Cinkas kovoje prieš senatvę (0)

Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Mitybos specialistas ir rašytojas Džonis Boudenas (Jonny Bowden) taip apibūdina cinką:„Jei mineralus prilygintume senovės dievams, tai cinkas būtų Dzeusas: mineralas didvyris, imuninės sistemos saugotojas, gynėjas nuo svetimkūnių, dalyvaujantis iš esmės visuose apsaugos nuo infekcijų procesuose.“

Trūkumas pažeidžia imunines ląsteles

Cinkas yra galingas antioksidantas, dalyvauja daugiau kaip 200 organizmo fermentų aktyvavime, nukleorūgščių, baltymų sintezėje ir hormonų, ypač lytinių, apykaitoje, tiesiogiai veikia audinių ir skeleto kolagenus, gerina regą. Žmogaus organizme yra apie tris gramus cinko, du iš jų – raumenyse.

Viena iš sparčiai aktyvėjančių mokslinių tyrimų krypčių pastaraisiais dešimtmečiais yra senėjimo proceso ir iki šiol neištirtų jo biologinių mechanizmų nagrinėjimas.

Manoma, kad senstant cinko organizme mažėja, nepaisant pakankamo jo kiekio maiste. Dėl cinko trūkumo pažeidžiamos imuninės ląstelės, o DNR ir RNR struktūra neatsikuria. Tokiu būdu su cinko deficitu gali būti susiję daugelis sveikatos problemų, tarp jų – susirgimai vėžiu, širdies, autoimuninėmis ligomis, cukriniu diabetu, kuriuos lydi silpnėjanti imuninė sistema, padidėjęs uždegiminis atsakas, degeneracija.

Oregono universiteto (JAV) mokslininkai pirmą kartą atskleidė biologinį mechanizmą, kuriam esant vystosi cinko organizme trūkumas, susijęs su amžiumi. Eksperimentiniai duomenys parodė, kad cinko transportavimas ląstelėse sutrinka dėl amžinių epigenetinių veiksnių, sutrikus jų reguliacijos tvarkai. Net esant pakankamam cinko kiekiui maiste, pasireiškė jo deficitas, kuris lėmė padidėjusią DNR denatūraciją ar histogenezės modifikacijas, taigi galimai ir vėžines ligas dėl jų. Padidinus cinko kiekį maiste dešimtį kartų, uždegimo biomarkeriai sugrįžo į pirmykštį lygį.

Dienos norma – 10 mg

Mokslininkai mano, kad vyresnio amžiaus žmonėms ypač svarbus pakankamas cinko kiekis maiste, nes jo poreikis metams bėgant didėja, o pasisavinimas prastėja. Ekspertai teigia, kad apie 40 proc. suaugusių amerikiečių ir apie du bilijonus žmonių pasaulyje šio svarbaus, bet pelnytai neįvertinto mikroelemento su maistu gauna nepakankamai.

Kadangi medicininiai cinką nustatantys testai yra atliekami retai arba nėra tikslūs, pagyvenusiems žmonėms cinko papildų reikėtų vartoti tiek, kiek ir jauniems žmonėms. Rekomenduojama dienos norma turėtų sudaryti 11 miligramų cinko vyrams ir 8 miligramai cinko moterims.

Pažymėtina, kad per didelis kiekis cinko maiste – apie 40 mg per dieną gali trukdyti pasisavinti kitus svarbius mikroelementus: varį ar geležį.

Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos mediciną“ informavo, kad cinko dienos norma yra 10 mg tiek jaunam, tiek pagyvenusiam žmogui. Cinko yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, rupių miltų produktuose, pieno produktuose, riešutuose. Šiek tiek mažiau – vaisiuose ir daržovėse.

„Cinko papildai pagerina žaizdų gijimą, todėl paprastai skiriami ligoniams, kuriems ilgai negyja žaizdos, esant praguloms ar kūdikiams dėl sauskelnių sukelto šutimo.  Šiuo atveju cinko yra specialiuose tam skirtuose tepaluose. Taip pat jis skiriamas kartu su kitais vitaminais, kai organizmui trūksta mikroelementų dėl nevisavertės mitybos“, – sakė gydytoja.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: