Vienas įtakingiausių pasaulio kelionių žurnalų šiemet kviečia į Lietuvą (1)

Žurnalo iškarpa

Žurnalo iškarpa

Britų kelionių žurnalas „Food and Travel“ naujausiame numeryje net 9 puslapius skyrė šio sezono svarbiausiai temai – Lietuvos pristatymui. Įspūdingai iliustruotame straipsnyje „Ladles of Lithuania“ (liet. „Su lietuvišku šaukštu“) pristatomas gurmaniškas atradimas – lietuviškas kultūrų ir virtuvių mišinys, kuris, anot žurnalo, patenkins kiekvieną smalsų kulinarą.

Praėjusią vasarą Valstybinio turizmo departamento (toliau – VTD) kvietimu Lietuvoje lankėsi 2 žurnalo „Food and Travel“ bendraautoriai: ne vieną apdovanojimą pelniusi žurnalistė, 4 kulinarinių knygų autorė ir Jungtinės Karalystės maisto rašytojų gildijos viceprezidentė Klarisa Haiman (Clarissa Hyman) bei pripažintas maisto ir gyvenimo būdo fotografas, kino filmų kūrėjas Karlas Pendel (Carl Pendle).

„Džiaugiamės, kad Europos turistinio sezono pike Lietuvos vardas puikuojasi tokio žurnalo kaip „Food and Travel“ viršelyje, kad Lietuva vis dažniau minima pasauliniuose keliautojų leidiniuose ir bloguose.  O dar labiau mus džiugina tai, jog Lietuva nustebina visko mačiusius kelionių grandus, dėl ko tikrai išlošiame finansiškai. Pavyzdžiui, paskaičiavome, jog jei tokios apimties straipsnį žurnale „Food and Travel“ būtume pirkę, tokia reklama būtų kainavusi virš 180 tūskt. litų. Pridėtinė straipsnio vertė ir nauda Lietuvos kaip turistinės šalies įvaizdžiui – dar svaresnė,“ – sako VTD vadovė dr. Raimonda Balnienė.

Kelionės po Lietuvą metu gana išrankius bei daug mačiusius britų žurnalistus stebino daug kas.

„Jie negalėjo atsistebėti tuo, jog lietuviai vis dar moka patys auginti agurkus ir pomidorus ir tokių derliumi gausių sodybų bei daržų pilna Lietuva. Panemunėje pakeliui sustojus fotografavimui, ūkininkas pasiūlė agurkų pasiskinti tiesiai nuo lysvės. Priblokšta britų žurnalistė K. Haiman prisipažino tai daranti pirmą kartą gyvenime. Netoli Pakruojo sustoję nufotografuoti, kaip vietinė moteriškė melžia karvę, žurnalistai buvo pakviesti pabandyti tai padaryti patys, kas vėlgi apie lietuvių nuoširdumą bei svetingumą paliko neišdildomą įspūdį. Šie maršruto nuotykiai buvo spontaniški, neplanuoti ir visiškai atsitiktiniai,“ – įspūdžiais dalinosi žurnalistus lydėjusi VTD atstovė Gerda Butkuvienė.

„Food and Travel“ žurnalistus taip pat žavėjo pakelėse stovintys prekeiviai, siūlantys mėlynes, spanguoles, bruknes, voveraites ir baravykus tiesiai iš miško, kad Lietuvoje tiek daug natūralumo, pramonės ir masinės gamybos nesugadintų dalykų, tokių kaip ekologiniai produktai iš mažų ūkių.

VTD sudaryto kulinarinio maršruto po Lietuvą metu britų žurnalistai susipažino su autentiškos senosios Lietuvos didikų virtuvės valgiais, skanavo tradicinių Lietuvos kulinarinio paveldo ir regioninės virtuvės patiekalų, ragavo šviežios ir rūkytos žuvies patiekalų Lietuvos pajūryje, vienuolių gamintų patiekalų ir gėrimų Pažaislio vienuolyne, tradicinių karaimų patiekalų Trakuose ir lietuviško alaus Pakruojo dvare. Svečiai dalyvavo edukacinėje duonos kepimo programoje Anykščiuose – patys minkė tešlą bei išsikepė savo duonos kepaliuką, Ignalinoje kepė šakotį, o Žemaitijoje tarkavo bulves bulviniams blynams. Jie taip pat lankėsi ir išbandė kaimo turizmo sodybų, populiarių šiuolaikiškų sostinės restoranų, senamiesčio krautuvėlių bei turgelių svetingumą ir asortimentą, bendravo ir virtuvės paslaptimis dalinosi su žolininke J. Balvočiūte, pripažintais lietuvių kulinarijos ekspertais A. Oželiu, E. Lapinsku, B. Nikolson, Virtuvės mitų griovėjais ir kt.

Žurnalo ,,Food and Travel” įspūdžius iš kulinarinės kelionės Lietuvoje anglų kalba skaitykite čia.  

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Kelionės, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: