Pirmadienis, 26 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?

www.alkas.lt
2015-02-19 10:50:09
0
efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.

efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.

efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.
efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.

Pasidarė įprasta žiemą valgyti šviežius agurkus, salotas, pomidorus, ridikėlius iš prekybos centrų. Valgome tas daržoves ir galvojame, kad gauname dozę vitaminų ir stipriname imuninę sistemą. O kaip yra iš tiesų? Kiek nitratų gauname su pramoniniu būdu užaugintomis daržovėmis ir kaip jie kenkia žmogaus organizmui? Ar ne sezono metu geriau išvis nevalgyti daržovių, ar galima jas apdoroti taip, kad nitratų kiekis smarkiai sumažėtų, klausiama Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto lektoriaus, mitybos specialisto dr. Valerijaus Dobrovolskio.

Žodis „nitratai“ pastaruoju metu gąsdina daugelį žmonių. Ypač tuos, kurie valgo daug pramoniniu būdu išaugintų daržovių.

Nitratai dirvožemyje susidaro oksidinantis organiniams ir neorganiniams azoto junginiams ir susikaupia paviršiniuose dirvos sluoksniuose. Jie kaupiasi augalininkystės produktuose, gali patekti į šachtinių šulinių geriamąjį vandenį. Pagrindinė jų atsiradimo priežastis – organinių medžiagų bakterinis nitrifikavimas, kitaip tariant, dirvožemį tręšiant neorganinėmis azotinėmis trąšomis, mėšlu bei į dirvožemį patekus srutoms.

Su maisto produktais ar geriamuoju vandeniu patekę į organizmą nitratai lengvai virsta toksiškesniais junginiais – nitritais. Šie jungiasi su kraujo baltymu – hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius reikiamo deguonies kiekio, todėl organizme vystosi hipoksija (deguonies badas). Kraujyje methemoglobino norma yra iki 1,5 %. Kai jo koncentracija didesnė kaip 10 %, žmogaus organizme atsiranda klinikiniai apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai, padidėja kepenys ir t. t.

Nitritai organizme gali jungtis ir su antriniais ir tretiniais aminais, esančiais maisto produktuose, sudarydami toksiškas organizmui medžiagas – vėžio vystymąsi skatinančius nitrozaminus.

70–8 0% nitratų žmogus per parą gali gauti su daržovėmis, 15–19 % su vandeniu, 5,7–15 % su mėsa. Taigi daugiausia nitratų į žmogaus organizmą patenka su maisto produktais, ypač su daržovėmis. Daugiausia nitratų sukaupia salotos, ropės, burokėliai, ridikėliai, svogūnų laiškai.

Kiekis priklauso nuo augimo sąlygų

Nitratų kiekis daržovėse labai priklauso nuo apšvietimo, todėl įvairiu metų laiku, ypač auginant daržoves šiltnamiuose, nitratų kiekis jose labai svyruoja. Ridikėliuose, svogūnų laiškuose, salotose daugiausia nitratų susikaupia vasario ir kovo mėnesį, kai daržovės auginamos šiltnamiuose, o mažiausiai – liepos–rugpjūčio mėnesį, kai daržovės auga atvirame grunte ir gauna daug šviesos.

Daugiausia nitratų daržovės sukaupia intensyvaus augimo metu. Daržovėms bręstant, nitratų kiekis jose mažėja, todėl daržovių derlių reikėtų nuimti laiku – ne per anksti ir nesivėlinti. Nitratų kaupimasis daržovėse vegetacijos metu labai priklauso nuo meteorologinių sąlygų – kuo daugiau saulėtų dienų, tuo nitratų kiekis daržovėse mažesnis.

Atskirose augalo dalyse nitratų kiekis kaupiasi nevienodai. Daugiausia nitratų yra tuose augalo audiniuose, kuriais maisto medžiagos tirpalų pavidalu iš dirvožemio patenka į augalą. Pavyzdžiui, agurke daugiausia nitratų kaupiasi prie kotelio ir luobelėje, salotų – išoriniuose lapuose nitratų kaupiasi iki dviejų kartų daugiau negu vidiniuose, burokėlio vidinėje dalyje – apie du kartus daugiau negu išorinėje, šviežių bulvių luobelėje ir pačiame viduryje nitratų daug daugiau, negu likusioje bulvės dalyje, morkose daugiausia nitratų susikaupia šerdyje, kopūstuose daugiausia nitratų susikaupia taip pat šerdyje, svogūnų laiškų apatinėje dalyje nitratų kaupiasi 1,3 karto daugiau negu viršutinėje. Nemažą įtaką nitratų susikaupimui turi augalo veislės, taip pat ir auginimo sąlygos.

Kaip sumažinti nitratų kiekį?

Tinkamai paruošiant daržoves maistui, galima sumažinti į žmogaus organizmą patenkantį nitratų kiekį. Maistui naudoti reikėtų tas daržovės dalis, kuriose kaupiasi mažesnis nitratų kiekis, pvz., nulupus agurką ir nupjovus dalį, esančią prie kotelio (2–3 cm), nitratų kiekis sumažėja 15–20 %. Nitratų kiekį, esantį daržovėse, galima sumažinti jas atitinkamai apdorojant – verdant, mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C. Pavyzdžiui, luptose virtose bulvėse nitratų kiekis gali sumažėti 65–80 %, virtose morkose – 60 %, burokėliuose – 40 %. Blanširuojant morkas, nitratų kiekis sumažėja 50 %, o laikant šaldytas, nitratų ir nitritų kiekis nesikeičia.

Verdant daržoves, nitratų kiekis sumažėja priklausomai nuo užpilto vandens kiekio. Verdant bulves, morkas vandenyje, kai daržovių ir vandens masių santykis 1:4, nitratų likutis jose 10% mažesnis, negu verdant santykiu 1:2. Verdant daržoves 1% valgomosios druskos tirpale, nitratų kiekis mažėja daugiau (apie 20%), negu verdant vandenyje be druskos.

Daržoves, kurios kaupia nitratus, reikėtų mirkyti vandenyje. 1–2 val. vandenyje mirkytų salotų nitratų kiekis sumažėja 25–30 %, svogūnų laiškų – 35–40 %, kopūstų – 25 %. Parūgštintame acto rūgštimi arba vitaminu C (1% tirpalas) vandenyje mirkomų daržovių nitratų kiekis sumažėja dar apie 15 % ir 20 %.

Nitratų kiekis daržovėse sumažėja jas rauginant bei konservuojant. Konservuotuose agurkuose po savaitės nitratų kiekis sumažėja 66%, raugintuose – 62%. Daržovių sūdymas turi mažesnį efektą, pvz., sūdytuose agurkuose po savaitės nitratų kiekis sumažėja apie 45 %, bet padidėja nitritų kiekis.

Nitratų kiekis daržovėse, laikomose rūsiuose per žiemą, esant pastoviai temperatūrai ir drėgmei, taip pat gali mažėti – morkose ir kopūstuose iki 20%, burokėliuose 30–40 %, bulvėse 20–25 %.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  2. Lietuvoje užaugintas daržoves vartoti saugu ir sveika
  3. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  4. Kodėl sveika valgyti daržoves?
  5. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  6. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  7. Pavasarį reikėtų susirūpinti šulinio priežiūra
  8. Dėl nuovargio kaltas… pavasaris
  9. „Varguolių“ valgis bulvė, naudingas ir turtuolių sveikatai
  10. Parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus
  11. Kaziuko mugėje neturėtų būti viešai skerdžiamos kiaulės
  12. Imuniteto stiprinimas žiemą
  13. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?
  14. Diskusijoje svarstyta ekologinio žemės ūkio dabartis ir perspektyvos
  15. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Amerikos pagalba Ukrainai | Alkas.lt koliažas
    Naujienos

    Trampas galėtų karą Ukrainoje sustabdyti ne per 24, o per 12 valandų

    2025 05 25
    Automobilis
    Lietuvoje

    Naujų automobilių skaičius Lietuvoje šoktelėjo net 35 proc.

    2025 05 25
    Putinas
    Užsienyje

    Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia

    2025 05 24
    Plyni kirtimai
    Gamta ir ekologija

    Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Miškų įstatymo pakeitimus

    2025 05 24
    Degiklių bandymai Lietuvos energetikos institute
    Lietuvoje

    Lietuvos mokslininkai kuria naują technologiją, galinčią pakeisti stiklo pramonę

    2025 05 24
    Pilietiškumo egzamino nugalėtojai 2025
    Lietuvoje

    Apdovanoti tvirčiausias žinias parodę Pilietiškumo egzamino nugalėtojai

    2025 05 24
    Pinigai | Pixabay nuotr.
    Lietuvoje

    Savivaldybių aplinkai gerinti paskirstyta 16 mln. eurų

    2025 05 23
    G. Paluckas lankosi Moldovoje
    Lietuvoje

    G. Paluckas: Lietuva tiki europine Moldovos ateitimi

    2025 05 23

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • ailp apie L. Kojala. Merco kalba Vilniuje – su Kenedžio motyvais
    • Rimgaudas apie A. Butkus. Palemoniškosios legendos kontekstas
    • Jonas apie Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Miškų įstatymo pakeitimus
    • +++ apie Trampas galėtų karą Ukrainoje sustabdyti ne per 24, o per 12 valandų

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Sulaužyti akiniai: kokiais atvejais padeda draudimas
    • Trampas galėtų karą Ukrainoje sustabdyti ne per 24, o per 12 valandų
    • Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata
    • Kodėl paspirtukininkams į šalmus nereikėtų numoti ranka

    Kiti Straipsniai

    Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

    Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata

    2025 05 25
    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kava, cukrus, pienas,

    Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

    2025 05 25
    Cukrinis diabetas, sveikata

    Cukrinis diabetas: grėsmė inkstų sveikatai

    2025 05 24
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Geriamas vanduo

    Neišgeriantiems reikiamo vandens kiekio siūloma išeitis

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Masažas padeda atgauti jėgas

    Kad masažas padėtų, o ne pakenktų

    2025 05 17
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17

    Skaitytojų nuomonės:

    • ailp apie L. Kojala. Merco kalba Vilniuje – su Kenedžio motyvais
    • Rimgaudas apie A. Butkus. Palemoniškosios legendos kontekstas
    • Jonas apie Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Miškų įstatymo pakeitimus
    • +++ apie Trampas galėtų karą Ukrainoje sustabdyti ne per 24, o per 12 valandų
    • Jonas apie Trampas galėtų karą Ukrainoje sustabdyti ne per 24, o per 12 valandų
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Qualteach.com nuotr.

    Septyni iš dešimties moksleivių norėtų mokytis krašto gynybos

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai