Sekmadienis, 25 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Sveikata

Kodėl verta maistą kepti garuose?

www.alkas.lt
2016-11-13 14:18:18
0
Kodėl verta maistą kepti garuose?

pinterest.com nuotr.

pinterest.com nuotr.
pinterest.com nuotr.

Kepimas garuose kaip maisto gaminimo technologija vis populiarėja. Vis dėlto daugelis ją maišo su virimu garuose, todėl nežino vieno svarbiausių dalykų – kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus: pradedant garuose troškinta žuvimi ar daržovėmis, naminėmis bandelėmis bei pyragais ir baigiant sultingais ir minkštais mėsos patiekalais. Tad kas yra ir kaip veikia kepimas garuose?

Kas yra kepimas garuose?

Kepimas garuose – tai technologija, leidžianti gaminti garuose, derinanti garus ir karštį,

ir taip sukurianti sąlygas iškepti patiekalą neprarandant jo sultingumo, drėgmės. Pavyzdžiui, garuose kepta žuvis ar daržovės išsaugo daugiau vitaminų ir nepraranda skonio, bandelės ar pyragai geriau iškyla, suformuoja traškią plutelę, o mėsos patiekalai išsaugo sultingumą.

„Taip atsitinka dėl to, kad kepant garuose išlaikoma puiki drėgmės ir temperatūros pusiausvyra. Kepant įprastiniu būdu maistas yra tik stipriai kaitinamas, tuomet kyla grėsmė jį išsausinti. Kepti garuose patogiausia šią funkciją turinčiose orkaitėse – jose paprastai reikia įpilti vandens per išorėje esantį stalčiuką, o toliau garas paskirstomas pagal pasirinktą programą ar patiekalų rūšį“, – pasakoja buitinės technikos žinovas Petras Gendvilis.

Garai padeda išvengti virtuvės katastrofų

Daugelis klaidingai mano, kad garuose keptas maistas yra beskonis. Virtuvės šefas iš Italijos Džian Luka Demarko (Gian Luca Demarco) paneigia šį mitą ir sako, kad būtent garuose ruoštas maistas pasižymi ne tik subtilesniu skoniu, bet ir intensyvesniu kvapu, ryškesne spalva.

„Didžiausia bėda virtuvėje – kai ruošiamas maistas praranda savo pirminę formą: ištyžta, suyra, pakeičia spalvą. Kepant garuose šių problemų galima išvengti, nes taip paruošti patiekalai išlaiko savo konsistenciją; nereikia baimintis, kad patiekalas atrodys neestetiškai. O juk geram virtuvės šefui svarbu ne tik skonis, bet ir išvaizda!“, – sako Dž. L. Demarko.

Vorėjas priduria, kad dar vienas kepimą garuose supantis mitas – kad taip ruošti galima tik mėsą ar jūros gėrybes. Tai yra visiška netiesa, garuose puikiai iškepa viskas: ir miltiniai patiekalai, ir daržovės, ir, jei norisi, kiaušiniai – svarbu nebijoti eksperimentuoti.

Garuose keptas maistas – sveikesnis

Dar vienas svarbus kepimo garuose aspektas – sveikatingumas. Garuose maistas kepamas be riebalų, savo sultyse, o tai leidžia išsaugoti geriausias jo savybes. Toks maistas lengviau virškinamas, mažiau kaloringas, ypatingai tinka sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar vaikams.

„Be to, gaminant garuose maistas neturi tiesioginio kontakto su vandeniu, lyginant su įprastu virimu puode, todėl mažiau pakinta mikro bei makroelementai, mineralai, maisto produktuose išsilaiko visi geriausi vitaminai bei kitos mūsų sveikatai svarbios medžiagos“, – sako P. Gendvilis.

Pasak P. Gendvilio, kepimą garuose turėtų mėgti ir tie, kurie nenori gaminimui skirti daug laiko: garuose galima lengvai ir sveikai pašildyti seniau paruoštą maistą. Gaminant orkaitėje su garų programa drėgnas karštas oras daug greičiau perduoda šilumą patiekalui ir neleidžia jam išdžiūti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ant proveržio slenksčio: maistą auginsime miestuose
  2. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  3. Kovo pradžia – geriausias laikas pradėti mesti svorį
  4. Pasaulyje net 53 riešutų rūšys – kokia pati mėgstamiausia?
  5. Ar tikrai „kaimiška“ višta yra sveikesnė?
  6. Mėgstamiausi lietuvių maisto gaminiai – duona, sviestas ir prieskoniai
  7. Kur valgo lietuviai?
  8. Kaip ir ką valgyti norint įveikti stresą, pagerinti sveikatą
  9. Priklausomybė nuo maisto panaši į priklausomybę nuo narkotikų?
  10. Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių
  11. Bananai – lietuvių mėgstamiausi vaisiai visais metų laikais
  12. Tyrimas: 6 iš 10 gyventojų maitinasi nesveikai
  13. Tyrimas: pirkėjai kokybę dažniausiai vertina kliaudamiesi išankstinėmis nuostatomis ir emocijomis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas
Užsienyje

Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia

2025 05 24
Plyni kirtimai
Gamta ir ekologija

Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Miškų įstatymo pakeitimus

2025 05 24
Degiklių bandymai Lietuvos energetikos institute
Lietuvoje

Lietuvos mokslininkai kuria naują technologiją, galinčią pakeisti stiklo pramonę

2025 05 24
Pilietiškumo egzamino nugalėtojai 2025
Lietuvoje

Apdovanoti tvirčiausias žinias parodę Pilietiškumo egzamino nugalėtojai

2025 05 24
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Savivaldybių aplinkai gerinti paskirstyta 16 mln. eurų

2025 05 23
G. Paluckas lankosi Moldovoje
Lietuvoje

G. Paluckas: Lietuva tiki europine Moldovos ateitimi

2025 05 23
Jono Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Atnaujinama sostinės J. Basanavičiaus gatvė

2025 05 23
Klaipėda
Lietuvoje

Klaipėdoje atsiras dar 500 automobilių statymo vietų

2025 05 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Chase Hughes apie Z. Vaišvila. Bailių valdžia ir kapų tyla dėl NT referendumo
  • Tanzanija apie V. Dovdanovas. Donaldas Trampas: pasaulio tvarkos pakirtimas
  • Gintaras Skamaročius apie Lietuvoje kviečiama švęsti Tautadienį – dažniau puoštis tautiniais ir baltiškais rūbais
  • Genadijus Balašovas apie Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • L. Kojala. Merco kalba Vilniuje – su Kenedžio motyvais
  • Cukrinis diabetas: grėsmė inkstų sveikatai
  • Ruošiantis kelionei – raginimas pasitikrinti SIM korteles
  • Kaip tinkamai apželdinti kiemą?

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03

Skaitytojų nuomonės:

  • Chase Hughes apie Z. Vaišvila. Bailių valdžia ir kapų tyla dėl NT referendumo
  • Tanzanija apie V. Dovdanovas. Donaldas Trampas: pasaulio tvarkos pakirtimas
  • Gintaras Skamaročius apie Lietuvoje kviečiama švęsti Tautadienį – dažniau puoštis tautiniais ir baltiškais rūbais
  • Genadijus Balašovas apie Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia
  • dar daugiau Milda apie G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Žigimantas Pavilionis | penki.lt nuotr.

„Savaitės pjūvis“ apie tai ar JAV gins Lietuvą ir kaip numatoma suvaldyti emigraciją (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai