Vynuogės – uogos, be kurių neįsivaizduojamas užkandžių stalas. Visgi, vynuogės virtuvėje panaudojamos kur kas plačiau: iš šių uogų verdamos uogienės, gaminami drebučiai, salotos, spaudžiamos sultys, netgi vynuogių sėklų aliejus.
Daugiau nei 8000 veislių
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad vynuogės yra auginamos jau tūkstančius metų. Šiuo metu pagrindinės vynuogių augintojos yra Kinija, Italija, Ispanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos.
„Vynuogių kultūra arba vynuogininkystė tikriausiai tokia pat sena kaip ir pati civilizacija. Archeologiniai duomenys rodo, kad žmonės vynuoges pradėjo auginti dar Paleolito laikais. Manoma, kad pirmosios vynuogės užaugintos Užkaukazėje ir Vakarų Azijoje, o vėliau šios uogos išplito Vakaruose ir visoje Europoje. Šiandien egzistuoja daugiau nei 8000 vynuogių veislių“, – pasakoja J. Sabaitienė.
„Iki“ atstovė sako, kad vynuogės – ne tik išskirtiniu, gaiviu skoniu pasižyminčios uogos, bet ir yra labai naudingos sveikatai. Visų pirma dėl didelio maistinių medžiagų ir antioksidantų kiekio.
„Vynuogėse gausu vitaminų ir mineralų. Jos yra puikus vitamino C šaltinis. Vynuogėse taip pat randama daug skaidulų, todėl jos padeda sumažinti aukštą cholesterolio kiekį kraujyje. O raudonosios vynuogės yra puikus užkandis vakare, mat jose esantis melatoninas, padeda atsipalaiduoti ir greičiau užmigti“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie vynuoges.
Dar keli įdomūs faktai
Vienoje porcijoje yra 27 proc. vitamino C paros normos. Nors daugelis žmonių nesieja vynuogių su dideliu vitamino C kiekiu, iš tikrųjų vynuogėse yra daugiau nei ketvirtadalis žmogui per dieną reikalingo vitamino C kiekio.
Gineso rekordas. Vynuogės siejamos ir su Gineso rekordu. 2015-aisiais vienas Indijos gyventojas per minutę į burną susikišo net 88 žaliąsias besėkles vynuoges. Be to, jam taip pat priklauso daugiausiai per minutę suvalgytų vynuogių rekordas. Vyras per minutę suvalgė net 73 vynuoges.
Gaminamos razinos. Daugeliui pažįstamos razinos gaunamos džiovinant vynuoges. Vynuogių džiovinimas vyksta labai paprastai ir natūraliai. Vynuogės paprasčiausiai yra paliekamos saulės šviesoje tol, kol sudžiūva. Panašiai gaminami ir saulėje džiovinti pomidorai.
Įvairiausių spalvų. Vynuogės būna pačių įvairių spalvų. Pradedant žalia, raudona ir baigiant geltona, rožine bei violetine.
Vynuogių ir agurkų salotos
Jums reikės:
2 puodelių mėlynųjų vynuogių
1 vnt. vidutinio dydžio agurko
3 v. š. acto
1 v. š. alyvuogių aliejaus
½ puodelio graikiško vanilinio jogurto
2 a. š. aguonų sėklų
2 v. š. citrinos sulčių
Druskos
Gaminame:
Į didelį dubenį sudėkite per pusę perpjautas vynuoges ir susmulkintą agurką. Nedideliame indelyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus: actą, alyvuogių aliejų, graikišką vanilinį jogurtą, aguonų sėklas, citrinų sultis, druską. Galiausiai užpilkite padažą ant agurkų ir vynuogių, viską išmaišykite ir patiekite.