Žuvį ar jūros gėrybes kepsninei paruošti – greita ir paprasta. Svarbiausia, tinkamas marinavimas ir tiksliai atitaikytas kepimo laikas, mat didžiausias iššūkis, ruošiant šį maistą – jų neperkepti.
Kepdami, per daug nevartykite
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žuvį ar jūros gėrybes kepti kepsninėje ilgai netrunka. Pavyzdžiui, žuvies pjausniams, priklausomai nuo dydžio, iškepti užtenka vos 7–8 min, o jeigu pasirinkote kepti visą žuvį, pavyzdžiui, doradą, ją iškepti užtruks šiek tiek ilgiau, apie 20 min. Tam, kad žuvis prie grotelių nepriliptų – prieš kepant, jas šiek tiek patepkite aliejumi.
„Jeigu esate įsigiję ne žuvies filė, o visą žuvį – rekomenduojama ją kepti su visa galva ir uodega, kad žuvis išliktų sultingesnė. Dar vienas svarbus dalykas – kepant žuvį, jos dažnai nevartykite, tai padaryti užtenka vieną kartą. Kitaip žuvis gali ne tik subyrėti, bet ir greičiau išsausėti. Žinoma, prieš kepant įvairiausios rūšies žuvį, svarbu ją tinkamai išmarinuoti. Pavyzdžiui, žuvį marinate laikyti reikėtų 15–60 min., o jūros gėrybėms, pavyzdžiui, krevetėms, užtenka ir pusvalandžio“, – sako V. Juodkazienė.
Paruoškite tinkamą marinatą ir garnyrą
Pasak jos, žuvį bei jūros gėrybes marinuoti galima labai paprastai – tiesiog reikėtų sumaišyti kokybišką alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir įvairiausias šviežias žoleles: rozmariną, čiobrelį, petražoles. Dar vienas itin paprastai pagaminamas marinatas, puikiai tiksiantis prie mėgstamos rūšies žuvies – gaminamas iš ingredientų, kuriuos neretai rasime bene kiekvienoje virtuvėje. Tereikės dubenyje sumaišyti kelis šaukštus garstyčių, citrinos sultis, medų ir alyvuogių aliejų. Į gautą marinatą sudėti žuvies gabalėlius ir juos pamarinuoti apie pusvalandį. Jeigu mėgstate dar intensyvesnius skonius – pasigaminkite marinato su miso pasta. Jam prireiks miso pastos, kelių šaukštų cukraus, šlakelio ryžių acto, tarkuotos imbiero šaknies, sojų padažo ir šlakelio sezamų aliejaus. Šis marinatas puikiai tiks tiek ruošiant baltą, tiek raudoną žuvį.
„Žinoma, tam, kad atskleistų geriausią savo skonį, prie žuvies svarbu priderinti ir garnyrą. Prie baltos žuvies puikiai tiks jūsų mėgstami žalumynai, ypač špinatai, gražgarstės ir petražolės, žinoma, bulvės, ryžiai, daržovės bei pikantiški majonezo pagrindo padažai. Tuo tarpu raudonos žuvies skonį geriausiai atskleis mėtos, kaparėliai, raudonėliai, pomidorai, žalieji svogūnėliai bei citrinos“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais su aštuonkoju ir doradomis.
Ant grilio keptos dorados su daržovėmis
Jums reikės:
2 doradų
20 cm ilgio cukinijos
1 raudonosios paprikos
2 vid. dydžio mėlynųjų svogūnų
6–8 ridikėlių
6–8 pievagrybių
1 citrinos
Marinatui:
½ a. š druskos
½ a. š pipirų
2-3 šviežio šalavijo lapelių
1 šakelės šviežio peletrūno
1 citrinos
1 skiltelės česnako
2–3 v. š rapsų aliejaus
Gaminame:
Išdorokite žuvį, ją nuplaukite bei nusausinkite. Į dubenį suberkite grūstus 5 rūšių pipirus, druską, smulkiai sukapotus šalavijo, peletrūno lapelius, česnaką, įpilkite aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Marinatu įtrinkite žuvį. Palaikykite ją šaldytuve apie valandą, tada kepkite apie 15–20 minučių. Daržoves nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Jas gerai išmaišykite su prieskoniais ir suverkite ant bambukinių iešmelių, išmirkytų šaltame vandenyje. Kepkite apie 10 minučių uždaroje kepsninėje su grotelėmis.