Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nesuvalgytas maistas gali virsti gardžiu desertu

www.alkas.lt
2022-12-24 06:00:30
0
Kūčiukų tortas | birzuduona.lt nuotr.

Kūčiukų tortas | birzuduona.lt nuotr.

Ruošdamiesi didžiosioms metų šventėms žmonės pasirūpina gausiu, vaišėmis nukrautu stalu, ant kurio puikuojasi įvairūs kalėdiniai kepiniai ir kiti gaminiai. Tačiau prabėgus šventėms didelė dalis gaminių yra išmetama. Statistika bauginanti – skaičiuojama, kad pasaulyje išmetama apie trečdalis pagaminto maisto, o didelė jo dalis iššvaistoma būtent po švenčių. „Biržų duonos“ technologė Eglė Punytė primena, kad svarbu atsakingai susiplanuoti šventinį racioną, o jei vis tik liktų kepinių likučių, jų neišmesti, o panaudoti įvairių patiekalų gamybai.

Planavimas yra vienas kertinių aspektų, norint išvengti maisto švaistymo. Ruošiant šventinį stalą reikėtų įvertinti, kiek artimųjų laukiama, ir neįsigyti per daug kepinių bei kitų produktų. Taip pat verta laikytis numatyto pirkinių sąrašo.

Planuojant kepinius galima vadovautis tokiomis preliminariomis gairėmis vienam asmeniui: 2–4 riekelės šviesios, 1–2 riekelės tamsios duonos (neskaitant kiekio, kuris bus naudojamas vieno kąsnio sumuštinukams ar kitokiems patiekalams gaminti). Šventinės vakarienės metu žmogus dažniausiai suvalgo 100–150 g pyrago ar torto bei 2–4 kąsnio dydžio papildomus desertukus. Kepinius galima planuoti ir su minimaliu rezervu, kadangi tortas kartais pjaustomas skirtingomis porcijomis, o kai kurie svečiai suvalgo didesnį kiekį kepinių.

Ne mažiau svarbus nei planavimas yra tinkamas pagamintų ar įsigytų kepinių laikymas ir saugojimas. Anot technologės, reikėtų atkreipti dėmesį, kad duonos ir kiti kepiniai paprastai turėtų būti laikomi sausoje ir vėsioje patalpoje. Siekiant kuo ilgiau išlaikyti šviežius gaminius, būtina atsižvelgti į gamintojo nurodymus etiketėje. Tokie kepiniai kaip sausainiai ar kūčiukai yra sausesni ir ilgesnio galiojimo, tačiau pradarius pakuotę minkšti kūčiukai pradeda džiūti, kietėja, o traškūs kūčiukai pradeda minkštėti. Kepiniai pasidaro ne tokie gardūs, todėl reikia ieškoti būdų, kaip tvariai juos suvartoti.

„Iš duonos galima galima pagaminti skrebučius – tereikia ją plonai suraikyti, pašlakstyti aliejumi ar mėgstamais prieskoniais ir paskrudinti aukštoje temperatūroje. Tai bus puikus salotų pagardas ar užkandis šventėms bei kasdienai. Imbieriniai sausainiai gali tapti netikėtu sūrio pyrago pagrindu. O štai sudžiūvusius ar suminkštėjusius kūčiukus, sausainius verta sutrupinti ir naudoti kaip pabarstukus ar dekoracijas tortui. Taigi šventinių gaminių panaudojimas yra labai platus ir priklauso tik nuo žmogaus fantazijos. Nebijokime eksperimentuoti“, – teigia maisto technologė.

Sluoksniuotas desertas su meduoliais

Kai švenčių vaišės beveik pasibaigusios, o netikėtų svečių vis dar pasirodo – šiuo paprastai pagaminamu, vaikystę primenančiu desertu tikrai juos nustebinsite.

2 porcijoms reikės: 6 vnt. meduolių, 300 g jogurto, pusės apelsino ir citrinos, banano.

Gaminimas: jogurtą išmaišykite su citrinos ir apelsinų sultimis. Į dvi stiklines sluoksniuokite po trupintą meduolį, kelias banano riekutes ir užpilkite keliais šaukštais pagamintu jogurto kremu. Taip sluoksniuokite 3 sluoksnius, pabaigdami jogurtiniu sluoksniu. Dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galima sluoksniuoti didelėje torto formoje, tik produktų kiekius reikėtų patrigubinti.

Imbierinių meduolių kremas

Iš po švenčių likusių meduolių ar sausainių pasigaminkite šį kremą ir naujai atraskite jau mylimus skonius.

Reikės: 150 g imbierinių meduolių,  150–200 ml pieno (tiks augalinis), cinamono (nebūtina), klevų sirupo arba medaus (nebūtina), 1 v. š. kokosų aliejus.

Gaminimas: sausainius sutrupinkite, užpilkite pienu. Kaitinkite prikaistuvyje kelias minutes, kol sausainiai visiškai ištirps. Pasaldinkite ar pagardinkite cinamonu. Jeigu masė labai tiršta, papildomai įpilkite pieno. Išjungus kaitrą įmaišykite kokosų aliejaus ir išsukite iki vientisos masės. Sudėkite į stiklainiuką ir skanaukite su obuolio riekelėmis, skrebučiais ar pan.

Greitas kūčiukų tortas

Jei per šventes pabos kramsnoti kūčiukus ar jų tebebus likę, išbandykite šį kūčiukų torto receptą.

Reikės: 500–700 g grietinės (liesesnės, puikiai tiks jogurtinė), 200 g mini kūčiukų, cukraus arba cukraus pudros (gali būti ir kitoks saldiklis), citrinos arba apelsinų sulčių, šokolado plytelės, kelių šaukštų sviesto, pieno (nebūtina), 18 cm skersmens torto formos nusegamais kraštais.

Gaminimas: kūčiukus sutrinkite iki rupių trupinių, dalį palikite netrupintų. Grietinę išmaišykite su citrusų sultimis ir cukrumi, kol ištirps. Sumaišykite kūčiukus su grietine ir dėkite į torto formą. Šokoladą išlydykite dubenėlyje virš karšto vandens, dėkite sviestą, išsukite. Jeigu glajus labai tirštas, praskieskite pienu. Apliekite torto paviršių ir dėkite į šaldytuvą nakčiai.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  2. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  3. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  4. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  5. Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį?
  6. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  7. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  8. Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais
  9. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  10. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  11. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  12. Vilniaus Kalėdų miestelis laukia lankytojų
  13. Sutrikęs virškinimas – dažnas švenčių palydovas
  14. Didžiąsias šventes pasitikime sąmoningiau
  15. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kelias
Lietuvoje

Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių

2025 07 31
Ligoninė
Lietuvoje

Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju

2025 07 31
Pinigai
Lietuvoje

Kokios išmokos priklauso išvykus į kitą ES valstybę?

2025 07 31
Šlovės takas | neringa.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Neringos Šlovės takas pasipildys naujais vardais

2025 07 31
Traukinys
Gamta ir žmogus

Birželį stebėtas keliaujančių traukiniais rekordas

2025 07 31
Kariūnai
Lietuvoje

KAM siūlo tvarką kariūnų studijų apmokėjimui

2025 07 31
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų

2025 07 31
Vengrija prisideda prie nykstančių europinių žalvarnių populiacijos atkūrimo Lietuvoje
Gamta ir ekologija

Vengrija prisideda prie nykstančių europinių žalvarnių populiacijos atkūrimo Lietuvoje

2025 07 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių
  • Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju
  • Kokios išmokos priklauso išvykus į kitą ES valstybę?
  • Automobiliai lietingais orais: kaip užtikrinti saugumą?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Želva----Laumėnai apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Degustacija | Ilzenbergo dvaro nuotr.

Įdomūs senoviniai receptai Kūčių ir Kalėdų stalui

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai