Ketvirtadienis, 30 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį

www.alkas.lt
2024-04-06 15:31:00
0
Salierai | pixabay.com, Dietmaha nuotr.

Salierai | pixabay.com, Dietmaha nuotr.

       

Gamtoje dar tik prasideda atbudimas, tačiau parduotuvėse vis gausėjanti daržovių ir vaisių spalvų gama jau praneša įsibėgėjantį pavasarį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi ir besikeičiantį pirkinių krepšelio turinį. Pirkėjus išnaudoti besiplečiančią šviežių gėrybių įvairovę skatina ne tik dėmesys sveikai mitybai, bet ir galimybės sutaupyti.

„Kasmet matome, kad pavasario orai pirkėjus įkvepia šiek tiek atnaujinti savo valgiaraštį, kuriam laikui atidėti sunkius, šildančius patiekalus ir į valgiaraštį įtraukti daugiau lengvesnių patiekalų. Pavyzdžiui, auga salotų, kurios tampa įvairių spalvingų derinių pagrindu, populiarumas. Taip pat pirkėjai dairosi įvairesnių vaisių, uogų, daržovių, ypač mėgsta vis gausiau pasirodančius naujo derliaus egzempliorius – šylantys orai, regis, savaime skatina daugiau dėmesio skirti šviežumui savo mityboje ir pakoreguoti savo įprastą pirkinių sąrašą“, – pastebi G. Kitovė.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė šį mėnesį siūlo 5 gėrybes, kurios kovą bus skanios, naudingos ir nebrangios. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais – nors šie vaisiai ir daržovės gerai pažįstami, tačiau keli triukai virtuvėje privers į jas pažvelgti kitaip.

Brokoliai. Ryškios žalios spalvos daržoves pavasarį tik ir norisi vis dažniau traukti į valgiaraštį. „Priežasčių jų valgyti dažniau netrūksta. Brokoliuose yra daug naudingų medžiagų, įskaitant vitaminą C, vitaminą K, geležį ir kalį. Ypač jie vertinami dėl vitamino C – vos 100 g brokolių yra daugiau nei 90 proc. šio stipraus antioksidantų paros poreikio. Brokolį galima valgyti ir virtą, ir keptą, tačiau tyrimai rodo, kad švelnus virimas garuose išlaiko daugiausia brokolių naudos sveikatai. O šiltuoju metų laiku, žinoma, be galo skanu iš jų gaminti salotas“, – pataria J. Sabaitienė.

Išbandykite: sveikas ir greitas brokolių salotas. Reikės: kąsnio dydžio gabalėliais supjaustytų brokolių, šviežių šilauogių, smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, džiovintų spanguolių, saulėgrąžų sėklų, gabalėliais supjaustyto obuolio, citrinos sulčių. Padažui: puodelio graikiško jogurto, šaukšto citrinos sulčių, šiek tiek obuolių sidro acto, kelių šaukštų medaus, šaukšto aguonų.

„Į didelį dubenį sudėkite brokolius, šilauoges, svogūną, spanguoles ir saulėgrąžas. Sumaišykite obuolį su 1 šaukštu citrinos sulčių ir tuomet sumaišykite su daržovėmis. Nedideliame dubenyje suplakite visus padažo ingredientus. Užpilkite padažą ant salotų ir atsargiai išmaišykite. Salotas galima patiekti iš karto arba laikyti šaldytuve, kol bus patiektos“, – receptu dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Salierai. Tai viena iš daržovių, kurių šviežių galima įsigyti įvairiais metų laikais, o jų kaina visuomet palanki piniginei. „Šios sveikos daržovės gali būti švelnaus arba kartaus skonio – kuo tamsesnė salierų spalva, tuo stipresnis jų skonis, – kaip išsirinkti, pataria J. Sabaitienė. – Salierai yra ne tik traškūs ir gaivūs, bet ir kupini sveikatai naudingų savybių. Jie pasižymi mažu kaloringumu ir dideliu vandens kiekiu, todėl yra puikus pasirinkimas siekiantiems kontroliuoti svorį.“

Išbandykite: Viduržemio jūros virtuvės įkvėptus salierų užkandžius. Reikės: salierų stiebų, humuso, kubeliais pjaustytų slyvinių pomidorų ir agurkų, alyvuogių, fetos sūrio.

„Salierų kotus patrumpinkite ir storesnius galite perpjauti išilgai pusiau, kad būtų lengviau valgyti. Ant kiekvienos saliero lazdelės užtepkite humuso, tuomet pabarstykite pjaustytų pomidorų, agurkų ir alyvuogių. Ant viršaus užbarstykite fetos ir mėgaukitės iš karto arba laikykite šaldytuve ir patiekite atvykus svečiams“, – siūlo „Iki“ kulinarijos technologė.

Svogūnai. Kukli daržovė itin dažnai naudojama įvairiausiuose patiekaluose – ji turi kone stebuklingą galią kiekviename jų pagerinti tiek aromatą, tiek skonį. Tik kartais pamirštama, kokia naudinga ir universali ji yra. Svogūnai yra puikus vitaminų C, B6 ir folato šaltinis. Be to, svogūnai turi antibakterinių ir priešvirusinių savybių, todėl gali padėti stiprinti imunitetą ir kovoti su peršalimo ligomis, kurių apgaulingu pavasario laikotarpiu būna nelengva išvengti.

Išbandykite: svogūnų ir brie sūrio „palmių“ sausainukus. Reikės: 2 svogūnų, supjaustytų plonais griežinėliais, 3 šaukštų sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, ½ šaukštelio baltojo vyno acto, 1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos, 115 g bri sūrio, su pašalinta odele ir suminkštinto, 1-2 šaukštelio kmynų sėklų, 1 kiaušinio.

„Keptuvėje pakepkite svogūnus, sviestą, rudąjį cukrų ir actą, kol svogūnai pasidarys auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite sluoksniuotą tešlą į stačiakampį. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais ir tolygiai išdėliokite ant tešlos. Uždenkite svogūnais, pabarstykite kmynais. Užvyniokite vieną ilgąją pusę iki tešlos vidurio; pakartokite tą patį su kita puse, kad 2 suktinukai susiliestų centre. Supjaustykite 1-1,5 cm storio griežinėliais. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje 12-14 minučių“, – receptą siūlo G. Urbonavičiūtė.

Mangai. Kadaise buvęs egzotika, dabar šis vaisius yra dažnas pirkinių krepšelio ingredientas. Jis dažnam yra tiesiog gaivus delikatesas, bet iš tiesų jame slypi ir daug vitaminų bei mineralų. Mangai pasižymi dideliu vitaminų A, C ir B6 kiekiu, taip pat juose gausu kalio ir skaidulų. Pasak J. Sabaitienės, mangus verti ne tik valgyti vienus, bet ir derinti salotose, glotnučiuose, salsose, netgi kepti ant grotelių ir gaminti desertus.

Išbandykite: šviežių mangų salsą. Reikės: 3 mangų, supjaustytų kubeliais, 1 susmulkintos raudonosios paprikos, ½ puodelio smulkinto raudonojo svogūno, ¼ puodelio smulkintų kalendros lapų, 1 Chalapos paprikos, be sėklų ir susmulkintos, sulčių iš vienos žaliosios citrinos, druskos.

„Dubenyje sumaišykite mangą, papriką, svogūną, kalendrą ir Chalapos papriką. Apšlakstykite vieno laimo sultimis ir dideliu šaukštu išmaišykite ingredientus. Pagal skonį pagardinkite druska ir dar kartą išmaišykite. Kad salsa būtų geriausio skonio, leiskite jai pailsėti 10 minučių ar ilgiau. Patiekite su traškučiais, ant takų, salotų arba kaip atskiras salotas“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Salotos. Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių Lietuvoje užaugintų salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi jų populiarumas akivaizdžiai pradeda augti šylant orams, kai pasirodo dar platesnė šviežia jų įvairovė. Jeigu salotos atrodo nuobodu, J. Sabaitienė kviečia išbandyti jų įvairovę. Pavyzdžiui, lapiniai kopūstai orkaitėje gali virsti traškučiais, su stambialapių salotų lapais verta ruošti pavasarinius suktinukus, o norint didesnio traškumo gaminti su aisbergo salota. Beje, ne visi žino, kad aisbergo salotą skanu ir apdoroti termiškai.

Išbandykite: troškintas aisbergo salotas. Reikės: 1 aisbergo salotos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 150 ml daržovių sultinio, ½ puodelio šaldytų žirnelių, druskos ir pipirų, sojų padažo.

„Salotas supjaustykite ketvirčiais. Apkepkite juos iš visų pusių didelėje keptuvėje su įkaitintu aliejumi, kol salotos pradės ruduoti. Supilkite sultinį, uždenkite dangčiu ir sumažinkite kaitrą. Troškinkite apie 15 minučių, tuomet sudėkite žirnelius ir virkite dar 5 minutes be dangčio. Pagardinkite druska, pipirais, įpilkite sojų padažo ir patiekite“, – idėja dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  2. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  3. Šviežios bulvės jau keičia pernykštes
  4. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  5. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  6. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  7. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  8. Kodėl verta rinktis šaldytus gaminius?
  9. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  10. Raugintos gėrybės džiugins ištisus metus
  11. Mėsą kartais verta pakeisti avinžirniais
  12. Ar verta cukrų keisti dirbtiniais saldikliais?
  13. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite
  14. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  15. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į ką atsižvelgti renkantis padangas traktoriui?
  • Bėgimo takelis namuose: sveikata, disciplina ir vidinė ramybė
  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Tulpės

Kokia pavasarį žiedais apsipilsiančio sodo ar balkono paslaptis?

2025 10 20
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip planuoti rudens dienas, kad liktų laiko sau?

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18

Skaitytojų nuomonės:

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • DNSB reikalai apie Skelbiamas naujas kvietimas daugiabučiams atnaujinti
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Atsakingos maudynės: pavojų keliantis vitaminų trūkumas

Trys klaidos mokant plaukti vaikus

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai