Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

www.alkas.lt
2023-03-13 12:58:14
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, sako, kad į parduotuvių vitrinas šviežia žuvis atkeliauja iš skirtingų pasaulio kampelių, tad siekiant išlaikyti aukščiausią kokybę bei skonines savybes, pristatymui skiriamas ypatingas dėmesys.

„Tam, kad pasiektų parduotuvių ledo vitrinas ir džiugintų pirkėjus, žuvys turi būti tinkamai termiškai apdorojamos. Siekiant, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos įprastai yra sudedamos į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir iš karto išvežamos į prekybos vietas“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, ledo vitrinose prie tokios žuvies matysite nurodytą užrašą „atšaldyta“ – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis, išsaugojusi visas savo maistines savybes, tekstūrą ir nepriekaištingą skonį. Iš tolimesnių kraštų keliaujančios žuvys dėl ilgesnės logistikos grandinės dažniausiai būna užšaldomos ir atitirpinamos tik pasiekusios parduotuvių ledo vitrinas. Prie šios žuvies įprastai bus nurodytas užrašas „atitirpinta“ arba „atšildyta“.

„Tokia žuvis savo skoninėmis savybėmis bei kokybe nenusileidžia atšaldytai žuviai, tačiau vertėtų prisiminti, kad jos nepatariama pakartotinai užšaldyti“, – sako ji ir dalijasi dar keliais patarimais, į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis žuvį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis ir gaminant žuvį?

Atšildytą žuvį ruoškite iš karto. Jei pasirinkote šaldytą žuvį, žinokite, kad ją paruošti ir suvartoti reikėtų per parą nuo atitirpinimo. Jos taip pat negalima pakartotinai užšaldyti. Atšildytos šaldytos žuvys praranda daug ląstelinio skysčio, todėl iš jų pagaminti patiekalai gali būti sausesni, ne tokio intensyvaus skonio ir aromato.

Gamindami vaikams, būkite atidūs. Gaminant žuvies patiekalus vaikams, patariama žuvį sumalti net jei naudojate jos filė. Tai užtikrins, kad patiekalas bus saugus ir jame neliks pavojingų ašakų. Jei nenorite žuvies sumalti, galite rinktis kremzlinių žuvų klasės eršketines žuvų rūšis.

Atidžiai apžiūrėkite. Rinkdamiesi šviežią, nepjaustytą žuvį atkreipkite dėmesį į jos akis, žiaunas. Šviežios žuvies akys apvalios, iškilios, drėgnos ir skaidrios, jų vyzdžiai juodi. Jei žuvis yra ligota ar jau pradėjo gesti, akys atrodo visiškai kitaip – pradeda džiūti, raukšlėtis, apsiblausia, įdumba. Šviežios žuvies mėsa yra standi, įspaudus pirštais paviršių, jis atsistato. Įspaudus nešviežią žuvį, lieka duobutė.

Dar vienas svarbus šviežumo rodiklis – žuvies žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, pradėjusios gesti – išsipūtusios, gleivėtos, patamsėjusios. Atkreipkite dėmesį ir į ledą, ant kurio išdėliojama žuvis. Jis turi būti švarus, be tamsių dėmių ar gleivėtų skysčių. Pagrindinis žuvies šviežumo rodiklis yra kvapas. Šviežia žuvis pasižymi maloniu jūros kvapu. Jei jaučiasi nors ir silpnas gedimo kvapas, tokios žuvies negalima naudoti maisto ruošimui.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žinovų patarimai: kaip ir kokią žuvį rinktis?
  2. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  3. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  4. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  5. Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį?
  6. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  7. Renkamės žuvį: keli svarbūs dalykai
  8. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  9. Gruodis – geras laikas išbandyti žuvį
  10. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  11. Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams
  12. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  13. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  14. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  15. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02
Panevėžio paplūdimys
Gamta ir žmogus

Panevėžio paplūdimiai jau laukia poilsiautojų

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą
  • Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Redakcija apie 5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Brandos egzaminai | smm.lt nuotr.

Abiturientams – paskutinės apsisprendimo dienos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai