Ne paslaptis, kad majonezas dėl savo universalumo, kreminės tekstūros ir pikantiško skonio yra itin populiarus gaminys kalėdinių patiekalų gamyboje. Nors gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad majonezas – ne kasdienio vartojimo gaminys, vis dėlto, anot sveikatai palankios mitybos specialistės, per šventes ir kitomis progomis saikingai vartoti šio pagardo tikrai galima.
Taip pat, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, majonezo nereikėtų įsivaizduoti vien tik kaip baltos mišrainės ingrediento, nes jis puikiai tinka įvairių užtepėlių, padažų bei marinatų gamyboje.
Vartojamas saikingai – sveikatai palankus
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad majonezas – riebus padažas, taigi – kaloringas pagardas, tad įtraukiant jį į savo mitybą vertėtų prisiminti porcijų kontrolės ir mitybos balanso principus.
„Viename majonezo valgomajame šaukšte yra apie 90–100 kalorijų. Didžiąją jo dalį sudaro riebalai, kurių kiekis svyruoja nuo 10 iki 11 gramų viename valgomajame šaukšte, kitų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai ar angliavandeniai, kiekis nesiekia nei 1 gramo. Todėl majonezas pagrįstai priskiriamas riebalams, t. y. riebiems padažams.
Tačiau, kadangi viena pagrindinių majonezo sudėtinių dalių yra aliejus, šiame gaminyje vyrauja mononesotieji ir polinesotieji riebalai, kurie laikomi sveikatai palankesniais. Kita vertus, antroji šio produkto sudedamoji dalis – kiaušinio trynys, tad majoneze atsiranda ir cholesterolio. Pavyzdžiui, šaukšte įprasto majonezo yra 2 procentai visos dienos cholesterolio normos ir gana daug natrio – maždaug 70–130 miligramų viename valgomajame šaukšte, o per didelis pastarojo mineralo kiekis gali didinti kraujospūdį. Taigi, šiuo pagardu skaninant patiekalus reikia atsiminti, kad gausesnis kiekis nepalankus sveikatai“, – perspėja gydytoja.
Ideali terpė įvairiems skoniams maišyti dėl specialaus proceso
Turbūt reta šeimininkė galėtų įsivaizduoti savo šventinių vaišių stalą be vieno pagrindinių gaminių – majonezo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog kalbant apie kalėdines kulinarines tradicijas, majonezas dažnai naudojamas kaip pagrindas kreminiams užpilams, padažams ir užtepėlėms gaminti, kuriais vėliau gardinami ne tik kasdieniški, bet ir šventiniai patiekalai.
„Majonezas – universalus ingredientas, kuris dėl savo kreminės tekstūros yra išskirtinis pagrindas padažams, užtepėlėms ir užpilams gaminti. Gaminant majonezą vyksta emulgavimo procesas – jis leidžia sumaišyti kelis riebius elementus, kurie paprastai sunkiai maišosi tarpusavyje. Majonezo gamybos metu sujungiami kiaušinių tryniai ir aliejus – taip gaunama stabili ir glotni konsistencija, kuri yra ideali terpė įvairiems skoniams maišytis.
Dėl šio būdingo stabilumo majonezas lengvai dera su daugybe ingredientų, įskaitant žoleles, prieskonius ir kitus pagardus, todėl lengviau sukurti sudėtingus ir gerai subalansuotus pagrindinių patiekalų ar užkandžių priedus. Kreminė majonezo prigimtis ne tik suteikia malonų skonį užpilams ir padažams, bet ir pagerina bendrą skonių profilį, todėl šis produktas yra puikus ingredientas visiems namų kulinarams, norintiems pagerinti įvairių kasdienių bei šventinių patiekalų skonį“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.
Kaip įvesti į šventines vaišes naują priedą – česnakinį majonezo aioli?
Aioli – mažiau Lietuvoje žinomas padažas. Jį tradiciškai sudaro česnakai, alyvuogių aliejus ir gali būti papildomų priedų, pavyzdžiui, kiaušinių trynių ir Dižono garstyčių. O. Suchočeva pažymi, kad laikui bėgant aioli tapo populiariu pagardu visame pasaulyje, o skirtinguose regionuose siūlomi unikalūs klasikinio recepto variantai, pavyzdžiui, įtraukiant majonezą.
„Majonezo aioli padažas gali tapti jūsų nauja šventinio stalo vizitine kortele. Juo galite gardinti įvairiausius patiekalus: pavyzdžiui, juo tiks aptepti keptus kalakutienos ar vištienos gabalėlius – tokiu būdu suteiksite papildomo pikantiško skonio mėsai. Be to, jei mėgstate mažiau tradicines Kalėdų stalo vaišes, galite krevetes, krabus, omarus ar kitas pasirinktas jūros gėrybes gardinti šiuo padažu. Taip pat jis puikiai dera su traškiomis ir šviežiomis morkomis, agurkais ir paprikomis“, – siūlo žinovė.
Česnakinis majonezo aioli padažas
Padažui reikės:
250 ml majonezo;
5 ml garstyčių;
Žiupsnelio druskos;
3 skiltelių česnako, susmulkintų;
10 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
-
Dubenyje sumaišykite majonezą, garstyčias ir druską.
-
Įmaišykite česnaką ir citrinos sultis.
-
Uždenkite ir laikykite šaldytuve iki patiekimo.