Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pupelės: nuo mineralų iki antioksidantų

www.alkas.lt
2023-12-26 17:02:26
0
Pupelės | pixabay.com, JanNijman nuotr.

Pupelės | pixabay.com, JanNijman nuotr.

Amerikos indėnų gentys praktikavo „Trijų seserų“ žemdirbystę, kai pupelės, kukurūzai ir moliūgai buvo sėjami kartu. Pupelės aprūpindavo dirvožemį azotu, kuris buvo naudingas kitiems augalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad šios ankštinės daržovės itin naudingos ir žmogaus kūnui: jose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, kalis, magnis ir B grupės vitaminai.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad verta nusimanyti ir apie pupelių įvairovę: kiekviena rūšis pasižymi savitu skoniu bei tekstūra, todėl jas galima naudoti skirtingiems patiekalams. Kviečiame iš naujo atrasti šių ankštinių daržovių skonius ir pasigaminti gardų pupelių troškinį su brokoliais.

Visa gerųjų medžiagų paletė: nuo mineralų iki antioksidantų

Dėl įspūdingos maistinės vertės, pupelės dažnai siūlomos, kaip sveikatai palankios mitybos dalis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios ankštinės daržovės – ne tik puikus baltymų šaltinis vegetarams, veganams bei visavalgiams, bet ir maistas, kuris racioną praturtina skaidulomis bei kitomis maistinėmis medžiagomis, kurios gali subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir net sumažinti tam tikro vėžio riziką.

„Pupelės yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, todėl jas gali rinktis ne tik visavalgiai, bet ir specifinių mitybos poreikių turintys žmonės, pavyzdžiui, vegetarai ir veganai. Taip pat jose yra tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą, tokiu būdu padedant reguliuoti svorį. Be to, dauguma pupelių turi nedaug riebalų, o tie, kurie randami šiose ankštinėse daržovėse, yra nesotieji – jie naudingi širdies sveikatai. Dar pupelėse yra sudėtinių angliavandenių, tad jas valgant galima užtikrinti, kad kūnas turės pastovų energijos šaltinį, nesukeliantį staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių ir kritimų“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Mitybos specialistė priduria, kad pupelėse gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip folatai, geležis, kalis, magnis ir B grupės vitaminai, įskaitant tiaminą ir niaciną: „Šios maistingosios medžiagos būtinos įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant energijos gamybą, kraujo susidarymą ir nervų funkciją. Žinoma, pupelės turi ir įvairių antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų ir polifenolių, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina lėtinių ligų riziką, o dėl skaidulų ir antioksidantų kiekio sumažėja rizika susirgti storosios žarnos vėžiu.“

Kokius pupelių patiekalus gaminti?

Yra daugybė pupelių veislių, kurių kiekviena pasižymi unikaliomis savybėmis. Nors sunku tiksliai suskaičiuoti visas egzistuojančias rūšis, manoma, kad pasaulyje auginama per šimtas jų veislių. Šios veislės gali skirtis dydžiu, spalva, forma, skoniu ir kulinarine paskirtimi. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tokia įvairovė mėgstantiems improvizuoti namų virtuvėje suteikia dar daugiau galimybių kūrybiškai išnaudoti šias ankštines daržoves patiekalų gamyboje. Ekspertės nuomone, tam reikalingos žinios apie skirtingų rūšių pupelių skonius ir tekstūras, kad būtų galima išradingai derinti jas prie kitų ingredientų.

„Apsvarstykite, kokio skonio patiekalo norite. Skirtingų rūšių pupelių skonis yra vis kitoks – nuo švelnaus, iki primenančio riešutus. Pavyzdžiui, juodosios pupelės yra švelnaus skonio, o avinžirniai (garbanso pupelės) – riešutinio. Taip pat pagalvokite, kokios patiekalo tekstūros norite. Kai kurios pupelės išvirtos yra kreminės tekstūros, todėl tinka sriuboms ir tyrėms gaminti, o kitos gerai išlaiko savo formą, todėl puikiai tinka salotoms ir troškiniams“, – teigia O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė taip pat ragina atsigręžti ir į egzotiškesnių virtuvių subtilybes: jei gaminate meksikietišką patiekalą, pavyzdžiui, čili sriubą, idealiai tiks pinto arba juodosios pupelės, o italų virtuvėje dažniausiai naudojamos „Cannellini“ pupelės. „Nepaisant to, kokį patiekalą nuspręsite gaminti, visuomet reikėtų atsižvelgti į skirtingų rūšių pupelių virimo laiką. Kai kurios išverda palyginti greitai, o kitoms, pavyzdžiui, avinžirniams, gali prireikti daugiau laiko. Galiausiai atsižvelkite į savo mėgstamų skonių paletę. Jei turite mėgstamą pupelių rūšį, naudokite jas savo patiekaluose“, – pataria ekspertė.

Ką reikėtų žinoti apie mažiau pažįstamas pupelių rūšis?

Nors gaminant maistą namuose dažnai mėgstama naudoti jau gerai pažįstamus maisto produktus, vis dėlto su neįprastais ingredientais galima skatinti savo kūrybiškumą, kulinarinį tobulėjimą ir naujų įdomių skonių bei technikų atradimą. O. Suchočevos manymu, dėl šių priežasčių verta pažinti įvairias pupelių rūšis, kad būtų galima net ir tradicinius patiekalus atrasti iš naujo bei nustebinti ne tik save, bet ir šeimą ar draugus.

„Yra kelios mažiau žinomos, tačiau išties skanios pupelių rūšys. Pavyzdžiui, „Pinto“ pupelės yra smėlio spalvos su rausvai rudais taškeliais. Jos pasižymi kremine tekstūra ir turi šiek tiek riešutų skonio, dažnai naudojamos meksikietiškų patiekalų gamyboje, ypač – buritams paruošti. Dar įdomios „Adzuki“ pupelės – mažos, rausvai rudos, turinčios saldoką skonį. Šios ankštinės daržovės dažnai naudojamos Azijos virtuvėje, ypač saldžiuose patiekaluose, pavyzdžiui, raudonųjų pupelių pastos desertuose.

O pupelės „Mung“ – tai taip pat mažos, tačiau žalios, ovalo formos daržovės, irgi dažnai naudojamos Azijos virtuvėje, sriuboms ir kariui gaminti. Be to, iš jų išgaunami pupelių daigai. Dar yra ir „Lupini“ – jos didelės, plokščios ir gelsvai baltos pupelės. Žalios jos yra kartaus skonio, todėl prieš vartojimą paprastai mirkomos ir sūdomos. Tokios pupelės populiarios Viduržemio jūros regiono virtuvėje“, – vardija komercijos operacijų vadovė.

Pupelių troškinys su brokoliais ir citrina

Troškiniui reikės:

200 g brokolių;

1 v. š. aliejaus;

1 v. š. rozmarinų;

1 vnt. sultinio kubelio;

250 ml vandens;

200 g špinatų;

400 g baltųjų pupelių;

0.5 vnt. citrinos;

200 ml pasterizuotos grietinėlės.

Gaminimo eiga: 

  1. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.

  2. Susmulkinkite aitriąją papriką.

  3. Svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir susmulkintus brokolius pakepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol svogūnas suminkštės.

  4. Suberkite rozmariną, įdėkite sultinio kubelį ir supilkite vandenį, užvirinkite.

  5. Sudėkite špinatus ir virkite 2 minutes.

  6. Nupilkite pupelių skystį, nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite pupeles.

  7. Sudėkite pupeles į apkeptas daržoves. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Įmaišykite citrinos žievelę ir sultis kartu su grietinėle ir užvirinkite. Pagardinkite druska.

Dalį brokolių galite pakeisti šakniavaisinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis ar pastarnokais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?
  2. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  3. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  4. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  5. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  6. Cukinijos tiks net ir vafliams
  7. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  8. Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 
  9. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  10. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  11. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  12. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  13. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  14. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  15. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18
Dviračių saugykla
Gamta ir žmogus

Per 2 metus sostinėje atsiras per 100 dviračių saugyklų

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tulsi Gabbard apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Anksčiau grąžinta būsto paskola: verta ar ne?
  • ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio
  • Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

Kiti Straipsniai

Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Tulsi Gabbard apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute
  • Rimvydas apie A. Juodpusis. Šaknys. Medžio ir Žmogaus…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilį plauti vien vandeniu neužtenka

Neapdairumas plovykloje gali brangiai kainuoti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai