Ketvirtadienis, 17 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Karpis – ne tik šventiniam stalui

www.alkas.lt
2021-01-30 17:35:44
0
Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis – iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet pamėgta vartoti ir kasdien. Karpis – skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

Kokybiškai žuviai – ypatingos sąlygos

Algimantas Gylys, Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktorius, pasakoja, kad iki tol, kol pasiekia parduotuvių lentynas jų ūkyje karpiai auginami trejus metus. Jiems, kaip ir kitoms žuvims, auginti reikalingos ypatingos sąlygos, skiriami dideli plotai, kad žuvys nepatirtų streso. Mat norint, kad karpis būtų kuo skanesnis, svarbu ne tik kokybiškas natūralus pašaras, bet ir kiti kokybę lemiantys veiksniai.

„Savo ūkyje visas žuvis, taip pat ir karpius, auginame tik dideliuose švariuose tvenkiniuose. Juose nėra nei žolių, nei nendrių. Tai svarbu, nes tvenkinyje esantys augalai naudoja deguonį ir taip prastėja sąlygos žuvims. Be to, pasitelkę galingą techniką dažnai valome dumblą, todėl tvenkiniuose nėra jokio kvapo“, – sako žuvininkystės ūkio direktorius. Jis pasakoja, kad ūkyje ruošia ir ekologišką žuvų pašarą, o jam naudojamas kultūras tręšia iš tvenkinių išvalytu dumblu, kad jis būtų kuo natūralesnis.

Pasak A. Gylio, karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savo savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. O vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis.

Ne tik maistingi, bet ir lengvai paruošiami

„Ši žuvis pasižymi dar ir tuo, kad yra ypatingai lengvai paruošiama: tereikia druskos, miltų ir aliejaus. Skaniausia karpio gabaliukus apibarstyti druska, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga“, – pataria žuvininkystės ūkio direktorius.

Jam antrina ir „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė. Ji sako, kad įsigijus parduotuvėje karpius geriausia vartoti kuo šviežesnius. Juos, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–5 dienas. Maisto ekspertė pažymi, kad karpius galima labai paprastai paruošti. Vis dėlto yra daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų receptų, kai žuvis ruošiama su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia pasiruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves – morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus. Taip pat galima pasitelkti ir Azijos virtuvės prieskonius ir pagardinti žuvį, pavyzdžiui, imbieru – tai suteiks malonų poskonį.“

V. Juodkazienė siūlo kelis įvairesnius karpių receptus.

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Citrinos

Svogūno

Šlakelio aliejaus

Šviežios kalendros

Paprikos

Paruošimas:

Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Troškintas karpis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Šlakelio aliejaus

Svogūno

Aitriosios paprikos

Kelių skiltelių česnako

Kelių pomidorų

Kelių lauro lapų

Poros šakelių čiobrelio

Imbiero šaknies

Kelių šakelių šviežios kalendros

Paruošimas:

Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.

Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žuvies patiekalai šventiniam stalui
  2. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  3. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  4. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  5. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  6. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  7. Ministras A. Veryga paragino daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai
  8. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  9. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  10. Europos sveikos mitybos diena
  11. Parodoje „Žalioji savaitė“ Berlyne Lietuva pristatys gaminius, kurių daugelio receptūros paveldėtos iš senolių
  12. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Liūtis
    Gamta ir žmogus

    Liūtys jau atnešė nemažų nuostolių gyventojams

    2025 07 17
    Automobiliai
    Lietuvoje

    Klaipėda toliau didina stovėjimo vietų didinimo daugiabučių kiemuos

    2025 07 17
    Į skautų stovyklą Kairėnuose susirinks daugiau nei 2300 skautų iš viso pasaulio!
    Gamta ir žmogus

    Panevėžys ruošiasi tapti Lietuvos skautų centru

    2025 07 17
    Pratybos
    Lietuvoje

    Panevėžio rajone – taktikos pratybos „Karaliaus kirtis 2025“

    2025 07 17
    Elektra
    Energetika

    Vyriausybė pritarė elektros tinklų pralaidumų paskirstymui

    2025 07 17
    Aplinkos ministerija
    Lietuvoje

    Aplinkos ministeriją palieka viceministras

    2025 07 17
    Latvijos moksleivių dainų šventė 2025 m.
    Baltų žemėse

    Lietuvos delegacija lankėsi Latvijos moksleivių dainų šventėje

    2025 07 17
    Lietuvos nacionaliniame muziejuje įsidarbinęs Marius: Savo darbu bent kruopelyte prisidedu prie Lietuvos tapatybės išsaugojimo
    Istorija

    Lietuvos nacionaliniame muziejuje įsidarbinęs Marius: Savo darbu bent kruopelyte prisidedu prie Lietuvos tapatybės išsaugojimo

    2025 07 17

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • P.Skutas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
    • Bartas apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
    • P.Skutas apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
    • Realistas apie Vilniaus savivaldybė atsisako pateikti duomenis Audito komitetui

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Liūtys jau atnešė nemažų nuostolių gyventojams
    • Klaipėda toliau didina stovėjimo vietų didinimo daugiabučių kiemuos
    • Panevėžys ruošiasi tapti Lietuvos skautų centru
    • Panevėžio rajone – taktikos pratybos „Karaliaus kirtis 2025“

    Kiti Straipsniai

    Žemės ūkis

    Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

    2025 07 16
    Vaistai

    Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

    2025 07 15
    Kepsnys, Grilis

    Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

    2025 07 13
    Vaisiai

    Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

    2025 07 13
    Burokėliai

    Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

    2025 07 12
    Braškės

    Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

    2025 07 12
    Maisto taryba

    Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

    2025 07 11
    Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

    Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

    2025 07 09
    Juodkalnija

    Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

    2025 07 07
    Kopūstai

    Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

    2025 07 06

    Skaitytojų nuomonės:

    • P.Skutas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
    • Bartas apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
    • P.Skutas apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
    • Realistas apie Vilniaus savivaldybė atsisako pateikti duomenis Audito komitetui
    • Kažin apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Veterinarijos gydytojai pabrėžia skiepų svarbą

    Augintinis namuose – ir džiaugsmas ir galimi pavojai

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai