Suderinta mityba – vienas iš svarbiausių kokybiško gyvenimo ir geros savijautos veiksnių. Kartais net ir pasirinkus visavertę mitybą, pavalgius kamuoja neigiami pojūčiai – pilvo pūtimas, galvos skausmas, odos bėrimas, nuovargis ar svorio pokyčiai.
Dažna to priežastis gali būti nepakanta maistui. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Indrė Stukienė pristato dažniausiai nepakenčiamus maisto gaminius.
„Nepakantumas maistui – gana dažnas dalykas. Sutrikus imuninės sistemos veiklai arba padidėjus virškinamojo trakto pralaidumui, į kraujotaką patenka didesnis nepilnai suskaidyto maisto dalelių kiekis. Tokiu atveju, net ir sveika imuninė sistema nespėja pašalinti nesuskaidyto maisto“, – pasakoja I. Stukienė.
Nepakantumas ar alergija?
Nepakantumas maistui dažnai gali būti painiojamas su alergija. Alergija tam tikriems maisto gaminiams apima kūno imuninės sistemos atsaką, tad požymiai pasireiškia gana greitai, nuo kelių minučių iki kelių valandų.
„Tuo tarpu, nepakantumas kokiam nors maistui asmuo, negali tinkamai virškinti tam tikros maistinės medžiagos. Taip neretai atsitinka dėl to, kad jiems trūksta fermentų, sergant lėtinėmis ligomis (Celiakija, Krono liga, Opiniu kolitu), esant disbakteriozei, virškinimo sutrikimams, besaikiam alkoholio vartojimui ar vartojant tam tikrus vaistus“, – sako gydytoja.
Tai reakcijos susijusios su imuniniu organizmo atsaku į maistą, kai kūnas pradeda gaminti specifinius imunoglobulinus G (IgG), kurie jungiasi su maisto baltymais – šiuos susidariusius kompleksus imuninė sistema turėtų pašalinti. Visgi kai jų susidaro itin daug, imuninė sistema nebegeba pati jų atsikratyti.
„Tokie kompleksai kaupiasi kūno audiniuose ir sukelia nepakantumo maistui požymius. Dažniausi maisto nepakantumo požymiai: pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, odos bėrimai, sąnarių skausmai, galvos skausmai ir lėtinis nuovargis“, – sako I. Stukienė
Dažniausiai nepakenčiami gaminiai
-
Pieno gaminiai
Laktozė yra cukrus, aptinkamas pieno gaminiuose. Laktozę organizme skaido fermentas, vadinamas laktaze, kuris būtinas, kad pastaroji būtų tinkamai skaidoma ir pasisavinama. Laktozės nepakantumą sukelia laktazės fermentų trūkumas, dėl kurio atsiranda jau minėti virškinimo sutrikimai ir kitos sveikatos problemos.
„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad laktozės nepakantumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas. Įgytas nepakantumas laktozei atsiranda sergant infekcinėms, virškinamojo trakto ligomis ir dažniausiai po kurio laiko praeina, tačiau retesniais atvejais gali išlikti. Įgimtas nepakantumas laktozei yra susijęs su genų pakitimais, kurie atsakingi už laktazės aktyvumą. Toks nepakantumas dažniausiai būna įgimtas.
Pieno gaminiuose taip pat yra baltymo, vadinamo kazeinu. Kazeinas gali būti sunkiai virškinamas ir sukelti virškinimo sistemos uždegimą. Naujausių tyrimų duomenimis nustatyta, jog net trečdalis Lietuvos gyventojų nepakenčia šios rūšies gaminių“, – priduria „Antėja“ gydytoja.
-
Kviečiai
Kviečiuose yra baltymas vadinamas glitimu. Nepakantumas jam pasireiškia pilvo, sąnarių skausmais, nuolatiniu nuovargiu, pykinimu ir pilvo pūtimu.
Gydytoja priduria, jog reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad nepakantumas gliutenui skiriasi nuo celiakijos, kuri yra autoimuninės sistemos atsakas į glitimą, ir alergijos kviečiams. Abu sutrikimai gydomi iš maisto raciono pašalinus gaminius su glitimu.
-
Fruktozė
Tai yra cukrus esantis vaisiuose, daržovėse ir meduje. Nepakantumas fruktozei gali atsirasti dėl fermentų trūkumo, nors tai pasitaiko retai. Tuo tarpu fruktozės malabsorbcija, kai kūnui trūksta baltymo, leidžiančio absorbuoti cukrų iš žarnyno, yra kur kas dažnesnė. Nepakenčiantiems šios medžiagos, fruktozė fermentuojasi žarnyne, todėl atsiranda virškinimo sutrikimai.
-
Kiaušiniai
Nepakenčiantis kiaušinių, kūnas gali reaguoti į baltyminę medžiagą esančią kiaušinio baltyme, trynyje arba abejuose produkto dalyse. Tokiu atveju, gali pasireikšti nemalonūs virškinimo trakto požymiai, lydimi galvos skausmų, migrenos, odos bėrimų, nuovargio ir sąnarių skausmų.
-
Riešutai
Riešutų nepakantumo požymiai pasirodo tik po tam tikro laiko, tuo tarpu alergijos atveju – simptomai juntami vos pavartojus alergeno. Riešutų nepakantumo požymiai pasireiškia egzema, dermatitu, ypač aplink akis, taip pat ir žarnyno problemomis.
-
Mielės
Tai yra gyvas grybelis, naudojamas maisto gamyboje (gaiviųjų gėrimų, kepinių, alkoholinių gėrimų ir kt.).
„Jeigu įtariate, kad nepakenčiate duonos mielių, gali būti, kad kaltos ne mielės, o kitos sudedamosios dalys, tokios kaip kviečiai ar glitimas“, – patikslina gyditoja.
Kaip atpažinti ir gydyti?
Pasak gydytojos, pirmas žingsnis gydant nepakantumą maisto gaminiams yra tiksliai išsiaiškinti, kokių maisto gaminių ar jų sudedamųjų dalių žmogus kūnas nepakenčia.
„Yra du būdai tai atlikti – eliminacinė dieta arba nepakantumo maisto gaminiams tyrimai. Eliminacinė dieta reikalauja daugiau pastangų, nuoseklumo ir žinių. Tuo tarpu laboratoriniai tyrimai leidžia be didesnių iššūkių sužinoti, ar tam tikrai maisto gaminių sudedamajai daliai kūnas yra pakantus“, – sako I. Stukienė.
Pajutus varginančius pokyčius, susijusius su virškinimo bėdomis bei kitais minėtais požymiais, Indrė Stukienė pataria nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.
Atpažinus nepakenčiamus maisto gaminius, reikėtų nuosekliai laikytis mitybos plano ir vengti šių gaminių.
vadiname „besaikiu alkoholio vartojimu“? Pas kiekvieną savas saikas. Kas blogiau: alkoholis ar internetas? Sakote, abu vienodai kenksmingi? Ir aš taip manau.
Studijuodamas pastebėjo problemą, kuri pastūmėjo įkurti verslą: kartu su mokslininkais sukūrė pirmą tokį produktą Europoje
– delfi.lt/login/verslas/karjera/studijuodamas-pastebejo-problema-kuri-pastumejo-ikurti-versla-kartu-su-mokslininkais-sukure-pirma-toki-produkta-europoje.d?id=91276657