Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pankoliai: visos dalys labai maistingos

www.alkas.lt
2023-07-17 06:00:39
0
Pankoliai, daržovės | pixabay.com, Katiklinski nuotr.

Pankoliai, daržovės | pixabay.com, Katiklinski nuotr.

       

Salierinių augalų šeimai priskiriami pankoliai kiekvienoje virtuvėje turėtų atsirasti kur kas dažniau, mat savo maistinėmis savybėmis jie lenkia daugumą plačiai paplitusių daržovių, teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Pankoliai yra ne tik antioksidantų bei skaidulų šaltinis, bet ir slopina apetitą, tad į juos turėtų atkreipti dėmesį siekiantys koreguoti savo svorį.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad ši kvapni, anyžių ir krapų aromatą skleidžianti daržovė populiarėja – ją renkasi norintys praturtinti savo mitybą įdomesniais skoniais.

Naudingos visos pankolio dalys

Pankoliai dažnai žinomi dėl sėklų – jų arbatą pediatrai dažnai pataria mamoms, kurių kūdikiai kenčia nuo pilvo pūtimo ir dieglių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad nauda gaunama iš visos daržovės: „Visos pankolio dalys labai maistingos – tai unikali daržovė, nes žmogui naudingas tiek gumbas, tiek stiebai su lapeliais ar sėklos. Anksčiau pankoliai buvo plačiai naudojami liaudies medicinoje dėl antibakterinių ir antiuždegiminių savybių, o tai, kad jie dar ir tikras antioksidantų šaltinis, buvo sužinota truputį vėliau.“

Palyginti su daugeliu kitų daržovių, pasak ekspertės, pankoliai pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. „Jų sudėtyje yra tokių antioksidantų kaip chlorageninė rūgštis ir tvercetinas – jo randama ir sėklose, ir stiebuose. Šiose daržovėse gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, o arbata padeda tiems, kuriuos vargina pilvo pūtimas. Be to, pankolius galima priskirti prie apetitą slopinančių daržovių – tai svarbu koreguojantiems savo svorį. Tačiau dėl tam tikrų medžiagų, esančių pankoliuose, jų daug valgyti ar gerti arbatų nepatariama nėščiosioms“, – įspėja gydytoja dietologė.

Naudingi tiek žali, tiek termiškai apdoroti

Jau senovės Romoje ir Graikijoje pankoliai buvo auginami bei vartojami tiek kaip prieskoniai, tiek kaip vaistiniai augalai, o sėklų arbata su kitais ingredientais naudota net veido kaukėms. Pankoliai mėgstami ir arabų bei Rytų šalių virtuvėse, kuriose jų sėklos, kuriose gausu eterinių aliejų, naudojamos prieskonių mišiniams, o gumbai itin vertinami prancūzų ir italų kulinarų.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, naudingiausia pankolius vartoti žalius, įpjaustant į salotas gumbą ar stiebus: „Termiškai apdorojus, juose sumažėja vitamino C, tačiau mineralinės medžiagos ir skaidulos išlieka. Pankoliai puikiai tinka sriuboms, troškiniams, gardūs kepti orkaitėje su kitomis daržovėmis kaip garnyras. Be to, termiškai apdoroti jie tampa gerokai švelnesnio, subtilesnio skonio nei švieži.“

Sėklos – ne tik arbatai

Pankoliai – dar reta daržovė lietuvių daržuose, bet ji itin universali ir daug kur pritaikoma. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prekybos centruose galima įsigyti pankolio sėklų, kurios tiks ne tik arbatai: „Jomis galima gardinti aliejų, padažus ir pagardus, o pakepintos jos suteiks puikaus skonio sriubai ar troškiniui, tik jas suberti reikėtų jau baigiant gaminti. Pankolio sėklos ypač dera su riebesne mėsa (kiauliena, ėriena) ar žuvimi (lašiša, skumbre).“

Renkantis pankolio gumbus, svarbu atkreipti dėmesį, ar jie nėra dėmėti, o stiebeliai – neapvytę. „Stambiai supjaustytas, prieskoniais su aliejumi pagardintas ir grilyje iškeptas gumbas puikiai derės kaip garnyras prie kepsnio ar žuvies. O rauginant ar marinuojant agurkus su pankolių stiebais ar įberiant į marinatą jų sėklų, daržovės bus kvapnios ir išliks kietos. Laikyti pankolių gumbus, ypač, kai šilta, geriausia šaldytuve – tuomet jie išliks traškūs ir nepraras drėgmės“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Gaivios pankolių, salierų ir granatų salotos

Salotoms reikės:

2 vnt. pankolių;

6 vnt. salierų stiebų;

1 vnt. svogūno;

2 vnt. petražolių šakelių;

1 vnt. granato.

Užpilui reikės:  

1 vnt. žaliosios citrinos;

4 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto medaus arba agavų sirupo;

druskos, pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Pankolius ir saliero stiebus nuplaukite. Pankolį supjaustykite labai plonais šiaudeliais arba popieriaus plonumo griežinėliais. Saliero stiebus supjaustykite įstrižai plonais griežinėliais, o svogūną – šiaudeliais. Granatą nulupkite ir išimkite sėklas.
  2. Dubenyje sumaišykite supjaustytas daržoves, suberkite granatų sėklas, sukapotas petražoles.
  3. Dubenėlyje pasiruoškite gaivų užpilą. Alyvuogių aliejų sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis ir medumi. Pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite padažą ant salotų ir išmaišykite. Salotas papuoškite granatų sėklomis.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Rauginti galima ne tik daržoves
  2. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  3. Cukinijos tiks net ir vafliams
  4. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  5. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  6. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  7. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  8. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  9. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  10. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  11. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  12. Praturtinkite mitybą avižirniais ir salierais
  13. Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį
  14. Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams
  15. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

TVF misija
Lietuvoje

TVF: Lietuvos ekonomika augs, reikės atsakingų sprendimų

2025 11 24
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas nuotoliniu būdu dalyvavo EVT susitikime

2025 11 24
Žemė
Lietuvoje

Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai

2025 11 24
Dviračių takas
Lietuvoje

Seimo nariai ir žinovai teikia pasiūlymus dėl dviračių eismo saugumo

2025 11 24
Čiuožykla
Gamta ir žmogus

Sostinės Rotušės aikštė atvers kalėdinę čiuožyklą

2025 11 24
Kelias, žiema
Gamta ir žmogus

Pasirodžius snaigėms – prasideda avarijos keliuose

2025 11 24
Volodymyras Zelenskis
Lietuvoje

G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas

2025 11 24
Vandens telkinys
Lietuvoje

Klaipėda stiprina medžių apsaugą nuo bebrų daromos žalos

2025 11 24

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Budweizeri apie Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų
  • Budweiser apie Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų
  • COACH COLIN apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Kažinui apie V. Sinica. Želigovskis Vilnių okupavo ar išvadavo?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • TVF: Lietuvos ekonomika augs, reikės atsakingų sprendimų
  • Prezidentas nuotoliniu būdu dalyvavo EVT susitikime
  • Valstybinę žemę galima pirkti ir išsimokėtinai
  • Su bankų vadovais I. Ruginienė aptarė sukčiavimo užkardymą, paslaugas regionuose

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Augalai

Kaip sugalvojami augalų veislių pavadinimai?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Budweizeri apie Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų
  • Budweiser apie Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų
  • COACH COLIN apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Kažinui apie V. Sinica. Želigovskis Vilnių okupavo ar išvadavo?
  • Švietimo kursai >Mikabaliui apie Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Būstas

Būsto pirkimas: kaip įvertinti, kad jo vertė augs

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai