Šeštadienis, 27 vasario, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
    • Naujienos
    • Diskusijos
    • Kultūros teorijų labirintai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žinovų patarimai: kaip ir kokią žuvį rinktis?

www.alkas.lt
2020 12 23 06:00
0
Silkė | vmvt.lt nuotr.

Silkė | vmvt.lt nuotr.

Silkė | vmvt.lt nuotr.
Silkė | vmvt.lt nuotr.

Silkė, žuvis ir kiti iš jos pagaminti patiekalai – neatsiejama ne tik tradicinio Kūčių vakaro, bet ir Kalėdų stalo dalis. Renkantis šiuos produktus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veterinarijos žinovai siūlo keletą patarimų, iš kurių bene svarbiausias – atidžiai perskaityti prekybos vietoje ar ant maisto produkto pakuotės esantį pranešimą, pažiūrėti, kokiomis sąlygomis žuvies produktai yra laikomi, įvertinti jų prekinę išvaizdą, spalvą, konsistenciją, o jei yra galimybių – ir kvapą.

Šviežios žuvys

Šviežios žuvys yra pačios vertingiausios ir natūraliausios, tačiau kartu tai labai jautrus laikymo sąlygoms bei trukmei produktas, kuris neturi turėti pašalinio kvapo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, vadinasi žuvis nešviežia ir jau pradeda gesti.

Šviežios žuvys niekaip neapdorojamos, tik atšaldomos ledu, kuris gaminamas iš švaraus ar geriamojo vandens ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje (apie 0 0C), siekiant sustabdyti gedimo procesus.

Įprastai šviežių žuvų oda būna blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi ir blizga, pelekai ir uodega neapdžiūvę, nesusiklijavę, žiaunos – nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, o žiauniniai dangteliai standžiai suglausti. Akys šių žuvų būna iškilios, švarios, ragena skaidri, vidaus organai gerai matyti, juos galima lengvai atskirti. Raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, o paspaudus pirštu, duobutė nedelsiant išsilygina.

Sušaldytos žuvys

Šaldytos žuvys, jų filė ar kiti panašūs produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos (stuksenant girdimas skambus garsas), turi blizgėti. Jei matyti apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva, tai yra ženklas, kad žuvis pasenusi. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus, atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo minus 18 laipsnių. Beje, tokia temperatūra turi būti išlaikoma iki pirkinių krepšelio.

Nereikėtų pirkti žuvies gaminių iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju šaldoma nepakankamai. Be to, svarbu apžiūrėti, ar nėra pažeista pakuotė arba glazūros sluoksnis, nes dėl to produktai greičiau genda ir gali būti nekokybiški.

Šviežios ir sušaldytos žuvys naudojamos įvairiems patiekalams ruošti ir kaip žaliava skirtingų gaminių gamybai: sūdomos, rūkomos, vytinamos, iš jų gaminami įvairūs kulinariniai gaminiai. Svarbu, kad šie perdirbti žuvų produktai būtų laikomi temperatūroje, nustatytoje gamintojo.

Sūdytos žuvys

Kokybiškai išsūdytos žuvys yra savito malonaus kvapo, jos išlaiko tai rūšiai būdingą spalvą – yra nepatamsėjusios, nepageltusios (tiesa, stipriau sūdytų žuvų paviršius gali būti nežymiai patamsėjęs, su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose).

Stipriau sūdytų žuvų raumenys kieti, o silpniau sūdytų – minkštesni, tačiau nesuglebę, standūs. Jei žuvis sugedusi, jaučiamas pelėsių ar puvimo kvapas, o paviršius gali būti pasidengęs pilku, gelsvu apnašu, oda lengvai plyšta, raumenys yra suglebę, pjūvis murzinai pilkas ar tamsus, neskrostų žuvų pilveliai dažnai būna suplyšę.

Populiariausia iš visų sūdytų žuvų – silkė, kuri įvairiai ruošta beveik visada puikuojasi ant kiekvieno šventinio stalo. Pramoninei gamybai Lietuvoje dažniausiai naudojamos Atlanto vandenyno silkės. Parduotuvėse siūlomas gana didelis žuvų gaminių asortimentas: neišdarinėta, išdarinėta, gaminama filė, kuri dažnai naudojama kulinariniams gaminiams ruošti. Labiausiai mėgstamos ir dažniausiai gaminamos silpnai sūdytos silkės, kurių druskos kiekis mažesnis negu 7 proc. arba marinuotos su prieskoniais ar be jų, t. y. apdorotos rūgštimi (paprastai acto rūgštimi) ir druskos tirpalu, kuris suteikia žuviai būdingą skonį, kvapą bei tekstūrą.

Prekybos centruose pateikiamas gausus asortimentas įvairių silkių gaminių, ypač užkandų, kurios gaminamos su daržovėmis, vaisiais, grybais bei įvairiais prieskoniais, užpiltos marinatu, aliejumi, padažais. Parduodamos „Matjė“ silkė, dar kitaip vadinamos jaunos Atlanto silkės be ikrų ir pienių, labai silpnai sūdomos (druskos kiekis sudaro 2–3 %) ir yra ypatingai švelnaus skonio. Dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą (šiuo atveju silkės nėra rūkomos). Silkės, pavadintos skandinaviškomis, islandiškomis ar kt., yra paruoštos naudojant skirtingus prieskonius, kurie atspindi pasirinktos šalies virtuvės ypatumus. Todėl prieš perkant šiuos kulinarinius žuvų gaminius, būtina įdėmiai perskaityti ant pakuotės esančią informaciją apie produkto sudėtį. Atkreiptinas dėmesys, kad šiuose produktuose leidžiama naudoti nemažai maisto priedų, taip pat konservantų, aromato ir skonio stipriklių, saldiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ir kt.

Mažiau priedų – tik sūdytose neišdarinėtose arba išdarinėtose silkėse. Nors jose gali būti naudojami konservantai, aromato ir skonio stiprikliai, tačiau jų leidžiamas kiekis daug mažesnis, be to, tokią silkę visada galima paruošti pagal savo skonį, jei per sūri –  išmirkyti, geriausiai piene, tuomet ji bus skanesnė. Pagal šiuo metu galiojančius ženklinimo reikalavimus, maistingumo deklaracijoje turi būti nurodomas druskos ir cukraus kiekis 100 g produkto, todėl perkant sūdytas silkes ar kitus maisto produktus vertėtų į tai atkreipti dėmesį.

Rūkytos žuvys

Rūkytos žuvys skirstomos į šaltai ir karštai rūkytas. Šaltai rūkytos būna aukso spalvos, švaraus, sauso paviršiaus. Neskrostų šių žuvų pilvas neperplyšęs, o raumenys pilkai gelsvos spalvos, jie kieti, pjūvyje lengvai trupa. Kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Sugedusių rūkytų žuvų paviršius drėgnas, blankios aukso spalvos, kartais pilkšvo atspalvio, o pilvas glebus, būna suplyšęs, mėsa glebi, žuvis nemalonaus kvapo. Karštai rūkytų žuvų paviršius – nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos, konsistencija švelni, sultinga, gali būti sausoka, trupanti, kvapas malonus. Sugedusios žuvies paviršius drėgnas, lipnus, aštraus ar pelėsių kvapo, pilvas glebus ar plyšęs, viduriai su įrimo požymiais, raumenys glebūs, mėsa apkartusi.

Vytintos žuvys

Taip pat labai populiarus užkandis. Kokybiškos vytintos žuvies požymiai – sausas paviršius švarus, nuo šviesiai pilkos iki tamsiai pilkšvos spalvos. Šios žuvies mėsa standi arba kieta, būdingo kvapo, pjūvyje gali būti silpnas oksidacijos kvapas.

Surimio gaminiai

Tai iš surimio suformuoti bestuburių gyvūnų skonį ir kvapą, arba ir jų formą turintys gaminiai, kuriuose gausu įvairių prieskonių, kvapiųjų, dažomųjų medžiagų ir kitų maisto priedų. Sūrimio gali būti krevečių, krabų, omarų, vėžių uodegėlių pavidalo, taip pat lazdelių, šiaudelių ir kitokių formų.

Surimiu vadinama kruopščiai išvalyta ir iškaulinta žuviena, sutrinta iki pastos konsistencijos, iš kurios pašalinti riebalai, kitaip tariant, tai žuvų baltymų koncentratas, kuris dažniausiai gaminamas iš baltųjų žuvų – jūros lydekų, menkių ir kt. Tai yra beskonė ir bekvapė medžiaga, todėl iš jos gaminant maisto produktus naudojama daug sudedamųjų dalių, ypač maisto priedų. Kartais surimis gali būti sumaišomas su tikra krabų ar krevečių mėsa, bet tai naudojama retai. Štai, pavyzdžiui, krabų skonio lazdelių gamybai naudojama: surimis, vanduo, krakmolas, sojų baltymai, tam tikra medžiaga, leidžianti išlaikyti produkto formą, – dažniausiai sorbitolis, natūralūs dažikliai, aromato ir skonio stiprikliai, prieskoniai. Paprastai naudojamas krabų ekstraktas, o ne krabų mėsa.

Surimio gaminiai yra neriebūs, nekaloringi, tačiau kartu ir neturi jokių biologiškai vertingų medžiagų, nes jos žūsta technologinio proceso metu. Perkant užšaldytus surimio gaminius, patariama atkreipti dėmesį į prekinę išvaizdą, ar yra neišdžiūvę, nesusiraukšlėję, nes tokie požymiai rodo, kad buvo pažeistos laikymo sąlygos – tikėtina, kad produktas atšildytas ir pakartotinai užšaldytas.

Ką daryti, nuspirkus nekokybišką maisto produktą?

Kol nesibaigė produkto tinkamumo vartoti terminas, kiekvienas asmuo turi teisę kreiptis į prekybos vietą ir reikalauti, kad jis būtų pakeistas į tokį pat tinkamos kokybės produktą (reikia turėti įsigijimo čekį), grąžinti produktą pardavėjui ir reikalauti grąžinti už jį sumokėtus pinigus. Jei reikalavimas dėl nekokybiško maisto produkto netenkinamas, galima kreiptis į VMVT .

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokią žuvį perkame, artėjant šventėms?
  2. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  3. Kitąmet sužinosime kas taps Nacionaline Lietuvos žuvimi
  4. Medžio dūmais rūkyti gaminius leidžiama, tačiau nustatyti griežtesni reikalavimai rūkytų produktų saugai
  5. Pasirūpinime savo augintiniais ir per šventes
  6. Mažoms maisto prekių parduotuvėms įsikurti bus lengviau

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Keliaujant su gyvūnais augintiniais ar siunčiant juos į užsienį, reikia laikytis reikalavimų

Neteisėtos prekybos gyvūnais stabdymui pasitelkiami ir „slapti pirkėjai“

2021 02 20
Konservatoriai siūlo atlikti VMVT valstybinį auditą ir pradėti pertvarką

Konservatoriai siūlo atlikti VMVT valstybinį auditą ir pradėti pertvarką

2021 02 09
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

2021 02 05
Kalcis gali nugalėti ir vėžį

Kaip maitintis sergant vėžiu?

2021 02 04
Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Karpis – ne tik šventiniam stalui

2021 01 30
Netiko internetu užsakyta dovana? Žinokite kaip elgtis

Ką praėję metai atskleidė apie dovanų pirkimą?

2021 01 10
Šuo, žiema | vmvt.lt nuotr.

Įsibėgėjant žiemai, svarbu tinkamai pasirūpinti gyvūnais

2021 01 08
Ratiliokai | rengėjų nuotr.

Pažink etninę kultūrą virtualioje erdvėje (video)

2020 12 30
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir ponia Diana Nausėdienė | lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas G. Nausėda ir ponia D. Nausėdienė: Būkime laimingi kartu (video)

2020 12 25
Sezamų sėklos | vmvt.lt nuotr.

Sezamų sėklose aptikus kenksmingos medžiagos likučių – visoje ES griežtinamos kontrolės priemonės

2020 12 21
Rodyti daugiau

Naujienos

Medicina | vdi.lt nuotr
Gamta ir žmogus

Prasidėjus pavasariui – didesnė tikimybė susirgti mažakraujyste

2021 02 27
Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)
Lietuvoje

Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)

2021 02 27
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
Gamta ir žmogus

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

2021 02 27
Geležinkelis | klaipėda.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Septyniuose prie geležinkelio esančiuose miestuose triukšmo bus mažiau

2021 02 27
Žuvusio pėsčiojo paveikslas – senyvas, atšvaitų nedėvintis žmogus
Gamta ir žmogus

Žuvusio pėsčiojo paveikslas – senyvas, atšvaitų nedėvintis žmogus

2021 02 27
Tyrimas: Vilniuje vanduo iš čiaupo saugesnis nei šaltinio
Gamta ir ekologija

Tyrimas: Vilniuje vanduo iš čiaupo saugesnis nei šaltinio

2021 02 27
Lenkai turi aukščiausią: Varšuvoje baigiamas statyti N. Fosterio milžinas
Architektūra

Lenkai turi aukščiausią: Varšuvoje baigiamas statyti N. Fosterio milžinas

2021 02 27
Alternatyva gatvės muzikai – gyvas retųjų meldinių nendrinukių koncertas Nemuno deltoje
Gamta ir ekologija

Kviečiama įsijungti į gamtą mylinčių ūkininkų gretas – apsaugoti gresiančių išnykti paukščių buveines

2021 02 27


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Mokomasis junginys padėjo atsikuriančios Lietuvos kariuomenės pamatus
  • Kažin apie K. Krupavičienė. Raginame nekurstyti konflikto tarp Prezidento ir Ministrės Pirmininkės
  • T0mas J. apie Nugriauta Salantų užtvanka atlaisvins kelią saugomoms žuvims
  • Balsas-tyruose apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prasidėjus pavasariui – didesnė tikimybė susirgti mažakraujyste
  • Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)
  • Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
  • V. Jakubonis. Vyskupui Motiejui Valančiui 220 metų

Skaitomiausi straipsniai

  • Č. Iškauskas. Žydai – A. Hitlerio tarnyboje peržiūrėta: 1622; komentarų: 16
  • Č. Iškauskas. Žydai – bolševikų tarnyboje peržiūrėta: 937; komentarų: 13
  • Vasario 16-osios eitynės šiemet virto įspūdingomis važiuotynėmis (video, nuotraukos) peržiūrėta: 818; komentarų: 5
  • Būti mitologu – su širdimi ir iš širdies peržiūrėta: 714; komentarų: 19
  • LVŽ šešėlinėje vyriausybėje bus aptartas ir 365 tūkst. visuomenės parašų surinkęs pareiškimas (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 679; komentarų: 10
  • Didžiulė D. Trampo pergalė peržiūrėta: 641; komentarų: 23

Artimiausi renginiai

  1. Lenkijos lietuviai TELEVIZIJOJE ir RADIJUJE

    2021-02-28 08:30 - 09:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Neteisėtos prekybos gyvūnais stabdymui pasitelkiami ir „slapti pirkėjai“

by Ditė Česėkaitė
2021 02 20
0
Keliaujant su gyvūnais augintiniais ar siunčiant juos į užsienį, reikia laikytis reikalavimų

Sprendžiant svarbias gyvūnų augintinių veisimo ir prekybos jais problemas, pastarąjį pusmetį šalia planinių ir tikslinių veisėjų patikrų Valstybinės maisto ir...

Skaityti toliau

Konservatoriai siūlo atlikti VMVT valstybinį auditą ir pradėti pertvarką

by Ditė Česėkaitė
2021 02 09
0
Konservatoriai siūlo atlikti VMVT valstybinį auditą ir pradėti pertvarką

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija (TS-LKD) susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriumi Dariumi Remeika. Susitikimo metu...

Skaityti toliau

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

by Ditė Česėkaitė
2021 02 05
2
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Vasario 5-ąją, šv. Agotos dieną, pašventinto gabalėlio duonos ypatinga galia ir apsauga nuo gaisro, ligų ir kitokių nelaimių daugelis žmonių...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Žemyna apie Mokomasis junginys padėjo atsikuriančios Lietuvos kariuomenės pamatus
  • Kažin apie K. Krupavičienė. Raginame nekurstyti konflikto tarp Prezidento ir Ministrės Pirmininkės
  • T0mas J. apie Nugriauta Salantų užtvanka atlaisvins kelią saugomoms žuvims
  • Balsas-tyruose apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)
  • -.-.- apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)
Kitas straipsnis
Kaip atskirti tikrą visureigį nuo miesto krosoverio? (video)

Kaip atskirti tikrą visureigį nuo miesto krosoverio? (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai