Trečiadienis, 15 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

www.alkas.lt
2021-06-07 05:57:22
0
Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

       
1 taisyklė. Išdėstykite lentynose

Teatras prasideda nuo rūbinės, o teisingas požiūris į maisto laikymą prasideda nuo kelinės į parduotuvę. Skirkite keletą minučių tinkamai paskirstyti pirkinius šaldytuvo skyriuose: šalčiausiose arčiausiai šaldiklio esančiose lentynose (jos gali būti viršuje arba apačioje, priklausomai nuo modelio) patogu laikyti dešrą ir sūrį, pieno produktus, varškę, pyragėlius su kremu. Nulinėje zonoje (šviežių produktų zonoje) laikykite atšaldytą mėsą arba žuvį, kurią rengiatės kepti per ateinančias dvi dienas, o daržoves, vaisius ir žoleles dėkite į stalčius. Pabandykite į tą pačią šaldytuvo zoną įdėti tos pačios rūšies maistą ir ingredientus, kurių tinkamumo vartoti laikas yra vienodas. Tai svarbu ne tik šalčio pasiskirstymo šaldytuvo viduje atžvilgiu, bet ir yra praktiška.

2 taisyklė. Atskirkite

Nepamirškite, kad maistas sąveikauja ne tik keptuvėje, bet ir šaldytuve. Mėsa ar žuvis gali sugerti pelėsinių sūrių kvapą, o skirtingi vaisiai ir daržovės gali pagreitinti vieni kitų puvimą. Geriau juos sudėkite į atskirus indus ir padėkite į skirtingas lentynas. Nelaikykite žalių ir paruoštų patiekalų, sūrio ir rūkytos mėsos šalia vieni kitų, nedėkite dešrelių kartu su žuvies patiekalais, o bananus, pomidorus ir citrusinius vaisius dėkite į vieną vaisių dėžutę.

3 taisyklė. Pasirūpinkite paruoštais patiekalais

Paruošti patiekalai po terminio apdorojimo (sriubos, kepsniai ir kt.) turi būti laikomi šaldytuve sandariai uždarytame inde ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Palikti juos puode su nesandariu dangčiu nėra geriausias pasirinkimas. Pirma, patiekalas sudžius, antra, viskas, kas yra šalia, sugers pagaminto patiekalo kvapą. Į šaldytuvą nedėkite nieko, kas yra šilčiau nei kambario temperatūra, nes tai gali pažeisti temperatūros sistemą šaldytuvo viduje ir sugadinti garintuvą.

4 taisyklė. Nepamirškite likučių

Kartą per savaitę patikrinkite šaldytuvą ir padėkite maisto likučius bei maistą taip, kad jie būtų gerai matomi. Sūrio gabaliukai, vienišas pomidoras ar pasenę žalumynai gali papuošti naminę picą, tapti pyrago įdaru ar pagardu salotoms.

5 taisyklė. Kiekvienam sukurkite tinkamas sąlygas

Bet kuriam produktui reikalingos specialios laikymo sąlygos. Sukurkite jiems pačias geriausias sąlygas šaldytuve.

Dešrą ir sūrį tvirtai suvyniokite į vaškuotą popierių ar foliją, kad jie „neprakaituotų“ ir nepelytų. Niekada neužšaldykite sūrio ir dešros – tai nepataisomai sugadins jų tekstūrą ir skonį

Žalumynai – atriškite ryšulėlį, atsargiai įdėkite šakeles į indą, uždenkite šlapia marle ir sandariai uždarykite. Taip krapai ir petražolės išliks švieži bent savaitę.

Pieno produktai – atminkite, kad pieno produktų tinkamumo vartoti laikas nustoja galioti po pakuotės atidarymo. Bet kurį atidarytą pieno produktą galima vartoti ne ilgiau kaip 24 valandas. Plastikinis butelis yra netinkamiausia talpykla bet kokiam pieno gėrimui (ypač šviežiam pienui) laikyti. Geriau supilkite jį į stiklinį ar keraminį ąsotį.

Padažai – parduotuvėje pirkti padažai turi būti laikomi originalioje pakuotėje, naminiai – stiklinėje arba keraminėje talpykloje su sandariu dangčiu. Niekada nepalikite šaukšto
padaže, priešingu atveju padažas įgaus metalo skonį.

Sviestas – laikykite gamyklinėje folijos pakuotėje arba sandariame inde. Ore sviestas greitai pasidengia geltona plėvele – ją reikia nuvalyti. Po to sviestą geriausia naudoti karštiems padažams ir kepiniams.

Daržovės ir vaisiai – paprikos, agurkai, ridikai, morkos geriau išlaiko savo savybes šaltyje. Ridikėlius pašlakstykite vandeniu ir laikykite užrištame maišelyje. O obuolių, ridikėlių ir pomidorų visai nereikėtų dėti į šaldytuvą. Ideali temperatūra jiems yra žemesnė nei kambario temperatūra (17 °C), todėl puikiai tiks spintelės stalčius. Supjaustytą arbūzą, svogūną, pomidorą, agurką ir viską, kas išskiria sultis ir laikymo metu gamina kondensatą, reikia sandariai uždengti plėvele arba pjūvio vietoje naudoti specialų silikoninį dangtelį.

6 taisyklė. Skirkite vietos mėsai ir žuviai

Mėsa ir žuvis turėtų būti laikomos sandariuose induose, o ne ant lentynos, nes abiejų produktų kvapas yra gana stiprus. Žuvys turi būti išskrostos kuo greičiau (vidus genda greičiausiai), tačiau neskubėkite išsiskirti su žvynais ir oda – jie apsaugo žuvį nuo sugedimo ilgesnį laiką (iki 48 valandų). Mėsa gali būti laikoma ilgiau, jei ji yra nepjaustyta, atskirta nuo kaulo (iki 5 dienų). Maltos mėsos tinkamumo vartoti laikas neviršija 8 valandų.

7 taisyklė. Pasirinkite didelio pajėgumo šaldytuvą

Šaldytuvui taip pat tenka svarbus vaidmuo ilgiau išlaikant produktus šviežius. Ekspertai rekomenduoja rinktis tokį šaldytuvą, kuris tinka visai šeimai ne tik pagal dydį, bet ir efektyviai naudoja energiją, kad vaisiai, daržovės ir kiti produktai ilgiau išliktų švieži. Dėl DoorCooling™ technologijos šaltas oras tiekiamas iš šaldytuvo viršaus, todėl visose lentynose temperatūra yra vienoda, taip pat ir durų stalčiuose, todėl visi maisto produktai ir patiekalai ilgiau išlieka švieži, tuo tarpu dviejų pakopų sulankstoma lentyna suteikia galimybę talpinti didesnius produktus. Tokiuose šaldytuvuose oro srautas yra tolygus, o tai užtikrina vienodą produktų vėsinimą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  2. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  3. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  4. Ką turėtumėte žinoti apie šaldytą maistą: 5 svarbiausios žinios
  5. Kodėl verta maistą kepti garuose?
  6. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  7. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  8. Kaip maitintis sergant vėžiu?
  9. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  10. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  11. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  12. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  13. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  14. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  15. Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“
Ukrainos balsas

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos

2025 10 14
VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Budweiser apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Budweiser apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos
  • Tonas griežtėja? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kaune ir vėl švietė TIESA (nuotraukos, video)

Minėsime Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido dienas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai