Kaip neapsigauti renkantis duoną? (1)

intangibleoven.com nuotr.

intangibleoven.com nuotr.

Vis didesnė maisto pasiūla parduotuvėse priverčia suabejoti, kaip pasirinkti tinkamą gaminį, todėl ne retas vadovaujasi tokiais kriterijais, kaip pakuotės patrauklumas, neseniai matyta reklama ar tiesiog emocijos. Duonos lentynos tiesiog pribloškia savo gausa, todėl pasirinkti tinkamą gaminį, kuris būtų naudingiausias mūsų sveikatai – tikras iššūkis. Vis dėlto, specialistų teigimu, jam įveikti užtenka vos kelių svarbiausių taisyklių.

„Duona yra labai svarbus kasdienis maisto gaminys, todėl ją rinktis reikėtų atidžiai ir įvertinus visus jos ypatumus. Be abejo, visų pirma ji turi būti skani, tačiau skonis turėtų būti natūralus, todėl būtina skaityti ne tik informaciją apie duonos sudėtį, bet ir pasidomėti, kokios technologijos yra naudojamos jos gamyboje“, – teigia Snieguolė Šoblinskienė.

Ji pateikia 5 patarimus, kaip teisingai išsirinkti duoną parduotuvėje:

Skaitykite duonos sudėtį. Nepasikliaukite tik neskaldytų grūdų pavadinimu ant pakuotės, tačiau paskaitykite informaciją, kokios dar žaliavos buvo naudojamos gamybos procese. Rekomenduočiau nesižavėti duona, kurios sudėtyje yra dirbtinių saldiklių, papildomų skonį ir spalvą gerinančių priedų, kurie dažniausiai gaminami iš naftos, sočiųjų rūgščių, monogliceridų, digliceridų, galinčių pakenkti sveikatai.

Dažniau rinkitės pilno grūdo gaminius. Pilno grūdo miltai – tai rupaus malimo miltai, išsaugoję visas grūde esančias maistingąsias medžiagas: skaidulas, B grupės vitaminus, mineralus bei antioksidantus. Būtent todėl parduotuvėje reikėtų įdėmiai perskaityti ingredientų sąrašą ir ieškoti raktinių žodžių: neskaldyti grūdai, pilno grūdo kviečiai, pilno grūdo rugiai.

Tikėkite tuo, ką matote. Jei renkatės duoną su grūdais, būtinai apžiūrėkite ją iš arčiau. Tikrindami duonos kepalo pjūvius pamatysite, ar grūdų yra tik paviršiuje ir plutoje, ar ir pačiame gaminyje. Duona, kurios sudėtyje yra grūdų, apsaugos jus nuo cukraus pertekliaus.

Patikrinkite galiojimo terminą. Duona visuomet turėtų būti šviežia, o galiojimo laikas – skaičiuojamas dienomis. Duonos, kurios galiojimo terminas yra ilgesnis nei 9–10 dienų, sudėtyje greičiausiai yra konservantų. Jei turite galimybę, rekomenduotina rinktis duoną be jų.

Rinkitės patikimus gamintojus. Duonos gamintojai, kurie puoselėja duonos gamybos tradicijas jau ilgą laiką, gali užtikrinti aukštą kokybę. Laikas ir patirtis leido jiems išbandyti teisingiausius technologinius sprendimus ir ištobulinti receptūrą, kuri būtų ne tik priimtina, bet ir tinkama visaverčiam vartojimui.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *