Vasaros pabaiga – tai metas, kai daugelis skuba užsišaldyti vaisius, uogas bei daržoves, kad jais galėtų džiaugtis ir šaltais žiemos mėnesiais. Kaip paruošti šaldiklį naujam derliui šaldyti ir į ką svarbu atkreipti dėmesį, pasakoja „LG Electronics“ ekspertas Kirilas Miliajevas.
Išvalykite ir sutvarkykite
Prieš pildant šaldiklį naujomis gėrybėmis, patariama jį išvalyti ir sutvarkyti. Pirmiausia būtina išimti iš šaldiklio visus gaminius ir atitirpinti susidariusį ledo sluoksnį. To daryti nereikia, jeigu šaldiklyje įdiegta bešerkšnė technologija („No Frost“), kuri užtikrina automatinį šaldiklio atitirpinimą ir tolygią oro cirkuliaciją, taip neleidžiant susidaryti ledui. Atitirpinus patariama išvalyti šaldiklio paviršius ir stalčius drėgna šluoste ar kempinėle.
Prieš dedant gaminius atgal į šaldiklį, patartina atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką. Jei anksčiau šaldiklyje laikėte produktus, ant kurių užšaldymo data nenurodyta, arba neprisimenate, kada jie įdėti į šaldiklį, gali būti, kad galiojimo laikas jau baigėsi ir juos reikia išmesti.
Nustatykite tinkamą temperatūrą
Patikrinkite ir sureguliuokite šaldiklio temperatūros nustatymus, kad jame būtų palaikoma pastovi temperatūra: –18 °C arba žemesnė. Tokia temperatūra idealiai tinka maistui šaldyti ir užkerta kelią kenksmingų bakterijų dauginimuisi. Kai kuriuose šaldytuvuose įdiegta greitojo užšaldymo funkcija („Express freeze“), leidžianti greitai užšaldyti ką tik į šaldiklį įdėtus produktus.
Naudokite sandarius indus arba šaldymo maišelius
Šaldant maistą reikia naudoti sandarius indus arba specialius šaldymo maišelius. Jie sumažina oro patekimą prie maisto , dėl šios priežasties į šaldiklį įdėti gaminiai ilgiau išlieka švieži, ant jų nesusidaro ledo sluoksnis.
Pirmas įdedamas, pirmas išimamas
Prieš dedant į šaldiklį naujus gaminius, reikėtų ant kiekvieno indo ar maišelio užrašyti užšaldymo datą. Tai padės laikytis principo „pirmas įdedamas, pirmas išimamas“ ir suvartoti maistą per nurodomą laikymo laikotarpį, kad vėliau nereikėtų išmesti šaldiklyje pamiršto maisto.
Šaldykite porcijomis
Jeigu įmanoma, reikėtų užšaldyti porcijomis, kurias būtų galima suvartoti per vieną kartą. Be to, mažesnėmis porcijomis užšaldyti gaminiai greičiau atitirpinami ir sumažėja nesuvartoto maisto atliekų kiekis.
Nelaikykite ilgai atidarytų šaldiklio durelių
Tam, kad sumažėtų temperatūros svyravimai šaldiklyje, nepamirškite uždaryti šaldiklio durelių iš karto, kai tik išimate produktus, ir stenkitės jas atidaryti kuo rečiau. Taip šaldiklyje palaikoma vienoda oro temperatūra, o šaldytuvas suvartoja mažiau elektros energijos.