Trečiadienis, 25 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

www.alkas.lt
2022 01 02 14:27
0
Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

Maistas, rauginti kopūstai | pixabay.com nuotr.

Šventiniam maratonui einant į pabaigą metas organizmą praturtinti vitaminais. Jolanta Sabaitienė prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tam padaryti puikiai tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir rauginti produktai, pavyzdžiui, nuo seno pamėgti rauginti kopūstai.

Rauginti kopūstai pasižymi ne tik sveikatai naudingomis savybėmis, bet ir yra universaliai panaudojami: jais galima praturtinti sriubas ir troškinius. Be to, rauginti kopūstai yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies, sumuštinių, netgi azijietiškų suktinukų.

J. Sabaitienė, teigia, kad rauginti kopūstai lietuvių mėgstami ir namuose buvo raugiami nuo seno.

„Rauginti kopūstai lietuvių taip vertinami ne veltui – jie itin maistingi, juose gausu įvairiausių kūnui naudingų medžiagų. Be to, jie pasižymi ir išraiškingu skoniu, tinkančių praturtinti įvairiausius patiekalus.

Būtent dėl šios priežasties raugintus kopūstus reikėtų įtraukti į savo kasdienę mitybą, o ypač žiemos sezoną, norint organizmą praturtinti vitaminais“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

J. Sabaitienė, sako, kad ko gero, dažniausiai raugintas daržoves įsivaizduojame kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau tiek raugintus kopūstus, tiek azijietišką jų versiją – kimčius, maisto gamyboje galima panaudoti kur kas plačiau.

„Raugintus kopūstus galima troškinti su grybais, keptomis dešrelėmis ir virtomis bulvėmis. Įvairiausios raugintos daržovės, o tarp jų ir rauginti kopūstai, gali tapti mėsainių ar karštų sumuštinių skonius praturtinančiu ingredientu, o ką jau kalbėti apie nuostabius raugintų daržovių troškinius.

Pabandykite jomis pagardinti ryžius, įdaryti azijietiškus ryžių lakštų suktinukus, derinkite net su šviežiomis daržovių salotomis ir, svarbiausia, nepabijokite paieškoti naujų ir netikėtų kombinacijų“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie raugintus kopūstus.

Keli įdomūs faktai apie raugintus kopūstus

Fermentacija. Viena vertus, paruošti raugintus kopūstus neužtrunka ilgai – kopūstus pakanka pagardinti druska bei mėgstamais prieskoniais. Tačiau po to tenka juos prislėgti ir gerokai, bent jau mėnesį, palūkėti, kol įvyksta fermentacija. Jos metu grybeliai bei bakterijos, natūraliai esantys kopūstuose, vartodami cukrų pradeda išskirti rūgštis, taigi ilgainiui kopūstai įgauna išraiškingą skonį ir tampa apsaugoti nuo sugedimo.

Maistinė vertė. Raugintuose kopūstuose slypi daugybė vertingų maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. 100-te gramų raugintų kopūstų tėra vos 19 kalorijų, tačiau ten slypi visa šūsnis vitaminų: vitamino C – itin svarbaus imuniteto stiprinimui, vitaminų B6, K1 bei K2, atliekančių svarbų vaidmenį kaulų augimo procese. Negana to, rauginti kopūstai puikus probiotikų, susidarančių fermentacijos metu, šaltinis.

Druska. Pagrindinis ingredientas, gaminant raugintus kopūstus, yra druska, kurios funkcija – ištraukti kopūstuose esantį vandenį ir skatinti fermentacijos procesą. Taigi, raugintuose kopūstuose gausu natrio. Nepaisant to, kad šis mineralas svarbus žmogaus organizmui, nerekomenduojama druskos vartoti per daug, taigi ir raugintais kopūstais gardžiuotis reikia saikingai.

Patiekalų įvairovė. Raugintus kopūstus galima skanauti ir vienus, tačiau jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Taip pat, jie yra pagrindinis Europoje populiaraus turkiško patiekalo, sarmos – kopūstų suktinukų, ingredientas. Vokietijoje rauginti kopūstai dažniausiai valgomi su mėsos patiekalais, ypač su dešrelėmis ir bulvėmis. Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos, kadangi kopūstai suteikia puikiai tinkantį švelniai rūgštoką skonį.

Kitoks kulinarinis požiūris. Nors Europoje rauginti kopūstai dažniausiai vartojami ruošiant karštus patiekalus, JAV jais įdaromi net sumuštiniai. Pavyzdžiui, rauginti kopūstai yra populiaraus Reubeno sumuštinio sudedamoji dalis, kuri puikiai papildo sūrio ir sūdytos jautienos skonį. O štai Niujorko gatvėse pardavinėjami dešrainiai nebūtų dešrainiai be raugintų kopūstų. Taip pat jie dažnai naudojami ruošiant mėsainius bei gardžius apkepus su dešrelėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  2. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  3. Ananasas – ne tik stalo puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

2022 05 23
Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

2022 05 22
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga

2022 05 20
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

2022 05 14
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms

2022 05 13
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

2022 05 08
Trichineliozės pamiršti negalima

Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

2022 04 23
Nauja tvarka supaprastins sėklų mainus

Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta

2022 04 10
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje

Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje

2022 04 03
Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu

Avokadai: ir į salotas, ir į košes

2022 04 02
Rodyti daugiau

Naujienos

Neįprastai ir žaismingai aktoriai skaito poeziją vaikams
Kultūra

Neįprastai ir žaismingai aktoriai skaito poeziją vaikams

2022 05 25
Kaunas tęsia paveldotvarkos atgimimą: rengiamasi tvarkyti pusšimtį architektūriškai reikšmingų pastatų
Architektūra

Kaunas tęsia paveldotvarkos atgimimą: rengiamasi tvarkyti pusšimtį architektūriškai reikšmingų pastatų

2022 05 25
Užimtumo tarnyba | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Jaunimo nedarbas traukiasi, tačiau kvalifikacija išlieka žema

2022 05 25
Lietuvos moksleiviai drauge su kitais europiečiais jungsis į tarptautinį Europos kino klubą
Kultūra

Lietuvos moksleiviai drauge su kitais europiečiais jungsis į tarptautinį Europos kino klubą

2022 05 25
Vandens motociklai draustiniuose pridaro ypatingos žalos
Gamta ir ekologija

Vandens motociklai draustiniuose pridaro ypatingos žalos

2022 05 25
Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 24 15:55

2022 05 24
Vaikų stovyklose – dėmesys saugumui
Lietuvoje

Ruošiami pakeitimai vaikus auginantiems tėvams

2022 05 24
URM griežtai smerkia Rusijos neteisėtą sprendimą pripažinti jos kontroliuojamų Ukrainos teritorijų nepriklausomybę
Lietuvoje

Lietuvos diplomatų laukia pokyčiai

2022 05 24


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Povilas apie A. Vaišvila. Į dvasinio nuopuolio duobę įkritę Vokietijos „intelektualai“
  • P.Skutas apie Ministro dėmesys – Alytaus keliams
  • PLATINKIME ŽINIĄ! - apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą
  • Klausimas apie Aptarti ukrainiečių vaikų švietimo klausimai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Neįprastai ir žaismingai aktoriai skaito poeziją vaikams
  • Kaunas tęsia paveldotvarkos atgimimą: rengiamasi tvarkyti pusšimtį architektūriškai reikšmingų pastatų
  • Jaunimo nedarbas traukiasi, tačiau kvalifikacija išlieka žema
  • S. Birgelis. Punsko krašto vaidmuo partizaninio judėjimo laikotarpyje

Skaitomiausi straipsniai

  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 689; komentarų: 26
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 640; komentarų: 9
  • M. Kundrotas. Kaip išsilaisvinti nuo Laisvės partijų? peržiūrėta: 630; komentarų: 19
  • Mirė literatas, rašytojas, poetas, vertėjas, Romuvos vaidila Vaclovas Mikailionis peržiūrėta: 472; komentarų: 1
  • M. Kundrotas. Nacionalizmo šaknys: Johanas Gotfrydas Herderis peržiūrėta: 270; komentarų: 0
  • R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?! peržiūrėta: 264; komentarų: 7

Kiti Straipsniai

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

by Ditė Česėkaitė
2022 05 23
1
Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks

Kaip namuose ruošti maistą, kad pavalgytumėte gardžiai, greitai ir nebrangiai? Kasdieninis maisto planavimas padeda išvengti jo švaistymo, sutaupyti nemažai laiko...

Skaityti toliau

Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

by Ditė Česėkaitė
2022 05 22
0
Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus...

Skaityti toliau

Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga

by Ditė Česėkaitė
2022 05 20
0
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Šaldytuve gali trūkti pieno, spintelėje – druskos ar pipirų, bet kruopų turime beveik visada. Kruopos yra be galo maistingas ir...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Povilas apie A. Vaišvila. Į dvasinio nuopuolio duobę įkritę Vokietijos „intelektualai“
  • P.Skutas apie Ministro dėmesys – Alytaus keliams
  • PLATINKIME ŽINIĄ! - apie Internete plinta peticija prieš vienalytės partnerystės įteisinimą
  • Klausimas apie Aptarti ukrainiečių vaikų švietimo klausimai
  • Ir vėl apie Ką istorija žino apie epidemijas?

Kitas straipsnis
Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė

Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai