Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mėsą kartais verta pakeisti avinžirniais

www.alkas.lt
2024-03-09 15:35:21
0
Avinžirniai | pixabay.com, KavindaF nuotr.

Avinžirniai | pixabay.com, KavindaF nuotr.

       

Jei pietums suvalgysime vien tik daržovių salotų, nepagardintų sūriu, mėsa ar žuvimi, greitai praalksime. Tačiau tokios salotos bus ne tik gardžios, bet ir sočios, jei jas papildysime avinžirniais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lengviausiai gaunamą baltymų šaltinį – mėsą – verta retkarčiais pakeisti ankštiniais: pupelėmis, sojomis, lęšiais, žirniais ar avinžirniais.

Be daugelio vitaminų jie dar itin vertingi ir dėl fitomedžiagų, turinčių antivėžinį poveikį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pirkėjai vis dažniau ieško mėsos pakaitalų, o avinžirniai – pigus ir sveikintinas pasirinkimas.

Valgome ir akimis: spalvų bei skonių derinys lėkštėje

Avinžirniai – vienas seniausių sukultūrintų augalų pasaulyje: manoma, kad jie buvo auginami jau apie 7 000 metų pr. m. e., buvo itin derlingi, nereikalavo daug triūso. Iš pietryčių Turkijos jie vėliau paplito po daugelį šalių – juos augino ir vertino italai, graikai bei romėnai. Avinžirniai dažniausiai naudojami humusui ar falafeliams, tačiau jie puikiai papildo sriubas, troškinius ir ypač salotas.

Nors žalios spalvos daržovės vertingos bei naudingos, ši pavasarinė spalva lėkštėje taip ir prašosi ryškesnių akcentų. Graikiškos salotos su avinžirniais pradžiugins skonių ir spalvų įvairove, o tai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ne tik naudinga, bet ir žadina apetitą bei kelia teigiamus pojūčius. Avinžirniais siūloma praturtinti mitybą bent kartą per savaitę.

„Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, E ir K) bei mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio, fosforo. Nors lietuviai kaip garnyrą ir daugelio kitų patiekalų komponentą dažniau renkasi bulves, avinžirniuose, lęšiuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pagrindinė avinžirnių nauda – puikūs augalinės kilmės baltymai, jie vertingi ir dėl folio rūgšties (vitamino B9): „Nors dažniausiai akcentuojama, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, ji naudinga kiekvienam iš mūsų, nes gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę ir kraujodaros funkcijas. Ankštinės kultūros itin tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims, ieškantiems augalinių alternatyvų baltymams.“

Lengvai paruošiami, naudingi ir pigūs

Patiekalai iš avinžirnių dažniausiai paruošiami greitai ir paprastai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norint, jog jie greičiau išvirtų, geriausia džiovintus avinžirnius užmerkti vandenyje iš vakaro. Turint galvoje, kad mirkant jų masė patrigubės, vandens reikėtų nepagailėti.

„Lietuvoje populiarėja įvairių tautų virtuvės, tad turbūt daugelis yra bandę pasigaminti Artimųjų Rytų patiekalų – falafelius. Tai puikus, pigus ir maistingas patiekalas, kuriam reikia tik maltų avinžirnių, žolelių bei prieskonių. Tada iš mišinio daromi rutuliukai ir kepami tol, kol jų tekstūra iš išorės tampa traški, o viduje – minkšta.

Naudinga namuose turėti kelias skardines konservuotų avinžirnių – iš jų falafelius ar humusą pasiruošite daug greičiau. O norint, kad kepant jie nesuskiltų ir nesuirtų, į avinžirnių masę galima įmaišyti porą šaukštų avinžirnių miltų. Jei jų turėsite namuose, galėsite panaudoti ir kitiems patiekalams, pakeisdami jais dalį įprastų kvietinių miltų. Turime ir virtų fasuotų, privačia „Rimi“ etikete pažymėtų avinžirnių – juos patogu iškart berti į salotas ar mišraines. Populiarėja ir sveikatai palankus užkandis – skrudinti avinžirniai, avinžirnių trapučiai, o saldumynų mėgėjai gali pasidžiaugti net saldainiais su avinžirniais“, –gaminius vardija O. Suchočeva.

Avinžirnių salotos su daržovėmis

Patiekalui reikės:

1 skardinės avinžirnių – konservuoti avinžirniai „Rimi“ 1,35 €/ 400 g;

200 g vyšninių pomidorų – vyšniniai pomidorai „Rimi“ 1, 79 €/ 250 g;

1/2 ilgavaisio agurko – lietuviškas ilgavaisis agurkas „Rimi“ 1,49 €/ 1 vnt.

150 g fetos sūrio – sūris salotoms „Rimi“ 40 %; 1,49 €/ 150 g;

1/2 raudonojo svogūno;

2 saujų alyvuogių;

10 g šviežių krapų;

10 g šviežių mėtų;

4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;

2 šaukštų raudonojo vyno acto;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Avinžirnius nusunkite ir perplaukite šaltu vandeniu.

  2. Ketvirčiais supjaustykite vyšninius pomidorus ir suberkite juos į didelį dubenį. Nulupkite agurką ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, per pusę perpjaukite alyvuoges ir sudėkite į dubenį su pomidorais.

  3. Stambiai supjaustykite šviežias žoleles ir kartu su nusausintais avinžirniais sudėkite į dubenį.

  4. Suplakite alyvuogių aliejų ir actą, įberkite žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų. Supilkite ant salotų ir išmaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  2. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  3. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  4. Kai nėra laiko gaminti padės smulkinta mėsa
  5. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  6. Kokią mėsą rinktis?
  7. Kodėl verta rinktis šaldytus gaminius?
  8. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  9. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  10. Bulves gali pakeisti ir cukinijos
  11. Ar verta cukrų keisti dirbtiniais saldikliais?
  12. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  13. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  14. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  15. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Markas Soloninas apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • +++ apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką kiekvienas turėtų žinoti apie skydliaukės vėžį
  • „Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)
  • Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą
  • Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

Kiti Straipsniai

Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Markas Soloninas apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • +++ apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas
  • +++ apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Mobilus internetas telefone

Kiekviena vaiko asmenukė turi būti apgalvota

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai