Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai

www.alkas.lt
2023-05-13 10:01:52
0
Kukurūzai | pixabay.com nuotr.

Kukurūzai | pixabay.com nuotr.

       

Nors 18 a. kukurūzai Lietuvoje auginti kaip dekoratyvinis augalas, praėjus trims amžiams ši daržovė tapo mėgstama kepant lauko kepsnius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai – sveikatai palanki ir išskirtinė daržovė, mat net termiškai apdoroti kukurūzai nepraranda savo gerųjų savybių.

Daržovė be gliuteno

Nors viena mėgstamiausių lietuvių daržovių yra bulvės, kukurūzai savo populiarumu jas sparčiai vejasi, o ypač – atėjus grilio sezonui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl trumpo apdorojimo laiko kukurūzai pasižymi ypatybe išlaikyti savo gerąsias maistines savybes. Be to, kepant ar verdant ryškiau atsiskleidžia jų skonis.

„Nors vitamino C ir sumažėja, betakarotenų kiekis padidėja. Taigi, galima sakyti, kad terminis apdorojimas nekeičia kukurūzų maistinės vertės“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Specialistė pabrėžia, kad nors kukurūzų grūdelius parduotuvių lentynose dažniausiai randame prie kruopų, tai – ne kruopa, tad šios daržovės baltymas gliuteno neturi ir į savo mitybą ją gali įtraukti net sergantys celiakija: „Vis dėlto, kukurūzus atsargiau turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys žmonės. Nors nuo vienos kukurūzų burbuolės cukraus lygis į aukštumas nepakils, reikėtų būti atsargiems kartu valgant kitą angliavandeniais turtingą maistą.“

Pasak dietologės, ši daržovė turi vitaminų B ir C, kai kurių karotinoidų. Juose taip pat yra liuteino bei zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę. Ferulos rūgštis taip pat svarbi Alzheimerio ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, cukrinio diabeto, vėžio prevencijai.

Tinkamas kukurūzų paruošimas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva dalijasi patarimais, kaip kukurūzus paruošti. Specialistės teigimu, jeigu burbuolės yra apvirtos iš anksto ir dėl to yra minkštesnės, tuomet jas galima verti ant plonesnio iešmo ir kepti.

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, kad kartais, iškepus kukurūzų burbuoles, jų viduriukas gali likti kietas. „Geriausia kukurūzų burbuoles kepti ant grotelių, nuolat vartant žnyplėmis, kol apskrus. Specialiai jų marinuoti nereikia, bet kepant verta patepti patinkančiu padažu“, – sako O. Suchočeva.

O jeigu burbuoles prieš kepdami norite pamarinuoti, valandai įdėkite jas į mišinį, kurį galite pasidaryti iš aliejaus, druskos, šiek tiek traiškyto česnako, citrinos sulčių, čili pipirų ir patinkančių žolelių: „Nepatariaučiau burbuolių barstyti vien sausais prieskoniais, kepant jos gali apkarsti. Dėl to svarbu, kad marinatas būtų skystas“. Taupantiems laiką komercijos operacijų vadovė pataria nusipirkti jau apvirtų, supakuotų vakuume ir paruoštų kepimui kukurūzų burbuolių. Tokiu būdu mėgautis kukurūzų skoniu bus galima vos po kelių minučių.

Kulinarijos specialistai kviečia išmėginti ant grotelių keptų kukurūzų, vištienos ir šoninės receptą. Šis patiekalas – lengvai paruošiamas, todėl grilinimas neužims daug laiko ir leis pasimėgauti gaminimo procesu.

Ant grotelių kepti kukurūzai su šonine ir vištiena

Patiekalui reikės:

100 g rūkytos ir pjaustytos kiaulienos šoninės;

400 g virtų kukurūzų burbuolių;

500 g viščiukų filė;

8 g raudonojo kario pastos;

8 g aitriųjų paprikų miltelių;

8 g šviesiojo sojų padažo;

8 g alyvuogių aliejaus;

8 g medaus;

8 g pomidorų padažo;

prieskonių;

druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Pasigaminkite marinatą iš kario pastos, paprikos miltelių, sojos, medaus, pomidorų padažo ir druskos.

  2. Vištieną sumaišykite su marinatu ir kepkite ant grotelių.

  3. Nusausinkite kukurūzus, apvyniokite „Pancetta“ ir kepkite ant grotelių.

  4. Kukurūzai ir vištiena puikiai dera su žiedinių kopūstų piure.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  2. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  3. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  4. Cukinijos tiks net ir vafliams
  5. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  6. Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai
  7. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  8. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  9. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  10. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  11. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  12. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas
  13. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  14. Minima Tarptautinės morkų diena
  15. Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08
Daržovės, cukinijos

Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

2025 09 07

Skaitytojų nuomonės:

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“
  • Jonas apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Dalis maudyklų neatitinka higienos normos reikalavimų

Kaitria saule mėgaukitės atsakingai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai