Klaipėdoje buvo demonstruojamas šakočio kepimas (0)

Gruodžio 14 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kieme buvo demonstruojamas šakočio kepimas.

Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio Baumkucheno atmaina, nuo vokiško kepinio pavadinimo kartais vadinamas Bankuchenu (vokiškai – „medis-pyragas“).

Apie šakočio kepimą Europoje žinoma jau XV a. Jį kepdavo vienuoliai ir receptus laikė didelėje paslaptyje. Iš viso žinoma apie 60 šakočių receptų. Šakotis į Lietuvą atkeliavo XX a. pradžioje.

Prieš dvidešimt-trisdešimt metų voleliai sukdavosi kas antroje kaimo lauko virtuvėlėje. Be šakočio neapsieidavo ne tik vestuvės, bet ir kitos didesnės šeimos šventės. Taipogi jau tapo papročiu puošnųjį skanėstą vežti į svečias šalis. Deja, Lietuvoje vis rečiau sutinkame dar mokantį kepti šį gardėsį.

Šakočio „socializacijos“ evoliucija yra nepaprastai įdomi. Nė vienam kulinariniam ar konditeriniam gaminiui Lietuvoje iš nelegalių sovietinių lauko virtuvių nėra pavykę patekti ant nacionalinio pjedestalo ir tapti dovana, reprezentuojančia mūsų šalį svetur.

KKKC MENO KIEME buvo galima išvysti šakočio kepimą, užuosti saldų kvapą, paragauti paslapties. Talkino ir kepimo ritualą demonstravo Virgina Bočkienė ir Algimantas Beručka.

„Prisivilioti šakotį“ į KKKC MENO KIEMĄ sumanė KKKC rezidentūroje reziduojanti menininkė, Aizputės meno rezidentūros vadovė iš Latvijos, Signe Pucena. Ji mano, kad Lietuvoje šakotis – vienas iš populiariausių lietuviškojo nematerialaus paveldo objektų, garsinančių mūsų šalį ir kuriančių istorijas. Todėl menininkė kvietė į KKKC MENO KIEMĄ atėjusius svečius pasidalyti savo istorijomis, susijusiomis su šakočio kepimu, ar tiesiog papasakoti nutikimus, kurie įvyko dovanojant šakotį ar jį gaunant.

14 istorijų nutikusių kepant, dovanojant, parduodant, valgant, reklamuojant šakotį. Būtent tiek dviejų savaičių meno rezidentūros KKKC metu, surinko Latvijos menininkė ir projektų organizatorė Signė Pucena.

Svarbiausia programos dalis buvo šakočio kepimas tikros ugnies kaitroje, į kepimo procesą įtraukiant visus programos dalyvius. Pabaigoje laukė kepamo šakočio degustacija bei pasidalijimai pasakojimais, receptais, patirtimi.

Kategorijos: Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: