Sekmadienis, 24 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis

www.alkas.lt
2023-10-09 06:00:47
0
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Per šimtmečius buvo išvesta ne viena kriaušių veislė, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, tekstūra ir paskirtimi. Šiuolaikinės kulinarijos tradicijose kriaušės išliko universalus ir mėgstamas vaisius: jos naudojamos įvairiems patiekalams ruošti, įskaitant salotas, desertus, uogienes ir čatnius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad kriaušės – puikus maistinių skaidulų šaltinis, kuriame taip pat yra nemažai imunitetą stiprinančio vitamino C.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausias kriaušes, kai šiuo metu raibsta akys nuo jų asortimento. O tam, kad nereikėtų sukti galvos, ką daryti su gausiu kriaušių derliumi ir leisti jam sugesti, verta vėstančiais rudens vakarais pasimėgauti šiltu bei kvapniu kriaušių pyragu, kuris taps mėgstamiausiu šeimos desertu.

Sustiprins imunitetą ir skysčiais aprūpins kūną

Kriaušių skonis ir jų panaudojimo galimybės virtuvėje greičiausiai beribės: jos paskanins ne vieną kepinį ir desertą, vaisių kompotą, o keptos kartu su paukštiena atsiskleis dar kitaip. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kriaušes verta įtraukti į sveikatai palankios mitybą, nes jos yra puikus skaidulų šaltinis.

„Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 g skaidulų. Skaidulinės medžiagos yra labai svarbios žmogaus virškinimo sveikatai, nes padeda reguliariai tuštintis, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą. Vienoje vidutinio dydžio kriaušėje randama ir apie 12 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino C. Šis vitaminas yra stiprus antioksidantas, palaikantis stiprią imuninę sistemą, padedantis gaminti kolageną, kad oda būtų sveika ir padedantis gyti žaizdoms. Kriaušės yra ir geras kalio šaltinis: vidutinio dydžio kriaušėje jo yra apie 190 miligramų. Šis mineralas labai svarbus palaikant tinkamą kraujospūdį, todėl gali padėti sumažinti hipertenzijos ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Be to, kriaušėse yra daugiau nei 80 proc. vandens, kuris gali padėti palaikyti bendrą organizmo hidrataciją“, – kriaušių privalumus išskiria gydytoja dietologė.

Žinoma, nors ir retai, tačiau kai kurie žmonės gali būti alergiški šiems vaisiams. „Alerginės reakcijos gali pasireikšti nuo lengvo burnos alergijos sindromo (burnos niežėjimo ar dilgčiojimo) iki sunkesnių simptomų, tokių kaip dilgėlinė, patinimas ar pasunkėjęs kvėpavimas. Jei įtariate alergiją kriaušėms, būtinai kreipkitės į gydytoją ir atlikite tyrimus dėl konkrečių alergenų. Taip pat kriaušėse, kaip ir daugelyje vaisių, yra natūralių cukrų, įskaitant fruktozę. Žmonės, kurie turi fruktozės netoleravimo sutrikimų, vartodami daug fruktozės turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, kriaušes, gali jausti virškinimo diskomfortą, dujas, pilvo pūtimą ir viduriavimą. Šiems asmenims būtina saikingai ir atidžiai stebėti tokius simptomus“, – primena E. Gavelienė.

Kad nereikėtų vėliau išmesti, pirmiausia įvertinkite vaisiaus išnokimo lygį

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad rudenį dažnai susiduriama su problema, kai dėl kriaušių derliaus gausos tenka svarstyti, kaip išvengti bereikalingo maisto švaistymo. Tad norint tinkamai išlaikyti kriaušes namuose, reikėtų pirmiausia įvertinti jų sunokimo lygį.

„Jei turite prinokusių kriaušių, kurias planuojate greitai suvalgyti, geriausia jas laikyti šaldytuve, kad ilgiau išliktų šviežios. Jei jos nesubrendusios, palikite jas kambario temperatūroje, kad sunoktų. Skirtingų sunokimo stadijų kriaušes laikykite atskirai vieną nuo kitos. Prinokusios arba pernokusios kriaušės gali išskirti etileno dujų, kurios gali pagreitinti šalia esančių vaisių, įskaitant kitas kriaušes, nokimą. Tačiau, jei kriaušės dar neprinokusios ir norite jas sunokinti, sudėkite jas į dubenį su vaisiais arba popierinį maišelį ir palaikykite kambario temperatūroje. Kai kriaušės prinoks – perkelkite jas į šaldytuvą, kad nokimo procesas sulėtėtų. Prinokusias kriaušes šaldytuve galima laikyti iki 3–5 dienų. Vadovaudamiesi šiais patarimais ne tik išvengsite maisto švaistymo, bet ir galėsite gardžiuotis skaniausiomis kriaušėmis, kurios tiks valgyti tiek vienas pačias, tiek jas bus galima panaudoti įvairiems kepiniams, kurie savo aromatu ir skoniu dar ilgai primins jaukius rudens vakarus“, – teigia O. Suchočeva.

Pasak specialistės, kriaušės parduotuves pasiekia iš daugelio Europos šalių: Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, o žiemos metu ir iš Kinijos, tad saldžių bei sultingų kriaušių parduotuvių lentynose galima rasti visus metus. Tiesa, didžiausias jų pirkimo pikas yra vėlyvą rudenį bei žiemą, kai savo soduose šių vaisių jau negalime rasti.

„Jei norite išsirinkti aukštos kokybės kriaušes, reikėtų žvalgytis tokių, kurios tvirtos, bet šiek tiek pasiduodančios švelniam kotelio galo spaudimui. Venkite kietų ar pernelyg minkštų kriaušių. Kriaušių spalva gali skirtis priklausomai nuo veislės. Tačiau ieškokite ryškios ir vienodos spalvos kriaušių, atitinkančių savo rūšį. Nedidelis spalvos pasikeitimas iš žalios į geltoną ar raudoną yra geras prinokimo rodiklis. Prinokusios kriaušės turi skleisti saldų, kvapnų aromatą nuo kotelio galo. Jei jaučiate malonų aromatą, tai ženklas, kad kriaušė prinokusi ir tinkama valgyti“, – teigia ekspertė.

Kriaušių pyragas

200 g kvietinių miltų;

1 v. š. cukraus;

0.5 a. š. druskos;

120 g šalto sviesto;

4 v. š. šalto vandens.

Įdarui:

1 kg kriaušių;

3 v. š. krakmolo;

100 g cukraus;

1 vnt. citrinos.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite tešlą. Miltus, druską ir cukrų sumaišykite virtuviniame kombaine, tada įpilkite šalto sviesto ir maišykite iki vientisos tešlos. Įpilkite maždaug 4 šaukštus šalto vandens ir vėl sumaišykite.
  2. Išimkite tešlą iš virtuvinio kombaino ir suminkykite į rutulį. Padalinkite jį į dvi dalis, abi tešlos dalis suspauskite į plokščius blynus ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad sukietėtų.
  3. Kol laukiate, paruoškite įdarą. Nuplaukite kriaušes, išimkite jų šerdis ir supjaustykite vaisius plonais griežinėliais.
  4. Įdėkite sviestą ir cukrų į keptuvę ir kaitinkite, kol visas cukrus karamelizuosis. Sudėkite supjaustytas kriaušes. Kai kriaušės pradeda minkštėti, įpilkite krakmolo, sumaišyto su vandeniu ir gerai išmaišykite keptuvės turinį.
  5. Tešlą plonai iškočiokite, kad gautųsi maždaug 28 cm skersmens blynai. Vieną tešlos dalį dėkite į 24 cm skersmens kepimo indą ir prispauskite prie šonų. Supilkite kriaušių masę ant pagrindo. Kitą tešlos dalį supjaustykite juostelėmis ir supinkite tinklelį.
  6. Tvirtai prispauskite tešlos kraštus. Jei norite, papuoškite viršutinį sluoksnį iš tešlos išpjaustytomis formomis ar šakute išraižykite ornamentus.
  7. Pyragą ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol pyragas dailiai apskrus. Prieš patiekdami pyragą leiskite jam šiek tiek atvėsti.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  2. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  3. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  4. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  5. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  6. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  7. Duona – reikšmingas druskos šaltinis
  8. Valgiaraštį praturtins rudens karalius – moliūgas
  9. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  10. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  11. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  12. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  13. Kada geriausia skanauti bananus?
  14. Visi atsakymai apie persimonus
  15. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22
Telefonas
Lietuvoje

„Sodra“ įspėja apie sukčių skambučius

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • skt. apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • Marija apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba
  • P.Skutas apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • Tiesą rašo? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kad terasos netaptų čiuožykla
  • Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui
  • Atostogos – teisė, kurią verta išnaudoti laiku
  • Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15

Skaitytojų nuomonės:

  • skt. apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • Marija apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba
  • P.Skutas apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • Tiesą rašo? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie A. Valotka. Valininiai ledai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pinigai

Finansinio raštingumo pamokos: nuo ko pradėti?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai