Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Baklažanas: daug skaidulų ir mažai kalorijų

www.alkas.lt
2023-10-14 15:35:33
0
Baklažanai, daržovės | pixabay.com, Strattigan nuotr.

Baklažanai, daržovės | pixabay.com, Strattigan nuotr.

Europoje baklažanai iš pradžių buvo vertinami skeptiškai dėl jų artimos giminystės su kitais naktižiedžiais augalais, iš kurių kai kurie buvo laikomi net nuodingais. Tačiau laikui bėgant, toks mitas apie baklažanus buvo sugriautas ir dabar daugelis įtraukia šią daržovę į sveikatai palankią bei didelio biudžeto nereikalaujančią mitybą.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, baklažanai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, todėl puikiai tinka kūno masę reguliuojantiems žmonėms. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad geriausios kokybės baklažanus galima išsirinkti atsižvelgus į jų spalvą ir odelės būklę. Vis labiau vėstant ir ilgėjant rudens vakarams, kviečiame susišildyti dubenėliu garuojančio bei kvapniais prieskoniais gardinto kario su baklažanais ir lęšiais.

Vitaminų, mineralų ir antioksidantų gausa

Panaudoti baklažanus kulinarijoje galima įvairiais būdais: juos dėti į troškinius, skaninti sriubas ir makaronus ar pasigaminti paprastus užkandžius. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad nors daugiausia naudingųjų baklažano medžiagų galima rasti jo minkštime, nereikėtų nulupti ir odelės.

„Baklažanas – skaidulomis turtinga daržovė. Skaidulos padeda virškinti, palaiko sveiką žarnyną ir sotumo jausmą, kuris gali būti naudingas reguliuojant svorį. Taip pat baklažanuose yra įvairių vitaminų, įskaitant vitaminą C, K ir folatus (folio rūgšties augalinė forma). Vitaminas K būtinas tinkamam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, o vitaminas C – antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą ir sveiką odą“, – apie baklažanuose esančius vitaminus pasakoja gydytoja.

Be to, baklažanuose randama ir skirtingų mineralų: „Baklažanuose gausu kalio, kuris atlieka svarbų vaidmenį, palaikant skysčių pusiausvyrą, nervų funkciją ir reguliuojant kraujospūdį. Dar baklažanuose yra nedidelis kiekis mangano, būtino kaulų sveikatai ir medžiagų apykaitai. Ši daržovė pasižymi ir vertingais antioksidantais: nasuninu, chlorogeno rūgštimi, antocianinais. Išvardinti junginiai padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamos oksidacinės žalos, kuri gali lemti lėtines ligas ir senėjimą.“

Gydytoja dietologė priduria, kad baklažanai, kaip pomidorai, paprikos ir bulvės, priklauso nakvišinių augalų šeimai. „Kai kurie žmonės gali būti jautrūs šios rūšies daržovėms ir patirti tokius simptomus, kaip virškinimo sutrikimai, odos bėrimas ar alerginės reakcijos. Jei žinote, kad esate jautresni baklažanams, venkite jų ar kitų nakvišinių daržovių vartojimo. Saikingiau valgyti baklažanus gali tekti ir tiems, kurie yra linkę į inkstų akmenų susidarymą, mat baklažanuose gausu oksalatų“, – primena dr. E. Gavelienė.

Kaip tinkamai laikyti namuose?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad norint kuo ilgiau mėgautis šviežiais ir nesuminkštėjusiais baklažanais, namuose labai svarbu juos laikyti tinkamomis sąlygomis.

„Jei baklažanus planuojate sunaudoti per vieną ar dvi dienas, galite palikti juos kambario temperatūroje. Laikykite juos sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių. O jei norite baklažanus laikyti ilgiau, įdėkite juos į šaldytuvą. Neplautus baklažanus sudėkite į specialų daržovių stalčių, sudėkite į plastikinį maišelį su skylutėmis arba lengvai suvyniokite į popierinį rankšluostį, kad nesikauptų perteklinė drėgmė“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Ekspertė taip pat pataria nepjaustyti baklažanų, kol nesiruošiate jų naudoti: „Supjaustyti baklažanai, dėl oro ir drėgmės poveikio, linkę greičiau sugesti. Be to, baklažanai yra jautrūs etileno dujoms, kurias gamina kai kurie vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, bananai, pomidorai ir obuoliai. Todėl baklažanus laikykite toliau nuo šių vaisių ir daržovių. Nors baklažanai šaldytuve gali išsilaikyti apie savaitę, juos geriausia sunaudoti per kelias dienas, kad būtų užtikrintas optimalus daržovės skonis ir tekstūra. O jei turite baklažanų perteklių ir norite juos išsaugoti – galite juos blanširuoti ir užšaldyti.“

Komercijos operacijų vadovė prideda, kad geriausios kokybės baklažanus galima išsirinkti, atsižvelgus į jų odelę bei spalvą. „Ieškokite baklažanų, kurių odelė lygi ir blizganti. Blyški ar raukšlėta odelė gali reikšti, kad baklažanas nėra toks šviežias. Taip pat rinkitės ryškios ir vienodos spalvos daržoves. Skirtingų veislių baklažanai būna įvairių spalvų, todėl rinkitės pagal konkrečios perkamos veislės spalvos ypatybes. Dar galite nykščiu švelniai paspausti baklažaną. Jis turi būti tvirtas ir šiek tiek paslankus, panašiai kaip spaudžiant prinokusio avokado odelę. Jei baklažanas pernelyg minkštas, jis gali būti pernokęs. Be to, rinkitės vidutinio dydžio arba didelius baklažanus, nes jų skonis ir tekstūra būna geresni nei labai mažų ar peraugusių baklažanų“, – keletą gudrybių atskleidžia O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  2. Perlinės kruopos: mažai išlaidų, daug naudos
  3. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  4. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  5. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  6. Gydytoja atskleidžia mažai girdėtą obuolių savybę
  7. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  8. Rauginti galima ne tik daržoves
  9. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  10. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  11. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  12. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  13. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  14. Salierai: visokeriopa nauda sveikatai
  15. Rudenį sustiprinti imunitetą padės svogūnai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Dave Rubin apie Šį rytą į Lietuvą vėl įskriejo dronas: Baltarusijos provokacija ar hibridinio karo taktika? PAPILDYTA
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • >juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla
  • Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija
  • Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui
  • Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Dave Rubin apie Šį rytą į Lietuvą vėl įskriejo dronas: Baltarusijos provokacija ar hibridinio karo taktika? PAPILDYTA
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • >juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
cukrus | rd.com nuotr.

Kur slepiasi perteklinė druska ir cukrus?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai