Medumi kvepiančios figos – ne tik skanus, bet ir itin sveikas vaisius. Ar žinojote, kad apie figas ir jų naudą rašė pats graikų filosofas Aristotelis, o pasaulyje šiuo metu smarkiai populiarėja iš skrudintų figų pagamintas, kavą primenantis gėrimas, kuris yra dar ir naudinga sveikatai? Figos gaminant maistą panaudoti lengva: jomis galima gardinti įvairiausius desertus, derinti su įvairiausiais sūriais, ruošti pikantiškus užkandžius, valgyti prie mėsos.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad pasaulyje egzistuoja apie 750 skirtingų figų rūšių. Daugiausia jų užauginama Turkijoje, Egipte, Alžyre, Irane bei Maroke.
„Figas valgyti ne tik skanu, bet ir sveika – jose gausu antioksidantų. Figos padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu, stiprina kaulus, padeda kontroliuoti svorį. Jose gausu vitamino A, C, kalcio, geležies, magnio, todėl šį vaisių įtraukti į savo racioną – tikrai patartina“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie figas.
Įdomūs faktai apie figas
Rekomenduojamos norintiems mesti rūkyti. Figos rekomenduojamos žmonėms, kurie nori mesti rūkyti. Dėl didelio šių vaisių šarmingumo jais mėgaujantis mažėja noras užsidegti cigaretę.Figos – vietoje kavos. Kai kurie žmonės figas naudoja kaip kavos pakaitalą. Figos yra skrudinamos ir iš jų ruošiamas kavą primenantis gėrimas. Ši kava tampa vis populiaresnė Amerikoje ir yra ruošiama tiek karšta, tiek šalta. Be to, šiame gėrime dar ir gausu kalio, kuris padeda sumažinti kraujospūdį.
Vertinamos senovės Graikijoje. Figos buvo gausiai paplitusios senovės Graikijoje, o jų auginimo ypatumus ir nepaprastą skonį aprašė Aristotelis ir Teofrastas. Rašydamas apie figas jau Aristotelis pažymėjo, kad šie vaisiai, kaip ir gyvūnai, turi dvi lytis – vyriškąją ir moteriškąją. Be to, šiuos vaisius pamėgę buvo ne tik senovės graikai, bet ir romėnai.
Vienas seniausių pasaulio vaisių. Figos yra vienas iš pirmųjų augalų, kuriuos pradėjo auginti žmonės. Istoriniai šaltiniai byloja, kad figos auginamos buvo dar 9400–9200 metų prieš Kristų.
Įvairiaspalvės. Figos gali būti ir baltos, žalios, rudos, raudonos ar violetinės spalvos. Jų formų taip pat egzistuoja pačių įvairiausių: nuo apvalios iki ovalios, kiek primenančios kriaušę.
Augo Rojuje. Figos dažnai minimos ir Biblijoje, be to, šie medžiai augo ir Rujoje iš kurio buvo išvaryti Adomas ir Ieva. Rašoma, kad suvalgę uždraustą vaisių ir susigėdę pirmieji žmonės Adomas ir Ieva kūnus prisidengė būtent figos lapais.
Plačiai panaudojamos kulinarijoje. Medaus skonio figos, ne tik puikus priedas ruošiant desertus. Troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (foie gras). Figos yra derinamos ir su kiauliena, aviena arba antiena. Jos yra valgomos ir kartu su įvairiausiais sūriais, o ypatingai pelėsiniais ar pagamintais iš ožkos pieno.