Sekmadienis, 12 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šaldome sodų uogas – serbentus ir agrastus

www.alkas.lt
2022-08-07 17:00:03
0
Sodų kraitė – ne visiems gausi
       

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai, bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti – taip ne tik pasirūpinsime vitaminų doze žiemai, bet ir sutaupysime bei išsaugosime derlių. Šaldytas uogas galima naudoti glotnučiams, gardinti jomis varškę, jogurtus, blynelius.

Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visada palanku rinktis kuo arčiau mūsų gyvenamosios vietos (idealu būtų 500 km spinduliu) užaugintas daržoves, vaisius bei uogas, o sezono metu jų užderėjus soduose pasiruošti ir žiemai.

Uogų nauda sveikatai

Serbentus galime rinktis pagal norą ir skonį – raudonuosius, baltuosius ar juoduosius. Vieni jų rūgštesni, kiti – saldesni. „Visose tradicinėse jų rūšyse randama magnio, kalio, kalcio, cinko, vitaminų A ir C, šiek tiek B grupės vitaminų. O juodieji serbentai yra itin naudingi dėl didelio kiekio antocianinų: jie, kaip antioksidantai, slopina lėtinius uždegimus ir turi svarbią savybę – koreguoja cholesterolio lygį. Taip pat juodieji serbentai naudingi kepenims ir kasai, pačiam virškinimo procesui“, – sako gyd. dietologė dr. E. Gavelienė.

Agrastai, kaip ir dauguma uogų, turi daug polifenolių  ir organinių rūgščių, pasižyminčių antibakteriniu poveikiu: „Jie sumažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką, be to, mažina „blogąjį“ cholesterolį, kuris turi įtakos aterosklerozės vystymuisi.“

Tuo tarpu agrastus sveikatai palankios mitybos konsultantė rekomenduoja valgyti ir šaldyti tik gerai prinokusius, nes kuo daugiau prinokusi uoga, tuo daugiau joje polifenolių. „Šaldymas yra sveikatai palankus konservavimo būdas, nes uogose išlieka daug naudingų medžiagų, be to, net ir šaltuoju metų laiku galėsime skanauti lietuviškas uogas. Klaidinga manyti, kad uogų vasarą galime prisivalgyti metams į priekį. Naudingos medžiagos, esančios uogose, veikia čia ir dabar, ta jų organizme neprikaupsime ateičiai“, – teigia gydytoja dietologė.

Šaldymo būdas priklauso nuo uogų minkštumo

Žmonėms ieškant įvairių būdų sutaupyti, vis dažniau renkamasi didesnį derliaus kiekį užšaldyti ateičiai. Tiesa, šaldymas teikia naudą ne tik norint sutaupyti, bet ir gyventi tvariau – tai tampa geriausiu maisto konservavimo būdu, leidžiančiu namuose išvengti maisto švaistymo nespėjus suvartoti uogų, vaisių, daržovių ar kitų produktų.  Jei šviežios uogos gali išbūti nesugedusios iki 4 dienų, tai šaldiklyje jos gali nesugesti ir daugiau nei metus.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad skinant derlių agrastus ir serbentus taip pat verta šaldyti, tik storesnę žievelę turinčius agrastus geriau šaldyti pilnus, o ir visų rūšių serbentus verčiau trinti.

„Sutrintas uogas dėkite į nedidelius porcijinius indelius arba užšaldykite jas ledo kubelių formelėse, o tada išimkite ir sudėkite į šaldymui skirtus maišelius. Jei šaldote pilnas uogas, pirmiau jas perrinkite, pašalindami lapus, šakeles ir nuskabydami „uodegėles“. Tada perplaukite po šalto tekančio vandens srove ir nusausinkite.

Šaldyti pilnas uogas patariama pabertas ant padėklo, kad jos nesiliestų viena su kita, o tada, kai sušąla, perkelti į šaldymo maišelius ar plastiko talpas. Geriau, kad talpos būtų nedidelės, nes atšildytas uogas reikėtų suvartoti iškart – pakartotinis užšaldymas kenkia uogų kokybei“, – sako L. Barčaitė. Pasak kulinarijos technologės, daugeliu atvejų uogų forma bei skoninės savybės priklauso nuo to, ar jos buvo tinkamai užšaldytos ir ar pasirūpinta teisingu atitirpinimo procesu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Serbentų panaudojimo galimybės – beribės
  2. Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?
  3. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  4. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  5. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  6. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  7. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti
  8. Avokadas – kaulavaisis, daržovė ar uoga?
  9. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  10. Agrastai tiks ne tik uogienėms
  11. Koks vanduo geriausiai atgaivina?
  12. Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą
  13. Melionai – saldūs ir nekaloringi
  14. Šilauogės dar vadinamos jaunystės uogomis
  15. Ko dar nežinote apie vynuoges?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... .... :( apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Varlinas apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Kažin apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Alfa Romeo eksploatacija: ką būtina žinoti kiekvienam italų legendos savininkui
  • Apvalūs ar stačiakampiai valgomojo stalai: kas praktiškiau?
  • Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!

Kiti Straipsniai

Automobilis

Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?

2025 10 12
Elektra

Ko nepamiršti paliekant sodybą prasidėjus šaltajam metui

2025 10 12
Kelio ženklas – gyvūnai

Kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Naujasis pašto ženklas kviečia atrasti Hugo Šojaus dvarą Šilutėje

Naujasis pašto ženklas kviečia atrasti Hugo Šojaus dvarą Šilutėje

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Vytauto Didžiojo karo muziejus

Žvilgsnis į Vytauto Didžiojo karo muziejaus parodą „Birutės vardu šventą ugnį nešu“

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

2025 10 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ... .... :( apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Varlinas apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Kažin apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Budweiser apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ledai

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai