Nuo šių metų liepos 1-osios įsigaliojo naujas maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas. Kaip jo laikomasi rajono bendrojo ugdymo mokyklose, domėjosi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai.
Spalio-lapkričio mėnesį buvo patikrinta 15 mokyklų. Visose mokyklose sudarytos geros moksleivių maitinimo organizavimo sąlygos. Vaikų maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, kuriuos sudaro valgyklos vyr. virėja ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistas. Valgiaraščiai yra suderinti su Visuomenės sveikatos centro specialistais.
Dešimtyje tikrintų bendrojo ugdymo mokyklų moksleiviai turi galimybę pasirinkti kelis karštus patiekalus ir garnyrą. Vienas iš karštų patiekalų yra tausojantis, t.y. pagamintas verdant vandenyje, garuose arba troškintas.
Dešimties didesnių mokyklų moksleiviai gali laisvai pasirinkti šiltų ir šaltų užkandžių. Jie tiekiami pagal užkandžių asortimento sąrašą, kurį tvirtina mokyklos vadovas. Aštuoniose mokyklose organizuojamas papildomas moksleivių iš mažas pajamas gaunančių šeimų maitinimas.
Valgyklose siūlomas įvairus maistas, kiekvieną dieną galima užkandžiauti vaisiais, daržovėmis, yra didelė garnyrų pasiūla. Visos valgyklos laikosi reikalavimo tą patį karštą patiekalą tiekti ne dažniau kaip kartą per savaitę. Karštas patiekalas turi būti pagamintas iš daug baltymų ir angliavandenių turinčių produktų, nes angliavandeniai augančiam organizmui yra svarbus energijos šaltinis.
Vaikai pratinami vengti aštraus ir sūraus maisto, kuris yra kenksmingas sveikatai ir sukelia įvairias širdies ir kraujagyslių ligas. Dėl šios priežasties valgyklose nuo stalų dingo druska, pipirai, garstyčios, nebėra ir sintetinių priedų turinčių padažų.
Sveikos mitybos principus moksleiviams primena valgyklose iškabinti maisto pasirinkimo piramidės plakatai. Ugdymo įstaigose sudarytos sąlygos visiems auklėtiniams nemokamai atsigerti vandens. Rekomenduotina, kad jis būtų kambario temperatūros. Geriamasis vanduo tiekiamas valgyklose, o pradinukai atsigerti vandens gali klasėse.
Valgiaraščiai mokyklose sudaromi ne trumpesniam nei 15-os dienų laikotarpiui. Mokyklos visuomenės sveikatos specialistai kiekvieną savaitę pildo moksleivių valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties žurnalus.