Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Obuoliai: rūšių ir skonių įvairovė

www.alkas.lt
2024-03-23 08:56:00
0
Vokietijoje bus pristatyti lietuviški ekologiški gaminiai

hellawella.com nuotr.

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Regis, pigus ir kasdienis vaisius visiems gerai žinomas nuo pat vaikystės, tačiau jų rūšių gausa parduotuvėse gali priversti stabtelti – kurie labiausiai tiks pyragui, o kuriuos skaniausia bus triaukšti vienus? Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai mėgsta išbandyti įvairias veisles, bet turi ir aiškius numylėtinius.

Ar reikia obuolius dėti į šaldytuvą?

Iš parduotuvės parsinešti obuoliai paprastai ilgai neužsiguli – suvalgomi kaip užkandis, atsiduria pyraguose, kompotuose, nugula prie paukštienos patiekalų ar į obuolienę. Visgi, jeigu vaisių įsigijote daugiau ir jų visų neketinate sunaudoti artimiausiu metu, verta atsiminti, kur jiems tinkamiausia vieta. Tai – ne vaisinė ant spintelės, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Dubuo su blizgančiais obuoliais ne tik papuošia kambarį, bet ir bus geras priminimas šiuo vaisiumi vis paužkandžiauti. Jeigu planuojate juos suvartoti per kelias dienas – galima juos palikti ir kambario temperatūroje, obuoliai nėra greitai sugendantis vaisius. Tiesiog pasistenkite, kad jų neapšviestų tiesioginiai saulės spinduliai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių ir apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų pažeidimų, sumušimų. Tuomet jie išsilaikys 1–2 savaites“, – sako J. Sabaitienė.

Norint pratęsti obuolių šviežumą, juos verta įdėti į šaldytuvą. Ten jie ilgiau išlaikys savo traškumą ir kitas taip vertinamas savybes. Geriausia juos dėti į vaisių ir daržovių stalčių, kurį turi dauguma šaldytuvų. Šioje vietoje puikios būklės jie išsilaikyti gali ir iki kelių mėnesių.

„Tiek laikydami šaldytuve, tiek kitur, atskirkite obuolius nuo kitų vaisių ir daržovių. Dėl obuoliuose esančių etileno dujų kitos šviežios gėrybės greičiau sunoks, tačiau gali ir greičiau sugesti. Be to, nepamirškite, kad obuoliai godžiai sugeria aplink juos esančius aromatus, todėl nelaikykite jų šalia, pavyzdžiui, svogūnų. Dėl to verta kiekvieną obuolį ir suvynioti į laikraštį ar kepimo popierių. Taip jie išsilaikys ilgiau, neprisigers kvapų“, – pataria vaisių žinovė.

Turint daug obuolių atsargų ir norint jomis mėgautis dar ilgiau, idealiausia vieta šiems vaisiams – rūsys. Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti. Patalpoje pravartu palikti pravirą langą, kad į rūsį patektų šiek tiek šviežio oro.

Kuriuos obuolius rinktis ieškant saldžių, o ką – norint saldžiarūgščių?

Obuoliai dažnam siejasi su saldžiais kepiniais, desertais, uogienėmis, tačiau šie vaisiai idealiai dera ir pikantiškuose patiekaluose. Tiesa, atsižvelgiant į norimą rezultatą, verta rinktis ir skirtingas jų rūšis. Kokias, pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Saldūs obuoliai, pavyzdžiui, „Royal Gala“ ir „Golden Delicious“, puikiai tinka užkandžiauti, nes yra natūraliai saldūs ir sultingi, kvapnūs, o jų tekstūra suteikia malonų traškumą. Juos, žinoma, labiausiai mėgsta vaikai. Juos skanu derinti su sūriais, pavyzdžiui, čederiu ar gouda, ir sukurti saldžiai pikantišką derinį. Jie labai tinkami naudoti ir kokteiliuose, sultyse, nes tuomet nereikės daug papildomo saldumo.

Vidutinio saldumo obuoliai, tokie kaip „Evelina“ ir „Red Delicious“, yra universalūs ir yra skanūs valgyti vieni, norint gaivaus saldumo. Taip pat labai dera salotose, kur sukuria skonio receptoriams labai malonų kontrastą. Be galo skanus derinys yra obuoliai ir graikiniai ar pekano riešutai su džiovintomis spanguolėmis. Tokie obuoliai tiks ir obuolienei su cinamonu ir muskato riešutu gaminti ar karamelizuoti“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Tuo tarpu saldžiarūgščiai obuoliai, pavyzdžiui, „Pink Lady“ ir „Granny Smith“, puikiai tinka pyragams, pyragėliams ir galetėms kepti. Jų rūgštumas subalansuoja cukraus ir kitų ingredientų saldumą, todėl skonis būna išbaigtas, išraiškingas. Jų skonis taip pat labai gardžiai atsiskleidžia pikantiškuose patiekaluose, pavyzdžiui, sūrių lėkštėse, čatniuose ar prie kiaulienos, velykinės paukštienos patiekalų.

G. Urbonavičiūtė siūlo pavasarėjant išbandyti legendines Valdorfo salotas su vištiena. Obuoliai čia derinami su riešutais, salieru, žalumynais, vynuogėmis. Jas paruošti labai lengva ir nebrangu, o rezultatas būna sotus ir šventiškas.

Vištienos Valdorfo salotos su obuoliais ir vynuogėmis

Reikės: 1 vidutinio saldumo arba saldžiarūgščio obuolio, 300 g mėgstamų salotų, 150 g besėklių vynuogių, 100 g salierų stiebų, 100 g graikinių riešutų, 250 g vištienos krūtinėlės. Padažui: 1/3 puodelio majonezo, ½ puodelio jogurto, 1 šaukšto citrinos sulčių, druskos, juodųjų pipirų.

Gaminame:

  1. Vištienos krūtinėlę iškepkite arba išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite kąsnio dydžio kubeliais.

  2. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Obuolį supjaustykite mažais kubeliais (žievelę palikite, lupti nereikia). Vynuoges perpjaukite pusiau, salierus susmulkinkite riekelėmis, riešutus sukapokite.

  3. Paruoškite padažą – sumaišykite majonezą, jogurtą, citrinos sultis, druską ir pipirus.

  4. Į dubenį dėkite obuolį, vynuoges, salierą, graikinius riešutus, salotas ir vištieną, apliekite padažu ir gerai išmaišykite, kad padažas pasidengtų. Gražu patiekti negilioje salotinėje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo
  2. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  3. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  4. Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu
  5. Belaukiant pavasario – salotų įvairovė
  6. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  7. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  8. 5 rūšių sėklos, naudingos virtuvėje
  9. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį
  10. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  11. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  12. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  13. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  14. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  15. Gudrybė, rūgštų mandariną paverčianti saldžiu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Birštonas. Vytauto parkas | voruta.lt nuotr.

Birštono kurortui kviečia sukurti pašto ženklą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai