Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi „Maximos“ parduotuvių lentynose. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose?
„Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad ši uoga taip pat yra vitaminų šaltinis ir galingas antioksidantas bei dalinasi mėgstamais receptais, kuriais jau dabar galite paįvairinti prasidėjusią šviežio braškių derliaus puotą.
Dietistė Indrė Trusovė dalinasi, kad iš tiesų retas susimąsto apie vietiniuose ūkiuose augančių uogų ir daržovių vertes. „Vasaros simboliu įvardijamos braškės – turtingos ne tik gausia vitamino C doze, bet ir vitaminais B2, B5, B6, K. Jose yra magnio ir vario, padedančio įsisavinti geležį. Be to, braškės gali būti naudingos širdies sveikatai dėl jose esančių daugiau nei 25 skirtingų antocianinų. Visgi moksliniai tyrimai daugiausiai pabrėžia antioksidacinį braškių poveikį – jose net 4 kartus daugiau antioksidantų, nei daugelyje kitų vaisių. Tad, norintys kuo ilgiau išsaugoti jaunystę, būtinai turėtų įtraukti braškes į savo mitybą“, – pasakoja dietistė.
Kad braškės pamėgtos ir vartojamos daugelio gyventojų, nėra jokių abejonių. Pasak „Maximos“ komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, braškės yra vienos laukiamiausių šviežių lietuviškų uogų parduotuvėse – įsibėgėjus jų sezonui, braškių pirkėjai nuperka nuo 45 iki 75 tonų per mėnesį.
Kiek per dieną siūloma suvalgyti braškių?
Dietistė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad braškėmis drąsiai gali mėgautis net ir tie, kurie nori mažinti savo kūno svorį, mat 100 g braškių yra 2 g skaidulų, o angliavandenių – vos 7 g. Tačiau mitybos specialistė primena, kad vadovaujantis bendrais siūlymais, suaugusiam žmogui nereikėtų valgyti daugiau nei 400 g uogų per dieną, o vaikams jų skanauti galima dvigubai mažiau. Be to, svarbu šių uogų nepadauginti sergantiems gastritu, opalige bei turintiems alergijų.
„Beje, braškes geriausia suvalgyti šviežias, tą pačią dieną parsinešus iš parduotuvės – tuomet jos skaniausios ir sveikiausios. Norint išsaugoti uogas kitai dienai – šaldytuve jas geriau laikyti uždengtas sudrėkinta medžiagos skiaute ar popieriniu rankšluosčiu, o plauti geriausia jas prieš pat dedant į burną“, – kalba I. Trusovė ir dalijasi savo šeimos pamėgtais receptais su uogų karalienėmis – braškėmis.
Braškinis kokteilis
-
banano;
-
saujos braškių;
-
kefyro;
-
šaukšto linų sėmenų.
Gaminimas. Visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu.
Keksiukai su braškiniu kremu
Keksiukams reikės:
-
2 kiaušinių;
-
150 g graikiško jogurto;
-
150 g avižinių miltų;
-
100 g sviesto arba kokosų aliejaus;
-
50 g medaus ar klevų sirupo;
-
šaukštelio kepimo miltelių.
Braškiniam kremui reikės:
-
100 g šviežio, natūralaus skonio tepamo sūrio ar sūrio gaminio;
-
5 braškių;
-
šaukšto citrinos sulčių;
-
šaukšto cukraus pudros.
Gaminimas. Išplakite kiaušinius, sudėkite į vieną indą visus keksiukų ingredientus ir gerai išmaišykite. Masę išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje apie 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Kol keksiukai vės, gaminkite kremą: gerai išsukite visus ingredientus elektriniame maišytuve – aptepkite keksiukus šiuo kremu ir skanaukite sveiką desertą.