip nepasimesti tarp makaronų formų?
  10. Salotos veikia kaip jaunystės eliksyras
  11. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  12. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  13. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  14. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  15. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centrą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Szanowny p. Jarosławie apie G. Šapoka. Kokia buvo Šalčininkų r. Kaniūkų kaimo gyventojų tautybė?
  • juras apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Marija apie G. Šapoka. Kokia buvo Šalčininkų r. Kaniūkų kaimo gyventojų tautybė?
  • Larry Alex Taunton apie A. Medalinskas. Žinia apie naują pasaulio tvarką iš Kinijos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?
  • Naršymas internete atskleidė naujas keliavimo kryptis
  • Ar dabar – palankus metas įsigyti automobilį lizingu?
  • Kaip sukurti jaukią erdvę, kurioje tilptų visas gyvenimas

Kiti Straipsniai

Katė

Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?

2025 09 06
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23

Skaitytojų nuomonės:

  • Szanowny p. Jarosławie apie G. Šapoka. Kokia buvo Šalčininkų r. Kaniūkų kaimo gyventojų tautybė?
  • juras apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Marija apie G. Šapoka. Kokia buvo Šalčininkų r. Kaniūkų kaimo gyventojų tautybė?
  • Larry Alex Taunton apie A. Medalinskas. Žinia apie naują pasaulio tvarką iš Kinijos
  • Ir čia: apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paminklinių atminimo lentų 1919–1920 m. Nepriklausomybės kovų ir 1940–1990 m. Kriaunų krašto laisvės kovotojų atidengimo iškilmės | K. Driskiaus nuotr.

E. Driskius. Lietuva. Kriaunos. D diena

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai