Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų bei kiek egzotiškesnių moliūgų, kokosų ar kitų riešutų.Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, augalinį aliejų patariama įtraukti į savo kasdienės mitybą, o sveikatai palankiausias – alyvuogių aliejus.
Skatina naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų
Iš skirtingų augalų spaudžiamas aliejus yra nepamainomas produktas viso pasaulio virtuvėse. Jis naudojamas tiek maisto kepimui, tiek šviežių salotų ar kitų paruoštų patiekalų skaninimui.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad augaliniame aliejuje yra daugiau sveikatai naudingų riebalų ir mažai sveikatą nepalankiai veikiančių riebalų, kuriais turtingi gyvūninės kilmės riebalai.
„Gyvūniniai riebalai turtingi sočiaisiais riebalais, o pastarieji siejami su didesne rizika susirgti lėtinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei padidėjusiu cholesterolio kiekiu žmogaus kūne. Tuo tarpu augalinės kilmės riebaluose – aliejuje – sočių riebalų yra ženkliai mažiau.
Atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas, reikėtų vartoti ir patiekalų skaninimui naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų, prioritetą teikiant augaliniams riebalams – aliejams“, – sako dr. Edita Gavelienė.
Aliejaus nauda žmogaus organizmui nenuginčijama, tačiau gydytoja įspėja, kad jį reikėtų naudoti saikingai. „Bendras dienos kalorijų kiekis susideda iš baltymų, riebalų ir angliavandenių gaunamų su maistu, tad riebalai žmogaus mityboje neturėtų viršyti 30 proc.
Tiesa, kalbėti, kiek aliejaus tai būtų šaukštais ar mililitrais išties sudėtinga – kiekvienam žmogui šis kiekis yra individualus. Svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir rinktis kokybišką augalinį aliejų“, – primena sveikatai palankios mitybos žinovė.
Patariama skanauti skirtingų rūšių aliejų
Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, tik įtraukę į mitybą daugiau aliejaus rūšių, pajusime tikrąją jo naudą.
„Vienas labiausiai ištirtų aliejų – alyvuogių aliejus. Jo, būtent ypač tyro alyvuogių aliejaus, nauda sveikatai abejonių nekelia. Tačiau ir kitos aliejų rūšys yra vertingos.
Derinant savo sveikatai palankią mitybą ir apie aliejų kalbant, naudingiausia – įvairovė. Europos maisto saugos tarnyba ir kitos organizacijos įvardija alyvuogių aliejų kaip funkcinį maistą ir rekomenduoja jį įtraukti į kasdienės mitybos racioną.
Ypač tyras alyvuogių aliejus yra turtingas fenoliais – medžiagomis, kurios pasižymi antioksidantų veikimu. Iš tų antioksidantų išskiriamas hidroksitirozolis, apsaugantis širdį.
Tiesa, nereikėtų apsiriboti tik alyvuogių aliejumi. Mitybos racioną vertėtų praturtinti ir kitomis augalinio aliejaus rūšimis: moliūgų, graikinių riešutų ar linų sėmenų aliejumi, turtingu Omega-3 riebalų rūgštimis“, – pataria E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad ne visos aliejaus rūšys tinkamos kepimui: „Ilgą laiką ar kelis kartus iš eilės kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje jame gali pasigaminti žmogaus organizmui žalingos transriebalų rūgštys bei kiti sveikatą žalojantys komponentai.
Terminiam apruošimui visiškai netinka linų sėmenų aliejus. Ypač tyras alyvuogių aliejus tiks greitam kepimui.
Jei reikia kažką virti riebaluose, geriausia susirasti tokį aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.
Taip pat vertėtų prisiminti, kad kepant riebalų neturėti būti per daug, o kepimui reikėtų rinktis ir nesvylantį paviršių arba kepimą orkaitėje.“