Tarp Lietuvos gamtos turtų – itin reta pasaulyje meldinė nendrinukė (0)

Meldinė nendrinukė | Ž. Morkvėno nuotr.

Meldinė nendrinukė | Ž. Morkvėno nuotr.

Šiandien, gegužės 19 d., Ventės kaime (Šilutės r.) prasidėjo meldinės nendrinukės, vieno rečiausių migruojančių šlapių pievų paukščių giesmininkų Europoje, apsaugai skirtas tarptautinis seminaras. Jo tikslas – pasidalyti Lietuvoje ir Latvijoje įgyvendinamo ES „LIFE+“ programos projekto „Aplinkai palankaus ūkininkavimo skatinimas siekiant užtikrinti nykstančių agrarinio kraštovaizdžio paukščių apsaugą“ patirtimi. Aplinkos ministerija yra šio projekto partnerė ir kofinansuotoja.

Per tris seminaro dienas, kaip sakė Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Saugomų teritorijų strategijos skyriaus vedėjas Algirdas Klimavičius, tarptautiniai meldinės nendrinukės ekspertai iš Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos pateiks naujausią informaciją apie šios rūšies populiacijos būklę pasaulyje, supažindins su pastaraisiais metais atliktais perėjimui tinkamų buveinių atkūrimo darbais. Renginio dalyviai, tarp jų ir Europos Komisijos Aplinkos direktorato, Migruojančių rūšių konvencijos sekretoriato, Tarptautinės meldinės nendrinukės apsaugos grupės atstovai, aptars šios paukščių rūšies tarptautinio apsaugos plano atnaujinimą ir strategiją, diskutuos apie galimybes Lietuvoje įgyvendinti naują apsaugos būdą – translokaciją.

Lietuva ir Latvija yra tarp aštuonių pasaulio šalių, kuriose šis sparnuotis dar gali perėti. Tačiau valstybių, kuriose apskaitų metu aptinkamos ir patelės, kasmet mažėja. 2013 metais meldinės nendrinukės perėjo tik Lenkijoje, Ukrainoje, Lietuvoje, ir Baltarusijoje. XX amžiaus pabaigoje jos išnyko Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje, Austrijoje, Italijoje, Čekijoje, Slovakijoje, buvusios Jugoslavijos teritorijoje, o pastaraisiais metais ir Vengrijoje.

2011 metais Lietuvoje priskaičiuota apie 90 giedančių patinėlių, o Latvijoje – nei vieno. 2012 ir 2013 m. šių paukščių dar sumažėjo. Antai užpernai Lietuvoje suskaičiuota vos 50 giedančių patinėlių. Nors 2014 metais mūsų šalyje užfiksuotas šių paukščių pagausėjimas – suskaičiuoti 106 giedantys patinėliai, pasaulinė populiacija išlieka nedidelė (apie 10,2-13,8 tūkst. giedančių patinėlių). 95 proc. šios populiacijos išnyko per pastarąjį šimtmetį. Tik prieš dešimtmetį buvo nustatyta, kad meldinės nendrinukės žiemoja Senegalo upės deltoje Afrikoje. Tačiau du trečdaliai jų žiemaviečių iki šiol nerastos.

Meldinės nendrinukės išlikimui iškilęs realus pavojus dėl daugumoje šalių vyraujančių ūkininkavimo kraštutinumų – netvarkomų, nendrėmis ir krūmais apaugančių plotų ir nusausintų šlapžemių pavertimo ganyklomis. Šiam buveinėms itin išrankiam paukščiui perėti būtini atviri, šlapi ir maisto medžiagomis turtingi viksvynai. Todėl meldinės nendrinukės apsaugai labai svarbi aplinkai palankaus ūkininkavimo praktika.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *