Penktadienis, 27 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes

www.alkas.lt
2022-07-24 12:02:25
0
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

nutrition.com nuotr.

Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių.

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad įprastas uogienių virimas yra gana varginantis procesas, kai tuo tarpu trintos uogienės gali būti pagaminamos gana greitai – tereikia uogas nuplauti, nusausinti, sutrinti (jei reikia, perkošti per sietelį), sudėti į indelius ir patalpinti šaldiklyje.

„Svarbu tik nepraleisti šviežio uogų derliaus, kurio šiuo metu gausu ne tik soduose ir miškuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pasigaminti trintų braškių, mėlynių ar šilauogių, aviečių, gervuogių ir kitų uogienių galima jų neverdant, o paprasčiausiai užšaldant. Taip vitaminų gausiomis uogienėmis galėsite mėgautis ir rudenį, ir žiemą.

Trintas uogas galima šaldyti ir be jokių priedų, tačiau cukrus ar medus, pektinas, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį ir geresnę, tarsi želė, konsistenciją. Taip pat galima eksperimentuoti su konsistencija uogas daugiau ar mažiau sutrinant, tarkime, dalį uogų galima visiškai sutrinti, o dalį supjaustyti, kad uogienėje jaustųsi gabaliukai“, – pataria prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak B. Baratinskaitės, verta žinoti keletą naudingų principų. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, reikia leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų, o prieskoniai tinkamai atsiskleistų. „Geriausia tyrę palaikyti bent jau per naktį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje. Jei dedate pektiną, tyrę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Šaldymui skirtų indelių nereikėtų pripildyti iki viršaus – palikite vietos, nes šaldamas skystis plečiasi. Atšildytą uogienę geriausia suvalgyti per savaitę, todėl šaldymui rinkdamiesi indelius įvertinkite, kiek šaldytos uogienės sugebėsite suvartoti per savaitę.

Uogų tyres galima pritaikyti daug kur – pagardinti jogurtą, košes, blynus, naudoti salotų padažams, limonadams, ledams ir t.t. Maisto ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti greitai pagaminamas ryškesnio skonio trintų uogų uogienes, panaudojant įvairius prieskonius, netgi aštrius pipirus.

Trinta braškių uogienė

Reikės: 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės granuliuoto cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, 3 šaukštų pektino miltelių.

Gaminimas: sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 30 minučių pastovėti, kad cukrus ištirptų. Ant viršaus pabarstykite pektino ir maišykite, kol mišinys pradės tirštėti (kelias minutes). Padalinkite mišinį į 6 stiklainius, viršuje palikdami vietos. Stiklainius uždarykite ir palikite vėsioje ir tamsioje kambario vietoje apie 12 valandų, kad būtų pasiekta tinkama uogienės konsistencija. Tuomet galima perkelti į šaldiklį.

Nevirta mėlynių uogienė

Reikės: 200 g šviežių mėlynių, 100 g uogienių cukraus su pektinu, žiupsnelio vanilės.

Gaminimas: uogas nuplaukite ir nusausinkite, sutrinkite bulvių trintuvu ar šakute bei išmaišykite su cukrumi bei vanile. Maišykite apie vieną minutę.

Nuplaukite ir išdžiovinkite mėlynes. Dubenyje sumaišykite su uogienių cukrumi bei vanile ir 45 sekundes trinkite trintuvu. Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.

Šventinė aviečių arba mėlynių piurė

Reikės: 0,5 kg uogų, 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto, 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero, žiupsnelio  gvazdikėlių ir tarkuotos 1 apelsino žievelės.

Gaminimas: uogas su visomis sultimis, jei yra, supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Tyrę perspauskite per sietelį, kad liktų sėklos (jei naudojate avietes). Įmaišykite saldiklį, bet jis nebūtinas. Sudėkite prieskonius, gerai išmaišykite, leiskite pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų.

Aštroka uogų tyrė su pipirais

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 1 habanero, jelapeno arba serano pipiro.

Gaminame taip pat, kaip nurodyta ankstesniame recepte.

Uogiška masalos tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio malto imbiero ir žiupsnelio gvazdikėlių.

Gaminkite taip, kaip nurodyta aukščiau.

Trintų uogų ir mėtų tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), pusės puodelio šviežių mėtų lapelių.

Gaminimas: uogas ir mėtas sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Įmaišykite saldiklį ir leiskite tyrei pastovėti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Ką reiškia daržovių spalvos?
  3. Vaikai nemėgsta brokolių: kaip tai pakeisti?
  4. Prieskoniai, kurie stiprina atsparumą ligoms
  5. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  6. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  7. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  8. Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai
  9. Plaukai – sveikatos ir savijautos atspindys
  10. Agrastai tiks ne tik uogienėms
  11. Medus: nuo LDK laikų iki dabar
  12. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  13. Melionai – saldūs ir nekaloringi
  14. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  15. Moterims: laikas pasirūpinti savimi

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27
Vilniaus senamiestis
Lietuvoje

Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas

2025 06 27
Automobilis, kelionės
Gamta ir žmogus

GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

2025 06 27
Troleibusas
Lietuvoje

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji kelionių bilietai

2025 06 27
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos Atgimimo aikštė ruošiama išminavimo darbams

2025 06 27
Dviračių sportas
Lietuvoje

Daugės dviratininkams skirtų takų

2025 06 27
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
  • +++ apie Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija
  • +++ apie Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama
  • Tomas Jakutis apie Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai
  • EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę
  • Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas
  • GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

Kiti Straipsniai

Leonas Stepanauskas sulaukė 100 metų

Leonas Stepanauskas sulaukė 100 metų

2025 06 27
Kviečia parodos „Aleksandras Stulginskis (1885–1969): ir garbingai, ir Lietuvai naudingai“ atidarymas | istorineprezidentura.lt nuotr.

Kviečia parodos „Aleksandras Stulginskis (1885–1969): ir garbingai, ir Lietuvai naudingai“ atidarymas

2025 06 27
Lietuvos mokslų akademija | vu.lt nuotr.

Lietuvos mokslų akademija paskyrė stipendijas geriausiems jauniesiems mokslininkams

2025 06 27
1956 m. Devintinės | punskas.pl nuotr.

S. Birgelis. Istorija yra žmogaus gyvenimo esmė (III)

2025 06 27
Klaipėdoje vyks 1923-ųjų sukilimo dalyvio Viliaus Šaulinskio pagerbimo renginys | mlimuziejus.lt nuotr.

Klaipėdoje vyks 1923-ųjų sukilimo dalyvio Viliaus Šaulinskio pagerbimo renginys

2025 06 27
Archyvo fondus papildė Telšių istorijai svarbūs dokumentai | archyvai.lrv.lt nuotr.

Archyvo fondus papildė Telšių istorijai svarbūs dokumentai

2025 06 27
Kviečia virtuali paroda „Lietuvos atstovavimo Los Andžele istorija“ | lcva.archyvai.lrv.lt nuotr.

Kviečia virtuali paroda „Lietuvos atstovavimo Los Andžele istorija“

2025 06 26
Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotraukoje – paminklas 1941 m. birželio 24-25 d. Rainių miškelyje nužudytiems žmonėms atminti, 1989–1990 m. | K. Laužadžio nuotr.

Prisimename 1941-ųjų birželio 24–25 d. Rainių žudynes

2025 06 26
Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama | vki.lrv.lt nuotr.

Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama

2025 06 26
Migracijos departamentas

Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija

2025 06 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
  • +++ apie Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija
  • +++ apie Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama
  • Tomas Jakutis apie Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija
  • Tomas Jakutis apie Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas | pixabay.com nuotr.

Kad laikas lėktuve prabėgtų greitai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai