Bananai yra vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių ne veltui – jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo pusryčių košės pagardinimo iki kepimo ant grilio.
Populiariausias vaisius pasaulyje
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad bananai populiarūs ne tik tarp lietuvių – būtent jiems tenka populiariausių vaisių pasaulyje titulas. Bananai yra tokie mėgstami, kad Amerikoje balandžio 19-ąją netgi švenčiama nacionalinė bananų diena.
Kaip pasakoja vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, nors bananai kilo iš Indijos, tačiau šiuo metu šių vaisių daugiausiai užauginama būtent Amerikoje. Skaičiuojama, kad amerikiečiai per metus vidutiniškai suvalgo beveik 12 kilogramų šių vaisių.
„Į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti bananus tikrai verta. Bananuose ne tik randama vitamino B6 ar magnio. Valgant bananus gerėja nuotaika, netgi miegas. Bananai taip pat yra puikus energijos šaltinis, juos į savo racioną vertą įsitraukti ir sportuojantiems“, – sako J. Sabaitienė.
Kaip bananus paruošti ant grilio?
Bananai – universaliai kulinarijoje panaudojimas vaisius. Jie yra natūralus saldiklis, todėl gaminant desertus su šiais vaisiais beveik nereikia papildomo cukraus. Be to, jie puikiai tinka pasaldinti ir pusryčių košes, gaminti glotnučius, o amerikiečiai šiuos vaisius dažnai valgo tiesiog su riešutų sviestu.
„Bananai – valgomi ne tik žali. Jie puikiai tinka ir kepimui ant grilio, todėl vasaros sezonu verta juos paruošti būtent šiuo būdu. O tai padaryti paprasta. Pirmiausia išilgai perpjaukite bananus ir iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet bananus patepkite sviestu ir dėkite ant įkaitintų grilio grotelių. Juos pakepkite apie 2 minutes iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus“, – pataria J. Sabaitienė. Pasak jos, taip paruoštus bananus galima patiekti su mėgstamo skonio ledais, aplieti šokoladu, karamele ar plakta grietinėle.
Visgi, pasak „Iki“ atstovės, bananai puikiai tinka ne tik desertų, bet ir pikantiškų patiekalų gamyboje. Ar žinojote, kad šie vaisiai puikiai dera su vištiena? Nebijantiems eksperimentų virtuvėje J. Sabaitienė siūlo pasigaminti vištienos bananų ir kario padaže.
Tokiam patiekalui reikės: dviejų didelių supjaustytų bananų, dviejų šaukštelių kario miltelių, kelių šaukštelių maltos kalendros, šaukštelio garstyčių, kelių šaukštelių sviesto, žaliosios citrinos sulčių, žiupsnelio druskos bei pipirų, kelių vištienos krūtinėlių, smulkintų petražolių.
„Pirmiausia iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę, į trintuvą sudėkite bananus, visus prieskonius, sviestą, citrinos sultis, įpilkite šiek tiek vandens ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įpjaukite vištienos krūtinėlę, perkelkite ją į skardą, ant viršaus uždėkite gautą bananų padažą ir kepkite apie 20 min. Paruoštą vištieną paskaninkite smulkintomis petražolėmis“, – sako J. Sabaitienė.