Pirmadienis, 25 sausio, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
    • Paskaitos
    • Seminarai
    • Konferencijos
    • Šventės
    • Koncertai, vakaronės, pasilinksminimai
    • Parodos
    • Kiti renginiai
  • Skelbimai
    • Ieško
    • Siūlo
    • Konkursai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
    • Pradžia
  • Reklama
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Prisipirkote per daug duonos? Patarimai, kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau

www.alkas.lt
2020 03 26 06:00
2
0
SHARES
Prisipirkote per daug duonos? Patarimai, kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.

Baimindamiesi koronaviruso Lietuvos gyventojai tuština maisto lentynas, ne išimtis – ir duona. Tačiau, priešingai nei kruopų ar makaronų, duonos gaminių galiojimo laikas – itin trumpas, todėl atsargų ilgam neprikaupsite. Kepyklų atstovai skatina atsakingai vartoti ir pataria – kaip duoną laikyti ir kokią rinktis, kad šios nereikėtų išmesti.

„Gardėsio“ duonos gaminių vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad šiuo metu kepyklai – tikras darbymetis, mat duonos paklausa žymiai išaugo. Tačiau žinovas ragina atsakingai planuoti suvartojamus duonos kiekius, o įsigijus – tinkamai ją laikyti, taip sumažinant riziką išmesti.

Rankų plovimas – saugo ne tik nuo virusų

Nešvariomis, neplautomis rankomis pernešame ne tik virusus, bet ir galimus duonos pelėsio sukėlėjus. Todėl ruošiant maistą rankų higiena – itin svarbi.

„Praėjusių metų pabaigoje didžiulio dėmesio internete sulaukė dviejų ugdymo specialisčių iš „Discovery Elementary“ mokyklos bandymas, kuriuo vaikus buvo mokoma apie rankų higienos svarbą. Bandymui buvo pasitelkta duona – vaikai jos riekeles čiupinėjo nešvariomis rankomis, plautomis muilu, taip pat dezinfekuotomis antibakteriniu skysčiu. Šios skirtingos riekelės buvo uždarytos plastikiniuose maišeliuose ir stebima jų būklė. Po kurio laiko ant duonos riekelės, kuri buvo liesta švariai muilu plautomis rankomis – jokių pelėsio žymių praktiškai nesimatė. O štai nešvariomis rankomis liesta duona buvo visiškai sugedusi. Tai puikiai įrodo, kaip svarbu yra tinkama rankų higiena“, – tikina žinovas.

Palaikykite švarą namuose

Tačiau svarbi ne tik rankų, bet ir bendra aplinkos ir virtuvės paviršių higiena.

„Pelėsis – tai gyvas organizmas, kuris auga ir dauginasi, jeigu jam sukuriamos palankios aplinkos sąlygos. Todėl geriausia – jų tiesiog nesukurti. Virtuvės paviršius nuolat valykite, kad neužsiliktų maisto likučių ir senų gaminių, kurie gali skatinti pelėsio ir jo sporų augimą. Taip pat visi paviršiai, ant kurių laikomas maistas, turėtų būti sausi. Pasirūpinkite tinkama ventiliacija savo virtuvėje ar vietoje, kurioje laikote duoną. Tai neleis kauptis drėgmei, o tuo pat metu – ir pelėsiui“, – tikina „Gardėsio“ duonos atstovas.

Žinovas priduria, kad duonos laikymo vietą, jeigu ši yra uždara, patariama kartais dezinfekuoti, ypač jeigu anksčiau ten jau būta pelėsio.

„Jeigu jūsų duonos laikymo vietoje jau kažkada buvo laikoma supelijusi duona, tikėtina, kad pelėsis iš ten niekur nedingo. Tokiu atveju patariama duoninę, spintelę ar stalčių dezinfekuoti, tam tiks, pavyzdžiui, acto tirpalas“, – sako T. Aleknavičius.

Rinkitės mažiau pelijančius duonos gaminius

Skirtingų duonos gaminių šviežumo laikas gali skirtis, o svarbiausias dalykas, kuris tam daro įtaką – rūgštingumas.

„Dažniausiai pelėsiui atsparesnė yra ruginė duona. Tačiau taip yra visai ne dėl ruginių miltų, o dėl raugo, kuris dažniau naudojamas ruginiuose gaminiuose. Jis suteikia ne tik išskirtinių skoninių savybių, bet ir leidžia ilgiau išlaikyti gaminį šviežią. Rūgštis veikia kaip natūralus konservantas, todėl kuo duona rūgštesnė, tuo ilgiau ji išsilaikys nesupelijusi“, – tikina žinovas.

Kur laikyti duoną?

Geriausias būdas laikyti duoną – sandariai uždarytoje pakuotėje, uždaroje dėžutėje, duoninėje ar kitoje uždaroje spintelėje, stalčiuje.

„Laikydami duoną tam skirtoje duoninėje būsite tikri, kad ten nepatenka ore esančios bakterijos ir mikrobai, kurie ir sąlygoja pelėsį. Uždaroje dėžutėje ar spintelėje duona bus apsaugoma nuo išorinio temperatūros ir drėgmės poveikio“, – sako T. Aleknavičius.

Duoną visada laikykite sandariai, jos pakuotėje, kuri apsaugo šią nuo užterštumo ir neleidžia duonai sudžiūti.

„Taip pat nepatariu duonos laikyti ant mikrobangų krosnelės ar šaldytuvo, nes šie paviršiai įšyla ir duonos pakelyje pradeda kauptis drėgmė, susidaro kondensatas ir taip atsiranda tinkama terpė pelėsiui. Siūlau nelaikyti duonos šalia vaisių ir daržovių, kur vyksta spartus nokimas ir mikrobai gali greičiau persinešti nuo vienų produktų ant kitų“, – tikina žinovas.

Šaldyti ar nešaldyti – štai kur klausimas

Daugeliui lietuvių įprasta praktika – laikyti duoną šaldytuve. Tačiau kepyklos atstovas tikina, kad tai iš esmės pakeičia duonos skonines savybes.

„Šaldytuve laikoma duona išties supelis ne taip greitai: ten esanti 4–5 laipsnių temperatūra visiškai nesustabdo, bet labai apriboja visus biocheminius ir mikrobiologinius procesus. Tačiau jeigu mes duoną vertiname dėl jos drėgmės ir minkštumo, šaldytuve šių savybių paprasčiausiai netenkame. Tokiomis sąlygomis duona tampa kietesnė, keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta“, – sako „Gardėsio“ duonos specialistas.

Jeigu matote, kad nespėsite duonos suvartoti per penkias dienas, galite dėti ją į šaldiklį, kur duona tarsi užkonservuojama ir biocheminiai procesai vyksta labai lėtai. Tačiau atitirpstant šaldytai duonai jos sandara kažkiek pakinta dėl duonoje esančio vandens ir todėl savo savybėmis ji neprilygs šviežiai duonai. Kuo ilgiau duoną laikome šaldiklyje, tuo ji tampa sausesnė ir kietesnė atšildžius. Tokiu atveju atitirpintą šaldytą duoną galima rinktis skrudinimui ar kepiniams.

Ar tikrai pasibaigus galiojimui – negalima vartoti?

Anot T. Aleknavičiaus, vidutinis duonos galiojimo terminas – penkios dienos. Tačiau tinkamai ją laikant, ši šviežia turėtų išlikti ilgiau.

„Dauguma žmonių nesupranta ant duonos etiketės esančio „geriausias iki“ ženklinimo. Įprasta manyti, kad praėjus šiam terminui maistas tampa nevalgomas ir jį reikia išmesti. Tačiau iš tiesų ši data labiau atspindi geriausias duonos savybes, šviežumą ir pagaminimo datą. Kiekvienu konkrečiu atveju duona gali būti vartojama ir ilgiau – viskas priklauso nuo jos laikymo sąlygų“, – tikina T. Aleknavičius.

Norėdami išsiaiškinti, ar jūsų duona vis dar yra šviežia, jūs turėtumėte ją atidžiai apžiūrėti. Jeigu pastebėjote pelėsį – duonos jokių būdu nevalgykite. Tačiau jeigu duona neskleidžia nemalonaus kvapo, nėra supelijusi, ją nesudėtingai galite prikelti antram gyvenimui. Jeigu duona apdžiūvo, gaminkite ne tik sumuštinius, bet ir džiūvėsėlius, prancūziškus skrebučius ar krutonus – pasirinkimų daugybė.

Susiję straipsniai:

  1. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  2. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  3. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  4. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  5. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  6. Kaip per karščius išvengti apsinuodijimo maistu?
  7. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  8. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  9. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau

Comments 2

  1. Žemyna says:
    10 mėn. ago

    Jei tik galima rinktis, neperku raikytos duonos. Ne tik todėl, kad ją pjausto neapžiojamomis riekėmis, bet ir todėl, kad dažniausiai ją neataušusią į maišelius įkalina. Tokia ilgai nelaikys. Tačiau nereiks laukti, kol pradės pelyti – jos skonis dar kepykloje sugadintas.
    Nusipirktą kepalą visų pirma išimti iš maišelio ir leisti bent parą apdžiūti. Taip apdžiuvusi, oru laisvai pakvėpavusi, ji įgauna visai kitą, brandų skonį. Apdžiuvusią padedu atgal į maišelį, bet neužsegu, neužsandarinu, pasirūpinu, kad ir ten turėtų kiek daugiau oro, negu jo įleidžia kelios maišeliuose išmušamos skylutės. Ir kas kelios dienos patikrinu, ar koks šonas nepradėjo drėkti – tada dar padžiovinu. O dar laikau ją taip, kad kuo mažesniu, siauresniu paviršiumi būtų prisispaudusi prie duoninės dugno, spintelės paviršiaus ar kt.
    Kai pirkdavau iš karto porą kepalų, vieną suraikydavau ir išdžiovindavau. Tokia garantuotai nesupelys, jei tinkamai laikoma, o panaudoti gali visaip – tinka „triušiams” prie TV, ar kai „nervas ima” triaukšti ir į kūną neina. Tokį džiūvėsį galima bet kada virš garų trumpai ar ilgiau palaikyti (žiūrint, ko nori). Trumpai palaikius, galima sumuštinį pasidaryti. Ypač skanu tiems, kas mėgsta kietoko pakramtyti. Ilgiau virš garų puodo garintą jau dėsime į lėkštę ir valgysime vietoje garnyro, bulvės ar įprastos duonos riekės. Pagardinsime, kuo į galvą šaus – kas sviestu, kas garstyčiomis ar krienais, o kas jau į garpuodį dės su sūrio riekele, ir sūris išsileis ant duonos riekės. Juodos duonos riekes galima ir sumalti, gaminti tortus – ir kaip antrą patiekalą, ir saldžius. Galima jos dar karštą trintą masę panaudoti įv. patiekalams ruošti.
    O kur dar NAMINĖ DUONOS GIRA iš juodos ruginės džiūvėsių?
    Visa tai, ką čia rašau, dariau iš Ukmergės duonos kepalų (Vilniuje ji deficitas, lyg sovietmečiu mėsa mėsos parduotuvėje) . Kodėl dabar ne kiekvienoje ja prekiaujančioje parduotuvėje įmanoma visą, nepjaustytą kepalą nusipirkti?

    Atsakyti
  2. zidiniaipigiau.lt says:
    9 mėn. ago

    Krosnelę neseniai labai gerą turiu, tai ir šiuo klausimu ji man labai praverčia. Namus apšildo, maistą irgi. Viską ko tik panorėsi, o dar ir rado sūnus neblogų čia, tai ir pirkom

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Lietuvoje ekologiškas viešasis maitinimas bus sertifikuojamas pagal supaprastintą tvarką: naujos taisyklės įsigalios gegužę

Lietuvoje ekologiškas viešasis maitinimas bus sertifikuojamas pagal supaprastintą tvarką: naujos taisyklės įsigalios gegužę

2021 01 21
Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?

2021 01 17
Šuo, žiema | vmvt.lt nuotr.

Įsibėgėjant žiemai, svarbu tinkamai pasirūpinti gyvūnais

2021 01 08
Šventės, šuo | vmvt.nuotr.

Ruošiantis Naujųjų metų sutikimui būtina pasirūpinti ir augintiniais

2020 12 31
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Kaip išvengti sunkumo skrandyje po švenčių?

2020 12 25
Kodėl dantų tvarkymas tampa tokiu sudėtingu reikalu?

Šventiniu laikotarpiu reikia atidžiau pasirūpinti ir dantimis

2020 12 24
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams

2020 12 20
pixabay.com nuotr.

Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save

2020 12 16
Netiko internetu užsakyta dovana? Žinokite kaip elgtis

„Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame

2020 12 11
„Maisto banko“ akcija | maistobankas.lt nuotr.

Vilniaus senoliams „Maisto banko“ savanoriai iki Kalėdų paramą pristatys į namus

2020 11 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Naujiems metams prasidėjus, į Lietuvą sugrįš tikra žiema
Gamta ir žmogus

Nuo gausaus sniego Lietuvoje apsaugoti vos keletas pastatų

2021 01 25
Pradėti bėgioti žiemą galite net jei to nedarėte niekada anksčiau
Gamta ir žmogus

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

2021 01 24
Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus
Lietuvoje

Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus

2021 01 24
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Gamta ir žmogus

Įsigaliojo naujos bepiločių orlaivių naudojimo taisyklės. Ką būtina žinoti?

2021 01 24
Skiepai nuo gripo | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Nuo kovo pasiskiepyti bus galima ir vaistinėse

2021 01 24
Rusijoje žmonės išėjo į gatves – reikalauja Aleksejaus Navalno paleidimo (video)
Naujienos

Rusijoje žmonės išėjo į gatves – reikalauja Aleksejaus Navalno paleidimo (video)

2021 01 24
G. Paluckas | I. Gelūno nuotr.
Lietuvoje

Pirmadienį paaiškės, kas laikinai vadovaus Socialdemokratų partijai

2021 01 24
Smitsono-Nacionalinis-Istorijos ir Gamtos Muziejus. Dinozaurai | rengėjų nuotr.
Gamta ir žmogus

Išsiilgusiems kelionių ir parodų – virtualios kelionės po žymiausias pasaulio vietas

2021 01 24


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas apie Marijos Gimbutienės metų renginiai vyks Lietuvoje, Prancūzijoje, JAV
  • Baugas apie Sudie, svajonių Amerika
  • iijole apie Kviečia LDK istorinės rekonstrukcijos festivalis „Medininkų (karališkųjų) pilis XIV amžiuje“ (programa)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sudie, svajonių Amerika
  • Nuo gausaus sniego Lietuvoje apsaugoti vos keletas pastatų
  • M. Kundrotas. Kas mums primeta kaukes?
  • Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Skaitomiausi straipsniai

  • Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video) peržiūrėta: 2437; komentarų: 18
  • M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją? peržiūrėta: 1741; komentarų: 32
  • I. Meškauskas. Užmirštieji šaukiasi teisingumo ir atminimo peržiūrėta: 1429; komentarų: 4
  • A. Sabūnas. Lietuvos piliečio kreipimasis į naująją Vyriausybę peržiūrėta: 1309; komentarų: 14
  • Dalai Lama: Dabar mums vien maldos nepadės peržiūrėta: 1043; komentarų: 2
  • Ką jie dabar pasakytų žuvusiųjų artimiesiems? peržiūrėta: 917; komentarų: 2

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Lietuvoje ekologiškas viešasis maitinimas bus sertifikuojamas pagal supaprastintą tvarką: naujos taisyklės įsigalios gegužę

by daiva
2021 01 21
0
Lietuvoje ekologiškas viešasis maitinimas bus sertifikuojamas pagal supaprastintą tvarką: naujos taisyklės įsigalios gegužę

Nuo gegužės įsigalios naujos taisyklės Lietuva ekologiško viešojo maitinimo veiklą yra reglamentavusi nacionaliniu teisės aktu – žemės ūkio ministro 2009...

Skaityti toliau

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?

by Ditė Česėkaitė
2021 01 17
1
Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui

VMVT specialistai primena ženlinimo nuorodų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“skirtumus. Nuoroda „Geriausias iki ...“, t. y. minimalus tinkamumo vartoti...

Skaityti toliau

Įsibėgėjant žiemai, svarbu tinkamai pasirūpinti gyvūnais

by Ditė Česėkaitė
2021 01 08
1
Šuo, žiema | vmvt.lt nuotr.

Artėjanti antroji žiemos pusė gali būti šaltesnė, todėl svarbu nepamiršti pasirūpinti tinkamomis gyvūnų laikymo sąlygomis ir apsaugoti juos šąlant orams,...

Skaityti toliau

Naujausi komentarai

  • Žemyna apie Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas apie Marijos Gimbutienės metų renginiai vyks Lietuvoje, Prancūzijoje, JAV
  • Baugas apie Sudie, svajonių Amerika
  • iijole apie Kviečia LDK istorinės rekonstrukcijos festivalis „Medininkų (karališkųjų) pilis XIV amžiuje“ (programa)
  • Paukštė apie Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus

Tags

Aplinkos ministerija Dalia Grybauskaitė ES Europos sąjunga gamta Gamta ir ekologija istorija JAV Kaunas kelionės kinas Knyga konkursas koronavirusas kultūra Kultūros ministerija kultūros paveldas Latvija lenkai Lenkija Lietuva lietuviai lietuvių kalba menas mokiniai mokslas muzika NATO paroda politika renginiai rinkimai Rusija Seimas sportas studentai sveikata tauta Ukraina vaikai Vilnius Vyriausybė Šventės šventė švietimas
Kitas straipsnis
Žemės ūkis | zum.lt nuotr.

Augalininkystės žinovai: naktinis šaltukas neturėtų pakenkti pasėliams

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi įrašai

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
  • Reklama
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai