Pažaislio vienuolyno erdvėse praėjusį savaitgalį vyko tradicinė Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiama sveiko maisto šventė „Lietuvaitė šeimininkė – 2015“. Šventė prasidėjo Mišiomis Pažaislio vienuolyno bažnyčioje. Kiekvienais metais šventė turi savo išskirtinę temą. Šių metų šventės tema „Pasninkas – atgaiva kūnui ir sielai“ . Šiais metais šeimininkių šeimininke komisija išrinko 3 vaikų mamą Eligiją Sukockienę iš Trakų rajono. Jai praėjusių metų šeimininkių šeimininkė iš Plungės Marija Striaukienė įteikė pereinamąją statulėlę.
Šventės sėkmė – labai gražus rudens oras, šeimininkės savo vaišes galėjo patiekti lauke be jokių sunkumų. Geras oras pritraukė ir nemažai žmonių, kurie norėjo paragauti šeimininkių paruoštų pasninkinių valgių. Žmonės užsirašinėjo patiekalų receptus, kad ir patys pasidarytų šiuos sveikus patiekalus. Šeimininkių receptai bus patalpinti ir sveikuolių sąjungos puslapyje www.sveikuoliai.lt.
Renginį vedė alpinistas Vladas Vitkauskas ir Gražina Petrošienė. Šventės dalyvius sveikino ir mintimis apie vaišes ir pasninko svarbą lietuvių kultūroje dalinosi etnologė Gražina Kadžytė. Ir, žinoma, visus įkvėpė šventės „siela“ ir rengėja, „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė.
Konferencijoje „Pasninko tikslai ir nauda“ detaliai apie Lietuvoje vyravusias ir besikeičiančias pasninko tradicijas pasakojo VU prof. R. Laužikas, o filosofijos mokslo dr. B. Gudaitytė kalbėjo tema „Dvasinė askezė, kaip gyvenimo vertybė“.
Be šeimininkių šeimininkės pagerbimo, komisija apdovanojimus įteikė ir Kauno rajono ūkininkėms Nijolei Šabaniauskienei, Genutei Šidlauskienei bei Angelei Misionienei ir Aldonai Šimulienei su pagalbininkėmis mergaitėmis; Pakruojo klubo „Valia“ atstovėms Pranutei Idienei, Aušrai Rukienei, Aurai Pačinskienei ir Zinai Čepaitienei; Ukmergės šeimininkėms Janinai Danielienei, Nijolei-Onai Kaselienei, Aušrai Prišmantienei ir Oksanai Railaitei; Kauno jungtinio sveikatos klubo atstovams Algirdui Kapučinskui ir Česlamai Purienei.
Kasmetinė sveiko maisto šventė yra keliaujanti. Dažnai ji būdavo rengiama Palangoje, praėjusiais metais vyko Raudondvario pilyje ir vadinosi „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“. Šių metų sveiko maisto šventėje buvo vertinamas ir grožis, ir patiekalo sveikumas, ir skanumas, ir atitikimas šių metų šventės temai. Dalyvavę šventėse patys įsitikino, kad šie bruožai visgi dera.
Maistas gal ir sveikas, bet galva nelabai, jei jau be mišių neapsieinama. Ir apskritai, panašu į sveikuolių davatkų renginį. Apgailestauju, kad racionalius dalykus painiojant su religiniais paistalais dalis žmonių atmes ir pačią sveiko maitinimosi idėją.
Bulvės su lupenomis, šaltibarščiai – tai nieko bendro neturi su sveiku maistu…Pasidomėkite pirmiausiai kas yra sveikas maistas ir tik tada organizuokite tokius renginius skambiu pavadinimu. Virtų bulvių lupenoje esantis solaninas yra kenksmingas, o krakmolas organizme skyla į gliukozę, kuri maitina vėžines ląsteles. Pieno produktai skatina gleivių gamybą ir paūmina plaučių ir kvėpavimo takų ligas…ir tt. Kas domisi sveika mityba, tas žino visą informaciją, o renginius organizuoja žmonės, kurie nėra kvalifikuoti specialistai, nėra nei gydytojai, nei dietologai. Tai kaip įrodymas, kaip pavyzdys, ir kaip sveikuolių vizitinė kortelė yra renginio vedėja, daug metų esanti sveikuoliškoje veikloje, bet netelpanti į standartinius Renesanso epochos moters rėmus.. Jei jau pasiryžote mokyti tautą, tai pirmiausiai patys padarykite pamokas, paskaitykite literatūrą, vartokite sveiką maistą ir jums tikrai pasiseks… Sveikit uoliai ir būsit sveikuoliai !