Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

www.alkas.lt
2019-02-05 11:25:54
2
Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

kitchentrotter.com nuotr.

       
kitchentrotter.com nuotr.
kitchentrotter.com nuotr.

Įpusėjus žiemai šviežių daržovių asortimentas parduotuvėse akį džiugina vis rečiau, tad norint gauti visų naudingųjų medžiagų tenka žvalgytis į sveikas alternatyvas. Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė tam pasiruošusi – jos šaldiklyje visada yra šaldytų, o spintelėje – konservuotų daržovių.
 
Ji paaiškina, kad šaldymas yra geriausias konservavimo būdas, o sezono metu pataria rinktis kuo šviežesnes daržoves. O kad apsipirkti būtų dar lengviau, specialistė paneigia tris dažniausius pramanus, stabdančius nuo teisingo (ir maistingo) sprendimo.
Pirmas pramanas. Šaldytos daržovės visada yra blogesnis pasirinkimas nei šviežios
 
V. Kurpienės šaldiklyje ir dabar yra nemažai šaldytų daržovių. Mitybos specialistė paaiškina, kad šviežių daržovių nepakeis niekas, tačiau jų šaldymas padeda išskirtinai šaltuoju metu mėgautis sveikais vasaros prisiminimais.
 
„Nesutikčiau su teiginiu, kad šviežios daržovės visada naudingesnės už šaldytas. Tai priklauso nuo sezono, nuo to, kiek laiko šviežios daržovės guli lentynose ir panašiai. Šaldytos daržovės, nuėmus derlių, apdorojamos sezono metu, t. y. tada, kai jos turi daugiausiai maistingųjų medžiagų. Šaldymas kol kas yra efektyviausias konservavimo būdas, išsaugantis vertingąsias daržovių medžiagas. Tačiau ir namų sąlygomis visada rekomenduoju tiems, kurie turi sodą, dalį derliaus tiesiog užšaldyti žiemai“, – dėstė pašnekovė.
 
V. Kurpienės šeima žiemą mėgsta sriubas, tad šaldiklyje greta žaliųjų žirnelių visada bus įvairių šaldytų daržovių mišinių.

„Aš vakarais dažnai vedu seminarus, tad grįžusi neturiu daug laiko maisto ruošai. Kadangi prieš miegą prisivalgyti daug yra prastas pasirinkimas, sutrikdantis kokybišką poilsį, o alkana eiti miegoti nenoriu, į puodą suberiu šaldytų daržovių mišinį, kokybiško sultinio, užverdu, išjungiu ir per keletą minučių turiu sveiką lengvą vakarienę“, – nesudėtinga gudrybe dalijosi mitybos specialistė.
 
Trumpai vandenyje keptuvėje pašildytos šaldytos daržovės gali būti puikus garnyras prie žuvies ar kito patiekalo. Tiesa, moteris pabrėžia, kad tokios daržovės yra blanširuotos – termiškai jau apdorotos – tad jas ruošti reikia labai trumpai (pavyzdžiui, garuose ar keptuvėje vandeny).
 
Antras pramanas. Šaldytos daržovės yra praradusios visas naudingas savybes
 
Svarbu suprasti, kad ką tik nuskintos daržovės, pavyzdžiui, žalieji žirneliai, naudingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminas C, didelę dalį praranda per 48 val. Todėl, V. Kurpienės teigimu, labai svarbu, kad šviežios daržovės būtų iškart apdorojamos.
 
„Jei paimsime šviežią brokolį iš parduotuvės ir jį ilgai virsime, natūralu, kad jis taip neteks vertingų medžiagų. Ir atvirkščiai, jeigu šaldytos daržovės, kaip pavyzdžiui „Bonduelle“ yra užšaldomos per kelias valandas po derliaus nuėmimo. Be to, užšaldoma žaibiškai, kas neįmanoma namų sąlygomis, ir tokiu būdu puikiai užkonservuojamos vertingos medžiagos. Taigi galime būti tikri, kad šie gaminiai išlaiko didžiąją dalį šviežių daržovių maistinės vertes ir skonį“, – kalbėjo moteris.
 
Mūsų mityba turi būti įvairi, o ypač vasarį, kovą šviežių daržovių pasiūla tampa skurdi ir tenka dažniau prasukti pro šaldytų daržovių šaldytuvus. V. Kurpienė paaiškina, kad tokių daržovių išvaizda tiesiogiai susijusi su jų kokybe, todėl atkreipkite dėmesį ne tik į prekės skonį, bet ir išvaizdą.
 
„Jei atšildytos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, subliūkšta, tokių geriau nepirkti. Rinkitės tokias, kurios išlaiko savo spalvą ir formą – tai parodo gaminio kokybę. Gražiai atrodančios daržovės yra vertingesnės. Be to, prieš pirkdami rankose patikrinkite įpakavimą – ar daržovės nėra „sušokusios“ į gabalus. Tai gali reikšti neteisingą jų transportavimą arba laikymą parduotuvėje“, – patarė mitybos specialistė.
 
Ta pati taisyklė taikytina ir namie – atšildytų daržovių pakartotinai užšaldyti nederėtų. Kiekvienam patiekalui iš maišelio įsiberkite tiek daržovių, kiek sunaudosite iš karto.

Trečias pramanas. Konservuotos daržovės pilnos konservantų
 
Pasak V. Kurpienė, šis prasimanymas teisingas tik iš dalies, nes daržovių kokybė priklauso nuo konservavimo būdo ir sudėties. Mitybos specialistė paaiškina – gaminių vertę mažina konservavimui naudojami priedai – didelis druskos, cukraus kiekis, actas bei ilgas terminis apdorojimas. Neretai šie priedai nustelbia visą daržovių naudą ir, juokais sako pašnekovė, konservuotus agurkus gali vadinti greičiau desertiniu patiekalu.
 
„Google“ paieškojus marinavimo receptų galima gerokai suklysti – yra tokių „perliukų“, kur mažam kiekiui daržovių reikia stiklinės acto ir 100 g cukraus. Dabartiniai įstatymai yra palankūs vartotojui – ant pakuotės privaloma žymėti visus ingredientus, tad parduotuvėje išsirinkti konservuotas daržoves nėra sudėtinga – tereikia skaityti etiketes. Rinkitės gamintojus, kurie nepiktnaudžiauja actu, cukrumi ar kitais priedais. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip konservuotos daržovės yra perdirbamos. Naudingesnės yra tos, kurios sterilizavimo metu yra ne verdamos, bet tik trumpai pakaitinamos arba apdorojamos garuose, bei išlaiko savo spalvą ir formą“, – aiškino sveikos mitybos specialistė.
 
Jai antrina ir Agnė Naureckienė. „Anksčiau buvusi nuomonė, kad konservuotos daržovės yra mažai kuo naudingos mūsų organizmui po truputi keičiasi. Pirkėjai ieško natūralesnio skonio ir naudingomis maistinėmis savybėmis pasižyminčių gaminių. Matome, kaip įvairios konservuotos daržovės kažkada buvusios tik garnyrų prie pagrindinių patiekalų tampa pagrindiniu ingredientu iš kurio gaminami patiekalai, pavyzdžiui iš konservuotų avinžirnių – falafeliai. Tokia tendencija ypač ryškėja pastaruosius metus, kai sveikesnė ir aktyvesnė gyvensena skatina maisto gaminius rinktis akyliau, todėl tokios naujoves, kaip bolivinė balanda, garuose ruošti lęšiai, pupelės vis dažniau atsiduria mūsų lėkštėse“.
 
V. Kurpienės teigimu, kuo etiketėje mažiau sudėtingų ir nesuprantamų žodžių, kuo sudėtis trumpesnė, tuo dažnai ir prekė geresnė.

„Konservuotas ankštines daržoves vadinu vertingesniu „greitu maistu“. Namuose dažniausiai renkuosi džiovintus ankštinius, bet virtuvės sandėliuke visada budi ir pakuotė konservuotų, neplanuotiems atvejams, kai greitai reikia pasigaminti valgyti, o tam yra vos kelios minutės. Taip pat elgiuosi ir kelionėje, kelionėje geriau valgysiu konservuotas pupeles, lęšius arba žirnelius, o ne bandelę. Tiek aš, tiek mano vaikai labai mėgstame ir šviežius, ir konservuotus kukurūzus, nes tai patogu, natūraliai saldus skonis“, – atvirai dėstė moteris.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  2. Imuniteto stiprinimas žiemą
  3. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  4. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  5. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  6. Į darbą be pietų dėžutės: kaip mieste pavalgyti sveikai?
  7. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  8. Moksleiviai maitinami sveikiau
  9. Rekordiškai karštą savaitgalį nepamirškime gerti vandens
  10. Penki prasimanymai apie sveiką mitybą
  11. Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?
  12. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  13. Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima
  14. Ką reikia žinoti apie organizmo valymą?
  15. Patiekalai be mėsos – sveika, bet ar skanu?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žydrūnė says:
    7 metai ago

    Tikrai geros ir teisingos įžvalgos. Gaila, mano šeima tik žalias daržoves mėgsta, na neskaitant to,kas yra sriuboje, tad stengiuosi užšaldyti bent jau žirnelių, moliūgų, kurie užauga tikrai dideli ir net norėdamas viso prapjovus greitai nesunaudosi. O jis taip pat turi saldumo, tad labai skanu geltoni blynai kaip vaikai vadina 🙂

    Atsakyti
  2. Žydrūnė says:
    7 metai ago

    Dar norėčiau sužinoti ar dabar turguje jau parduodami švieži ridikėliai, agurkai, salotos yra pakankamai geri maistine verte, ar vis tik geriau dar valgyti pernai metų derliaus atsargas?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29
AB „Kelių priežiūra“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Barstytuvų vardų varžytuvės žengia į antrą etapą

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žr: Dienos klaausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
  • Budweiser apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Z. Vaišvila. Referendumas – ir mūsų įrankis

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka
  • Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles
  • Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui
  • Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip planuoti rudens dienas, kad liktų laiko sau?

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05

Skaitytojų nuomonės:

  • Žr: Dienos klaausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
  • Budweiser apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Budweiser apie Z. Vaišvila. Referendumas – ir mūsų įrankis
  • Budweiser apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Eligijus Dzežulskis–Duonys | asmeninė nuotr.

E. Dzežulskis-Duonys. Kas lemia šiuolaikinių intelektualų menkumą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai