Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Dažniausiai nepakenčiami maisto gaminiai

www.alkas.lt
2022-09-17 18:10:47
2
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

pixabay.com nuotr.

Suderinta mityba – vienas iš svarbiausių kokybiško gyvenimo ir geros savijautos veiksnių. Kartais net ir pasirinkus visavertę mitybą, pavalgius kamuoja neigiami pojūčiai – pilvo pūtimas, galvos skausmas, odos bėrimas, nuovargis ar svorio pokyčiai.

Dažna to priežastis gali būti nepakanta maistui. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Indrė Stukienė pristato dažniausiai nepakenčiamus maisto gaminius.

„Nepakantumas maistui – gana dažnas dalykas. Sutrikus imuninės sistemos veiklai arba padidėjus virškinamojo trakto pralaidumui, į kraujotaką patenka didesnis nepilnai suskaidyto maisto dalelių kiekis. Tokiu atveju, net ir sveika imuninė sistema nespėja pašalinti nesuskaidyto maisto“, – pasakoja I. Stukienė.

Nepakantumas ar alergija?

Nepakantumas maistui dažnai gali būti painiojamas su alergija. Alergija tam tikriems maisto gaminiams apima kūno imuninės sistemos atsaką, tad požymiai pasireiškia gana greitai, nuo kelių minučių iki kelių valandų.

„Tuo tarpu, nepakantumas kokiam nors maistui asmuo, negali tinkamai virškinti tam tikros maistinės medžiagos. Taip neretai atsitinka dėl to, kad jiems trūksta fermentų, sergant lėtinėmis ligomis (Celiakija, Krono liga, Opiniu kolitu), esant disbakteriozei, virškinimo sutrikimams, besaikiam alkoholio vartojimui ar vartojant tam tikrus vaistus“, – sako gydytoja.

Tai reakcijos susijusios su imuniniu organizmo atsaku į maistą, kai kūnas pradeda gaminti specifinius imunoglobulinus G (IgG), kurie jungiasi su maisto baltymais – šiuos susidariusius kompleksus imuninė sistema turėtų pašalinti. Visgi kai jų susidaro itin daug, imuninė sistema nebegeba pati jų atsikratyti.

„Tokie kompleksai kaupiasi kūno audiniuose ir sukelia nepakantumo maistui požymius. Dažniausi maisto nepakantumo požymiai: pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, odos bėrimai, sąnarių skausmai, galvos skausmai ir lėtinis nuovargis“, – sako I. Stukienė

Dažniausiai nepakenčiami gaminiai

  • Pieno gaminiai

Laktozė yra cukrus, aptinkamas pieno gaminiuose. Laktozę organizme skaido fermentas, vadinamas laktaze, kuris būtinas, kad pastaroji būtų tinkamai skaidoma ir pasisavinama. Laktozės nepakantumą sukelia laktazės fermentų trūkumas, dėl kurio atsiranda jau minėti virškinimo sutrikimai ir kitos sveikatos problemos.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad laktozės nepakantumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas. Įgytas nepakantumas laktozei atsiranda sergant infekcinėms, virškinamojo trakto ligomis ir dažniausiai po kurio laiko praeina, tačiau retesniais atvejais gali išlikti. Įgimtas nepakantumas laktozei yra susijęs su genų pakitimais, kurie atsakingi už laktazės aktyvumą. Toks nepakantumas dažniausiai būna įgimtas.

Pieno gaminiuose taip pat yra baltymo, vadinamo kazeinu. Kazeinas gali būti sunkiai virškinamas ir sukelti virškinimo sistemos uždegimą. Naujausių tyrimų duomenimis nustatyta, jog net trečdalis Lietuvos gyventojų nepakenčia šios rūšies gaminių“, – priduria „Antėja“ gydytoja.

  • Kviečiai

Kviečiuose yra baltymas vadinamas glitimu. Nepakantumas jam pasireiškia pilvo, sąnarių skausmais, nuolatiniu nuovargiu, pykinimu ir pilvo pūtimu.

Gydytoja priduria, jog reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad nepakantumas gliutenui skiriasi nuo celiakijos, kuri yra autoimuninės sistemos atsakas į glitimą, ir alergijos kviečiams. Abu sutrikimai gydomi iš maisto raciono pašalinus gaminius su glitimu.

  • Fruktozė

Tai yra cukrus esantis vaisiuose, daržovėse ir meduje. Nepakantumas fruktozei gali atsirasti dėl fermentų trūkumo, nors tai pasitaiko retai. Tuo tarpu fruktozės malabsorbcija, kai kūnui trūksta baltymo, leidžiančio absorbuoti cukrų iš žarnyno, yra kur kas dažnesnė. Nepakenčiantiems šios medžiagos, fruktozė fermentuojasi žarnyne, todėl atsiranda virškinimo sutrikimai.

  • Kiaušiniai

Nepakenčiantis kiaušinių, kūnas gali reaguoti į baltyminę medžiagą esančią kiaušinio baltyme, trynyje arba abejuose produkto dalyse. Tokiu atveju, gali pasireikšti nemalonūs virškinimo trakto požymiai, lydimi galvos skausmų, migrenos, odos bėrimų, nuovargio ir sąnarių skausmų.

  • Riešutai

Riešutų nepakantumo požymiai pasirodo tik po tam tikro laiko, tuo tarpu alergijos atveju – simptomai juntami vos pavartojus alergeno. Riešutų nepakantumo  požymiai pasireiškia egzema, dermatitu, ypač aplink akis, taip pat ir žarnyno problemomis.

  • Mielės

Tai yra gyvas grybelis, naudojamas maisto gamyboje (gaiviųjų gėrimų, kepinių, alkoholinių gėrimų ir kt.).

„Jeigu įtariate, kad nepakenčiate duonos mielių, gali būti, kad kaltos ne mielės, o kitos sudedamosios dalys, tokios kaip kviečiai ar glitimas“, – patikslina gyditoja.

Kaip atpažinti ir gydyti?

Pasak gydytojos, pirmas žingsnis gydant nepakantumą maisto gaminiams yra tiksliai išsiaiškinti, kokių maisto gaminių ar jų sudedamųjų dalių žmogus kūnas nepakenčia.

„Yra du būdai tai atlikti – eliminacinė dieta arba nepakantumo maisto gaminiams tyrimai. Eliminacinė dieta reikalauja daugiau pastangų, nuoseklumo ir žinių. Tuo tarpu laboratoriniai tyrimai leidžia be didesnių iššūkių sužinoti, ar tam tikrai maisto gaminių sudedamajai daliai kūnas yra pakantus“, – sako I. Stukienė.

Pajutus varginančius pokyčius, susijusius su virškinimo bėdomis bei kitais minėtais požymiais, Indrė Stukienė pataria nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

Atpažinus nepakenčiamus maisto gaminius, reikėtų nuosekliai laikytis mitybos plano ir vengti šių gaminių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  2. Ant šeimos stalo – ekologiški ir tvariai užauginti maisto gaminiai
  3. Pritarta siūlymui, kad reklamoje būtų perspėjima dėl maisto papildų, genetiškai modifikuoto maisto ir energinių gėrimų
  4. Trys dažniausiai mūsų aplinkoje sutinkami alergenai. Kaip jų išvengti?
  5. Siūloma ženklinti GMO turinčius maisto gaminius
  6. Žinovai perspėja: nepirkite maisto gaminių iš neteisėtai prekiaujančių prekeivių
  7. Europos Sąjungoje siūloma maisto gaminius privalomai ženklinti pagal Nutri-Score sistemą
  8. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą
  9. Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn
  10. Stiprinkite imunitetą atsakingai: 3 dažniausiai pasitaikančios klaidos
  11. „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai – palankesni sveikatai
  12. Kas yra alergija ir maisto netoleravimas
  13. 7 mitai apie maisto papildus
  14. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  15. Maisto gaminių etiketėse – išryškinti alergenai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. ką says:
    3 metai ago

    vadiname „besaikiu alkoholio vartojimu“? Pas kiekvieną savas saikas. Kas blogiau: alkoholis ar internetas? Sakote, abu vienodai kenksmingi? Ir aš taip manau.

    Atsakyti
  2. Jie sugalvojo! says:
    3 metai ago

    Studijuodamas pastebėjo problemą, kuri pastūmėjo įkurti verslą: kartu su mokslininkais sukūrė pirmą tokį produktą Europoje
    – delfi.lt/login/verslas/karjera/studijuodamas-pastebejo-problema-kuri-pastumejo-ikurti-versla-kartu-su-mokslininkais-sukure-pirma-toki-produkta-europoje.d?id=91276657

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai
  • Antifrogen N – patikima apsauga nuo užšalimo ir korozijos
  • Kolekciniai automobiliai: kaip išvengti klaidų perkant?

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Miegas

Dieną jaučiamas nuovargis gali byloti apie miego sutrikimus

2025 08 23
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
www.medele.ru nuotr.

Ne visų patarimų apie ausų priežiūrą verta klausyti

2025 08 23
Vaistinė

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Antanas Maceina | šaltiniai.info nuotr.

A. Maceina. Santykis su kalba

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai