Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams

www.alkas.lt
2023-06-19 12:36:48
0
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

yourfreshestfood.com nuotr.

Įsibėgėjant braškių metui, jas galima panaudoti ne tik įprastiems desertams, bet ir aštriems pagardams gaminti. Nors įvairioms meksikietiškos salsos rūšims tradiciškai naudojamos daržovės: pomidorai, paprikos, svogūnai, pipirai, dumplainiai ar žolelės, pagardo pagrindas gali būti ir saldžiarūgštės braškės, kurios savitai derės su aštresniais priedais.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šios uogos itin tinka tarpiniams valgymams, tačiau jas galime dėti ir į salotas, padažus.

Viena populiariausių uogų pasaulyje

Retas nemėgsta braškių: vos prasidėjus derliui, šias kvapnias raudonas uogas skanaujame šviežias, naudojame lengviems desertams, gardiname jomis pusryčių dribsnius ir košes, o nekeptas žėlė tortas su braškėmis tampa nuolatiniu vasaros pradžios švenčių palydovu. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad braškių reikėtų vengti alergijų varginamiems ar sergantiems virškinimo sistemos ligomis, taip pat tiems, kuriems neseniai buvo atliktos žarnyno operacijos.

„Nors sklando nuomonė, kad per sezoną vaisių ir uogų reikėtų valgyti kuo daugiau, naudingų medžiagų „į priekį“ prikaupti nepavyks. Taigi, reikėtų išlaikyti raciono įvairovę nenutolstant nuo sveikatai palankių bei rekomenduojamų uogų kiekio parai – 300 gramų“, – primena dr. E. Gavelienė.

Labiausiai tinka tarpiniam valgymui

Pasak dr. E. Gavelienės, atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą. 

Tiesa, gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad braškės nėra vaisto pakaitalas – tai tiesiog vertingos uogos, kurios sezono metu galėtų rasti vietą kasdieniame racione: „Braškės  puikiausiai tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams. Jos gali būti dedamos į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas, bet labiausiai tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams.“

Braškės labai vertinamos ir dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių – tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus kūnui. „Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų. Mažai kas žino, kad jose yra daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose“, – apie geidžiamiausių vasaros uogų naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Norėdami išlaikyti šviežias, nenupjaukite kotelių

Ką tik nuskintos braškės tiesiog spindi, bet dėl saulės ar netinkamų laikymo sąlygų jos gali apdžiūti. Tam, kad braškių paviršius neapvystų, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria jas laikyti sandariame inde, šaldytuve: „Perkant braškes svarbu atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų puvėsio ir mechaninių pažeidimų. Net jeigu viduje braškės ir kokybiškos, išorė gali apdžiūti dėl kontakto su oru ar tiesioginių saulės spindulių.“

Nors paprastai tik parnešus pašaliname braškių kotelius, pasirodo, kad kuo ilgiau braškes laikysime su koteliais, tuo ilgiau jos išliks šviežios. „Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. Be to, braškių perteklių visada galite užšaldyti ir naudoti tiek glotnučiams plakti, tiek desertams gaminti“, – pataria O. Suchočeva.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad braškių salsa – tai smagus būdas įtraukti vasariškas uogas į pikantiškus patiekalus. „Saldžiarūgštis braškių skonis, susijungęs su pipirų kartumu, suteiks patiekalui įdomaus prieskonio. Galite įpjaustyti dar ir avokado ar saldžiosios paprikos. Skanaukite pagardą su meksikietiškais traškučiais arba patiekite prie grilintos vištienos. Tik atkreipkite dėmesį, kad braškės – lepios uogos, todėl plaukite jas prieš pat vartojimą ir pagardo ilgai nelaikykite, kad išsiskirtų per daug skysčio“, – pataria L. Barčaitė. 

Braškių salsa

Pagardui reikės:  

200 g braškių

2 šaukštai pjaustytos šviežios kalendros

1 šviežias (galima keisti marinuotu) jalapeno pipiras

1 laimo arba citrinos sulčių

0,5 vnt. raudonojo svogūno

druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

Kaip gaminti:

Dubenyje sumaišykite supjaustytas braškes, jalapeno pipirą, smulkiai supjaustytą svogūną, kalendrą, užpilkite laimo sulčių, švelniai išmaišykite, kad komponentai susijungtų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite iš karto.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  2. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  3. Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės
  4. Žalieji žirneliai: sriuboms, salotoms ir apkepams
  5. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu
  6. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  7. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  8. Rauginti galima ne tik daržoves
  9. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  10. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  11. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  12. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  13. Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien
  14. Cukinijos tiks net ir vafliams
  15. Skanaukite trešnes ir nepergyvenkite dėl dėmių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Jonas, Grasilda ir Vytautas Šliūpai
Architektūra

Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

2025 08 20
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
  • Kauno IX forto muziejuje atidaroma paroda „Lietuvos partizanų batuose…“
  • Kūrybiškiausia vasaros diena Kintuose: nuo lietuviškos dokumentikos, iki prieš šimtmečius parašytos muzikos interpretacijų 
  • Prie marių surengta pirmoji „Vėjo miestelio“ šeimų diena: gamtos paslaptys, kinas po atviru dangumi ir kosmoso tyrinėjimas

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Sveikata

Ką būtina žinoti apie vaikų kokliušą?

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Lėktuvas.

Ne amžius, o sveikatos būklė lemia kelionių nesklandumus

2025 08 15
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prezidentas Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

Prezidentas skaitys metinį pranešimą (tiesiogiai)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai