Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis

www.alkas.lt
2023-06-23 13:10:01
0
Žuvis | pixabay.com nuotr.

Žuvis | pixabay.com nuotr.

Ruošiantis kepsnių vakarienei lauke arba iškylaujant gamtoje daugeliui įprasta ant kepsninės išsikepti mėsos arba paukštienos. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimo metui įgaunant pagreitį vertėtų nepamiršti ir kitų alternatyvų mėsai bei paukštienai, pavyzdžiui, šviežios žuvies ir jūrų gėrybių. Prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip ant kepsninės pasiruošti gurmaniškų jūrų gėrybių ir traškios bei sultingos žuvies.

Žuvį ir jūrų gėrybes reikėtų valgyti dažniau nei mėsą

Nors nemažai žmonių net ir kasdien valgo mėsą, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos pasiūlymuss, šis maistas turėtų būti vartojamas saikingiau. Vietoje mėsos ji patariama dažniau skanauti žuvį bei jūrų gėrybes.

„Gausus mėsos vartojimas nėra palankus sveikatai ir didina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, antrojo tipo cukriniu diabetu. Žinoma, visiškai išbraukti mėsos iš mitybos raciono nereikėtų, tačiau ją valgyti patarčiau ne dažniau kaip porą kartų per savaitę. Tuo tarpu žuvies ir jūrų gėrybių į savaitės mitybą svarbu įtraukti bent 2–3 kartus. Priklausomai nuo jūrų delikatesų rūšies jie gali būti valgomi ir termiškai neapdoroti, ir švelniai pasūdyti, kepti orkaitėje, ant grilio arba paruošti kitaip“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Gydytoja dietologė atskleidžia, kuo žuvis ir jūrų gėrybės yra taip vertinamos sveikatai palankios mitybos ekspertų. „Palyginti su mėsa, žuvies ir jūrų gėrybių nauda mūsų sveikatai yra nepakeičiama. Jose gausu vienos svarbiausių žmogaus kūnui būtinų statybinių medžiagų – baltymų, kurie lengviau įsisavinami bei virškinami. Žuvis ir jūrų gėrybės taip pat yra nepamainomas Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Be to, tai – skirtingų mineralų ir vitaminų gausa pasižymintis produktas. Visa jūrų gėrybių grupė yra puikus pasirinkimas mitybos racionui, o kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis labiausiai priimtinus delikatesus“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Kaip kepsninėje tinkamai paruošti jūrų delikatesus?

Žuvį ir jūrų gėrybes norisi paruošti skaniai. Vis dėlto, rečiau jas gaminantiems ar per mažai kulinarinių žinių turintiems žmonėms gali kilti įvairių iššūkių. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi keletu patarimų, kurie padės ant grilio išsikepti išorėje traškią, bet viduje sultingą žuvį.

„Ruošdamiesi kepti žuvį kepsninei pirmiausia gerai įkaitinkite kepimo groteles ir jas šiek tiek patempkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų žuvį bandant nuimti nuo grotelių neišsinėrusią nuo savo odos. Ruošiantis kepti žuvį parduotuvėje ją reikėtų pasirinkti su oda. Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvis mėgsta aukštesnę temperatūrą ir trumpesnį kepimo laiką nei mėsa, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – atkreipia dėmesį V. Nadzeika.

Su marinatais kulinarijos šefas taip pat pataria nepersistengti: „Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią ją kepkite ilgai nedelsdami.“

Kepant ant grotelių V. Nadzeika pataria žuvies odelėje papildomai padaryti ir įpjovimus iki nugarkaulio, kad marinatas geriau į ją įsigertų. Žuviai dar galima naudoti ir medaus pagrindo arba sojos padažo glazūras. „Taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas, – pabrėžia šefas ir rekomenduoja ant grilio išsikepti ne tik daugeliui įprastos lašišos, bet ir kitų rūšių žuvies. – Siūlyčiau nebijoti įvairovės ir kepsninėje pasičirškinti šviežių auksaspalvių doradų, skumbrių, vilkešerių, plekšnių ar alpinių šalvių, kuriuos siūlome jau pamarinuotus su prie jų labiausiai derančiais prieskoniais.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  2. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  3. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  4. Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni
  5. Kokią mėsą rinktis?
  6. Ar kvepia mėsa šiuolaikinėse dešrose?
  7. GMO į mėsą, pieną ar kiaušinius per pašarus nepatenka
  8. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  9. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  10. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  11. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  12. Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…
  13. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių
  14. Žiema – ne kliūtis lauko kepsniams
  15. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gatvė | S. Žiūros nuotr.

Vilniuje jau paklota 15 km naujo asfalto

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai