Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Koks kasdienis maisto gaminys prisideda prie imuniteto stiprinimo?

www.alkas.lt
2020-03-28 06:00:56
0
Koks kasdienis maisto gaminys prisideda prie imuniteto stiprinimo?

Paukštiena | „Kauno grūdai“ nuotr.

Paukštiena | „Kauno grūdai“ nuotr.
Paukštiena | „Kauno grūdai“ nuotr.

Pasaulyje sparčiai plintant koronavirusui, medikai pažymi, kad šiuo metu kaip niekad reikia stiprinti imuninę sistemą. Kai kurie naudingųjų medžiagų ieško tarp kasdien vartojamų gaminių. Šiuo atveju Kauno Technologijos universiteto (KTU) Maisto mokslo ir technologijos katedros prof. Romas Gružauskas išskiria paukštieną. „Daug kalbama apie tai, kad paukštieną valgyti yra sveika. Tačiau tikrai ne visi žino, kiek naudingų elementų slepiasi šioje mėsoje, kuri kone kasdien atsiduria ant mūsų pietų stalo“, – sako prof. R. Gružauskas.

Aminorūgščių, vitaminų ir mineralų šaltinis

Kaip pažymi prof. R. Gružauskas, paukštiena yra puikus aminorūgščių, riebalų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

Paukštienoje, ypač krūtinės mėsoje, yra labai daug baltymų – net iki 25 proc. Labai plati aminorūgščių sudėtis ir ir didelė jų koncentacija šioje mėsoje yra vienas iš pagrindinių veiksnių, stiprinančių žmogaus imunitetą. Aminorūgštis taurinas veikia kaip antioksidantas ir slopina uždegiminius procesus. Taurinas susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų prevencija ir yra randamas tik gyvūniniuose gaminiuose, ypač jo daug paukštienoje.

Paukštiena – vienas iš seleno šaltinių. „Selenas į paukštieną patenka iš lesalų, naudojant jų gamybai trečios kartos organinį seleną. Šis mikroelementas padeda stimuliuoti baltųjų kraujo kūnelių veiklą, vėlgi prisideda prie imuniteto stiprinimo, taip pat gali mažinti susirgimus, kuriuos sukelia bakterijos ar virusai“, – aiškina prof. R. Gružauskas. Jis taip pat pastebi, kad selenas turi ir priešvėžinį poveikį, apsaugo nuo žalingo sunkiųjų metalų poveikio, naikina laisvuosius radikalus, prisideda prie apsaugos nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų.

Kaip pasakoja mokslininkas, paukštienoje gausu B grupės vitaminų, kurie itin reikalingi žmogaus pagrindinėms gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Mėsa yra laikoma pagrindiniu vitamino B12 šaltiniu žmonių mityboje, kuris ypač svarbus protinei veiklai, nervų sistemai bei kraujo sudėčiai palaikyti. „Vitamino B12 įsisavinimas yra gana sudėtingas procesas. Tam reikia aminorūgšties homocisteino, vykstant jo sintezei į metioniną, išsiskiria biologiškai aktyvi folio rūgšties forma, kuri yra labai svarbi kraujodaros sistemai. Žmogui trūkstant folio rūgšties, slopinama kamieninių ląstelių veikla. Dėl to kraujyje sumažėja eritrocitų, trombocitų kiekis bei hemoglobino koncentracija“, – aiškina KTU profesorius.

Aprūpina riebalų rūgštimis

Romas Gružauskas | J. Šuminaitės nuotr.
Romas Gružauskas | J. Šuminaitės nuotr.

Kaip sako prof. R. Gružauskas, žmogui yra labai svarbu ne tik bendras paukštienos riebalų kiekis, bet ir riebalų rūgščių sudėtis bei omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis. „Riebalų rūgštys organizme yra svarbus ne tik energijos šaltinis – jos dalyvauja uždegiminių procesų aktyvumo slopinime. Žmonės ir paukščiai neturi fermentų, kurie galėtų sintetinti polinesočiasias riebalų rūgštis, todėl jas būtina gauti su maistu“, – sako mokslininkas.

Jis pažymi, kad moksliniais tyrimais įrodyta, jog paukštienos, praturtintos omega-3 riebalų rūgštimis, vartojimas sumažina žmonių sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

Profesorius atskleidžia, kad polinesočiųjų riebalų rūgščių koncentraciją bei jų santykius paukštienoje galima pagerinti auginamų paukščių lesaluose naudojant pašarines žaliavas, tokias kaip linų sėmenų išspaudos ir rapsų aliejus. „Linų sėmenų išspaudų baltymai gali mažinti grybelines infekcijas. Be to, jose yra daug mineralinių medžiagų, tokių kaip varis, magnis, molibdenas, fosforas bei natūralių antioksidantų. Tuo tarpu rapso aliejus pasižymi aukšta maistine verte, jame yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių“, – aiškina prof. R. Gružauskas.

Kokybė priklauso nuo lesalo

Pasak AB „Kauno grūdai“ kombinuotųjų pašarų gamybos technologo, veterinarijos gydytojo dr. Žydrūno Totilo, paukštienos maistinę vertę lemia lesalų sudėtis bei jų kokybė. Kaip jis pažymi, gaminamas lesalas subalansuojamas pagal 160 kokybinių ir kiekybinių paukščių mitybos parametrų. Pvz., atsižvelgiama į tai, kaip lesale esantys baltymų, aminorūgščių, vitaminų, mikroelementų kiekiai pilnai tenkina paukščių fiziologinius poreikius.

„Mūsų privalumas – vadinama „nuo lauko iki stalo“ gamybos grandinė, kurioje patys iš Lietuvos ūkininkų supirktų grūdų gaminame subalansuotą lesalą, kuriuo aprūpiname mūsų paukštynus“, – pasakoja dr. Ž. Totilas.

Kaip jis pasakoja, nuosavoje laboratorijoje atliekami išsamūs tyrimai, kuriais ieškoma geriausio lesalo gamybos sprendimų. Kaip aiškina dr. Ž. Totilas, pašaro sudėtis pirmiausia priklauso nuo auginamų paukščių amžiaus. Skirtingo amžiaus laikotarpiu paukščių tinkamam vystymuisi reikalingos skirtingos naudingosios medžiagos. Pvz., paukščiui, kurio amžius siekia iki dviejų savaičių – labiau reikia baltymų, po dviejų savaičių – riebalų, kurie suteikia daugiau energijos ir prisideda prie raumenų vystymosi. Taigi atitinkamai skiriasi ir lesalas, kuris praturtinamas tuo laikotarpiu reikalingomis medžiagomis.

Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų Paukščių auginimo tarnybos vadovas Justinas Janulevičius pritaria, jog iš tiesų lesalas yra vienas esminių faktorių, lemiančių galutinio gaminio – paukštienos – kokybę. „Esame ramūs dėl kokybės, kadangi mūsų pačių technologai rūpinasi auginamų paukščių pašaru. Žinome, iš kur atkeliauja žaliavos, kaip vyksta gamyba, prižiūrimas gamybos atsekamumas. Kartu siekiame užtikrinti geriausią kokybę, kad paukštienos vartotojus pasiektų nuo lauko iki stalo natūralus, aukščiausios kokybės gaminys“, – sako J. Janulevičius.

Vartojimas auga

Kaip pasakoja Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) vadovas Vytautas Tėvelis, visame pasaulyje kasmet nustatomas paukštienos suvartojimo augimas. Jo skaičiavimais, Lietuvoje per praėjusius metus vienas žmogus vidutiniškai suvartojo apie 40 kg šios mėsos, kai tuo tarpu pvz., 2014-aisiiais jos suvartojimas žmogui siekė 26 kg. „Keičiasi žmonių gyvenimo būdas – didelis dėmesys skiriamas sveikai mitybai, o paukštiena yra vienas iš sveikiausių pasirinkimų tarp kasdienių gaminių, tad todėl dažniausiai pasirenkama ši mėsa“, – aiškina V. Tėvelis.

Pasak jo, paukštiena vertinama ir dėl plataus asortimento bei greito paruošimo. „Išpjaustymo galimybės, platus asortimentas bei tai, kad kiekvienas pats gali namuose patiekalą su paukštiena paruošti per trumpą laiką skubančiam šių dienų žmogui yra didelė pridėtinė vertė“, – pažymi LPA vadovas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto
  2. Į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis maisto gaminius?
  3. Kurios maisto gaminių grupės yra būtinos vaikų organizmui?
  4. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  5. Prasidėjo peršalimo ligų banga: vaistininkai pataria kaip atskirti jas nuo gripo
  6. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  7. 5 paprasti sveikos mitybos principai
  8. Kokius mineralus geriausiai įsisavina žmogaus kūnas?
  9. Naujas mokslų ir darbų sezonas: vaistininkės patarimai, kaip nepamesti galvos ir atminties
  10. Dietologė pataria, kaip rudenį išlikti budriems ir energingiems
  11. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  12. Kaip maitintis, kad pratęstume savo sąnarių galiojimo laiką?
  13. Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?
  14. 5 vasaros naudos, kurias dar spėsite pasiimti rudeniui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?
  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

Kiti Straipsniai

Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Šeimos gydytoja: vaikai rinksis visavertį maistą, kai sveika mityba taps visos šeimos įpročiu

2025 04 08
Išleista išsami studija apie tradicinius drabužius, atskleidžianti mūsų protėvių gyvenimo būdą

Išleista išsami studija apie tradicinius drabužius, atskleidžianti mūsų protėvių gyvenimo būdą

2025 03 06
Pusryčiai, sumuštiniai

Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai

2025 02 08
rengėjų nuotr.

V. Sinica. Zigmo Zinkevičiaus šimtmetis

2025 01 09
Atrasta netikėta ličio baterijų išsikrovimo priežastis – tarp išradėjų ir KTU mokslininkas | KTU nuotr.

Atrasta netikėta ličio baterijų išsikrovimo priežastis – tarp išradėjų ir KTU mokslininkas

2024 12 18
Vilniaus universitetas | vu.lt nuotr.

Vilniaus universitete ištobulintas tyrimų būdas gali padėti kurti tris kartus pigesnius ir veiksmingesnius saulės elementus

2024 12 17
Maisto papildai

Ką galiu padaryti dėl nuolatinio streso?

2024 12 11
Plastiko atliekos

Iš vandenyno šiukšlių: neįtikėtina, ką gamina garsūs gamintojai

2024 12 09
DI tampa puolimo įrankiu: 6 patarimai kaip apsisaugoti | mokslolietuva.lt nuotr.

DI tampa puolimo įrankiu: 6 patarimai kaip apsisaugoti

2024 12 06
Veteranų repeticija | ktu.lt nuotr.

KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“ švenčia sukaktį – suburs net 1 tūkst. ansamblio narių

2024 11 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kokia yra folio rūgšties reikšmė mūsų sveikatai

Kokia yra folio rūgšties reikšmė mūsų sveikatai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai