Kiaušiniai yra vienas vertingiausių maisto gaminių, kuriuose yra lengvai pasisavinamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių ir kitų maistinių medžiagų (fosfolipidų, polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, cholino, karotinoidų liuteino ir zeaksantino ir kt.).
Kiaušinių baltymai yra vertingiausi iš visų maisto produktų baltymų. Jų organizmas įsisavina net 98 proc. Juose labai gerai subalansuotos visos amino rūgštys, kurių organizmas pats negali pasigaminti.
Suvalgęs vieną kiaušinį suaugęs žmogus gauna apie 30–40 proc. reikiamos paros normos (RPN) vitamino B12, apie 15–20 proc. RPN fosforo, iki 10-20 proc. RPN cinko, seleno ir vitamino B2 bei patenkina apie 40–65 proc. pagrindinių amino rūgščių poreikį.
Maistinė kiaušinių vertė priklauso nuo baltymo ir trynio cheminės sudėties, kuri priklauso nuo vištos veislės, lesalo, laikymo būdo ir metų laiko.
Maistui patariama vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius. Geriausia – virtus ar keptus. Nuplovus kiaušinius visada reikia nusiplauti ir rankas.
Virtas arba keptas kiaušinis geriau įsisavinamas, negu žalias. Tinkamai apdoroto kiaušinio trynys neturi būti nei skystas, nei minkštas.
Bet kurio amžiaus vaikams galima duoti valgyti tik kietai virtą (5–10 min.) kiaušinį.
Ant kiaušinio esantys skaičiai reiškia dedeklių vištų laikymo būdą (1 – laisvai laikomų, 2 – laikomų ant kraiko, 3 – narvuose, 0 žymimi ekologiniuose ūkiuose laikomų vištų kiaušiniai). Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi LT.
Kiaušiniai skirstomi į A arba „šviežius“ ir B klases. Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai.
A klasės kiaušiniai skirstomi į svorio kategorijas: S – maži (iki 53 g), M – vidutiniai (nuo 53 g iki 63 g), L – dideli (nuo 63 g iki 73 g), XL – labai dideli (didesni nei 73 g). Svorio kategorijos turi būti pažymėtos ant kaušinių pakuočių. Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius, tačiau tai turi būti nurodyta ant pakuočių.