Antradienis, 8 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

www.alkas.lt
2022-02-06 10:03:49
0
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Balandėliai | iki.lt nuotr.

Mėgstate balandėlius, tačiau norite šiam tradiciniam patiekalui suteikti naujų skonių – pagardinkite juos įmantresniais padažais. Išvirti garuojančio ir kvapnaus padažo nesunku. O tam, kad ilgai sukti galvos mąstant, ką reikėtų panaudoti – galima pažvelgti, kokius padažus prie kopūstų suktinukų tiekia skirtingų šalių virtuvėse.

Skirtingi kraštai – skirtingi receptai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad balandėliai – vienas seniausių tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalų. Visgi, šis patiekalas mėgstamas ne tik Lietuvoje.

„Nors konkreti šio patiekalo kilmė nėra iki galo aiški – manoma, kad balandėliai atsirasti galėjo jau prieš 2000 metų. Sakoma, kad šio patiekalo kūrėjai – žydai. Visgi, priklausomai nuo regiono, skyrėsi balandėlių ingredientai. Pavyzdžiui, Rumunijos žydai juos gamindavo su aštresnio skonio, pikantišku padažu, tuo tarpu Ukrainoje mėgstamas saldžiarūgštis padažas“, – teigia V. Juodkazienė.

Panašūs į balandėlius kopūstų suktinukai taip pat mėgstami ir Skandinavijoje, Austrijoje, pietų Europos šalyse: Graikijoje, Italijoje. Pavyzdžiui, graikai savo balandėlius gamina naudodami kopūstus, maltą jautieną, ryžius bei tradicinį iš kiaušinių ir citrinos sulčių pagamintą padažą.

Šį patiekalą Graikijos gyventojai vadina lahanodolmades. O italai į balandėlių įdarą deda parmezano ir juos patiekia su naminiu pomidorų padažu.

Bulgarijoje balandėliai gaminami iš maltos kiaulienos ir veršienos, morkų, pomidorų ir patiekiami su jogurto-paprikos padažu. Lenkijoje balandėliai vadinami golabki, jų įdaras gaminamas iš kiaulienos ir jautienos faršo, tačiau mėsa maišoma ne tik su ryžiais, bet ir miežių ar grikių kruopomis. Balandėliai valgomi ne tik Šiaurės ar Rytų Europoje, bet ir pietuose.

Mėgstami ir Azijoje

Nors Lietuvoje balandėliai dažniausiai patiekiami su bulvėmis – prie jų puikiai dera ir įvairiausios rūšies kepti grybai, pupelių salotos, kurios gaminamos iš pupelių, smulkiai supjaustytų svogūnų, marinuotų agurkėlių, kaparėlių, smulkintų petražolių ir lengvo padažo su aliejumi ir citrina. Žinoma, prie šio patiekalo itin tinka bulvių košė ar keptos bulvės. Jeigu norisi lengvesnio garnyro prie balandėlių išsikepti galima ne tik bulvių, bet ir žiedinių kopūstų.

V. Juodkazienė dalijasi ir kelių įmantresnių padažų, tiksiančių prie balandėlių receptais.

Itališkas padažas balandėliams

Jums reikės:

Alyvuogių aliejaus
Svogūno
1 skardinės susmulkintų pomidorų savose sultyse
2 šaukštų pomidorų pastos
Šaukštelio maltų raudonųjų pipirų dribsnių
4 skiltelių susmulkinto česnako
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio šviežių, susmulkintų petražolių

Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite lašelį aliejaus, pakepinkite susmulkintą svogūną, suberkite susmulkintus pomidorus, dėkite pomidorų pastos, aitriųjų paprikų, smulkinto česnako, druskos ir juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite ir pavirkite ant nedidelės ugnies, kol padažas sutirštės, galiausiai sudėkite susmulkintas petražoles ir viską pilkite ant paruoštų balandėlių.

Azijos įkvėptas padažas

Jums reikės:

3 šaukštų sezamo aliejaus
2 šaukštų kokoso sulčių ir jūros druskos padažo
1 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių
Žiupsnelio kapotos kalendros
1-2 šaukštelių čili dribsnių

Visus ingredientus sumaišyti indelyje ir patiekti šalia paruoštų balandėlių.

Grybų padažas

Jums reikės:
2 šaukštų sviesto
1/2 šaukštelio alyvuogių aliejaus
300 g supjaustytų mėgstamų grybų
Žiupsnelio druskos ir pipirų
2 susmulkintų česnako skiltelių
1 puodelio sultinio
1 puodelio riebios grietinėlės
1/2 puodelio tarkuoto parmezano
2 šaukštelių šviežių čiobrelių

Pirmiausiai gilioje keptuvėje reikėtų ištirpdyti sviestą, tuomet sudėti susmulkintus česnakus ir svogūnus, kai šie įgaus auksinį atspalvį – į keptuvę reikėtų sudėti supjaustytus grybus. Juos kelias minutes pakepinti, tuomet sudėti druskos ir pipirų supilti sultinį, grietinėlę ir pavirti ant nedidelės ugnies, kol padažas sutirštės. Galiausiai sudėti tarkuotą sūrį ir šviežius čiobrelius. Gautą padažą užpildyti ant paruoštu balandėlių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  3. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  4. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  5. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  6. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  7. Metas užsiimti kūno valymu
  8. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  9. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  10. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  11. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  12. Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?
  13. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  14. Sūris – šaltas ir karštas užkandis
  15. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Baltijos šalių gynybos viceministrų susitikimas
Lietuvoje

Baltijos šalys stiprina bendradarbiavimą gynybos srityje

2025 07 07
Fatihas Birolis ir Saulius Skvernelis | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Seimo Pirmininkas susitiko su Tarptautinės energetikos agentūros vadovu

2025 07 07
Pinigai
Lietuvoje

Ministras Š. Birutis ragina spartinti paramą žiniasklaidai

2025 07 07
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Vokietijos Prezidentas lankėsi Vyriausybėje

2025 07 07
Paspirtukas
Gamta ir žmogus

Įspėjinas dėl karščio pavojų: baterijos gali virsti sprogmenimis

2025 07 07
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Aviacijos bendruomenė spaudžia Rusiją dėl GNSS signalų

2025 07 07
Nerūkymo zana
Gamta ir žmogus

Kauno rajone apie 100 nerūkymo zonų

2025 07 07
Gatvė | panevezys.lt nuotr.
Lietuvoje

Panevėžys Mažos taršos zonos planą atidėjo iki spalio

2025 07 07

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Genai leis? apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Gen. Flynn, Benny Johnson apie E. Laurinaitis: Mums dabar niekas nieko, išskyrus pačią laisvę, pažadėti negali
  • Susan Kokinda apie L. Kojala. Meilė pragmatiniams interesams nebūtina
  • Bartas apie Maskvos maskirovka

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • Baltijos šalys stiprina bendradarbiavimą gynybos srityje
  • Seimo Pirmininkas susitiko su Tarptautinės energetikos agentūros vadovu
  • Ministras Š. Birutis ragina spartinti paramą žiniasklaidai

Kiti Straipsniai

Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Genai leis? apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Gen. Flynn, Benny Johnson apie E. Laurinaitis: Mums dabar niekas nieko, išskyrus pačią laisvę, pažadėti negali
  • Susan Kokinda apie L. Kojala. Meilė pragmatiniams interesams nebūtina
  • Bartas apie Maskvos maskirovka
  • Rimvydas apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Esperantininkui žurnalistui Vytautui Šilui – 80 metų!

Išleista V. Šilo bibliografijos rodyklė apie Mažąją Lietuvą ir esperanto

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai