Pirmadienis, 13 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

www.alkas.lt
2025-05-17 15:19:00
0
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Šaltibarščiai | lt.wikipedija.org

       

Sparčiai artėjanti vasara kviečia prisiminti populiariausią šiltojo sezono patiekalą – šaltibarščius. Dėl jų galvą yra pametęs ne vienas tautietis, o specialiai šiam patiekalui dedikuotas festivalis ar lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse vykstantis teminis Šaltibarščių mėnuo neleidžia tuo suabejoti. Tam, šaltibarščių sezonas būtų sutiktas įdomiai, socialiniuose tinkluose populiarūs maisto tinklaraštininkai kviečia eksperimentuoti bei dalijasi dviem originaliais receptais, kurių išbandyti nepavyks be itin svarbaus šaltibarščių atributo – kiaušinio.

Šaltibarščiai be kiaušinio – ne šaltibarščiai

Ko gero kiekvienas virtuvėje besisukti mėgstantis tautietis turi savo mėgstamiausią šaltibarščių receptą ar laiko patikrintus ingredientus. Taip pat daugelis sutiktų, kad šį patiekalą būtų sunku įsivaizduoti be šviežutėlių kiaušinių, suteikiančių šaltibarščiams sotumo ir su niekuo kitu nesumaišomo skonio.

„Į antrą pusę persiritęs pavasaris yra populiariausias metas skanauti šaltibarščius laukiant vasaros pradžios. Tai rodo ir „Maximos“ turimi duomenys – vos tik ateina pavasario vidurys, iškart ima augti šaltibarščiams reikalingų gaminių pardavimai. Ne išimtis ir kiaušiniai, kurie yra neatsiejamas šaltibarščių atributas, suteikiantis šiam nacionaliniam patiekalui dar puikesnį skonį. Smulkiai supjaustytas, perpjautas pusiau ar ketvirčiais, patiekiamas šalia ar sumaišomas su visais ingredientais – visi turi mėgstamiausią kiaušinių ir šaltibarščių „draugystės“ variantą.

O kad šaltibarščių dubenėlyje jų niekada netrūktų, savo ruožtu užtikriname, kad kiekvieną savaitę kassavaitiniame leidinyje mūsų pirkėjai galėtų rasti mažiausiai vieną geros kainos pasiūlymą kiaušiniams ir jais pasirūpinti pigiau“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šaltibarščiai su išskirtinumu

Visus, norinčius nepraleisti šalį užplūstančios šaltibarščių bangos, „Maximos“ receptų idėjų partneriai, maisto tinklaraštininkai Brigita Uyar ir Aivaras Prokša kviečia eksperimentuoti virtuvėje ir taip atrasti stebinančius šaltibarščių skonius.

Socialiniame tinkle maisto tinklaraštį pavadinimu „Lets Make It Delicious“ kurianti B. Uyar siūlo pasigaminti šaltibarščių kokteilį – „šaltibarštinį“ ir pagardinti jį putpelės kiaušiniu, o tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autorius A. Prokša šaltibarščius kviečia paskatinti rūkytu kiaušiniu.

„Šaltibarštinis“

Pasak B. Uyar, gaiviai ir netikėtai lietuviškai vasarai taurėje paruošti reikės:

  • 1 pakelio virtų ar marinuotų tarkuotų burokėlių;
  • ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 1 l kefyro;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • 2 vnt. bulvių;
  • 4 vnt. putpelių kiaušinių.

Gaminimas. Į puodą sudėkite burokėlius, tarkuotą agurką bei smulkintus žalumynus – krapus ir svogūnų laiškus. Viską užpilkite kefyru ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, tada supilkite į smulkintuvą. Sutrinkite iki vientisos konsistencijos ir supilkite į taures.

Papuošimui išvirkite kelias bulves ir putpelių kiaušinius. Bulves supjaustykite smulkiais gabalėliais, lengvai apkepkite ir, kartu su perpjautu putpelės kiaušiniu, suverkite ant trumpo medinio iešmelio. Paruoštus iešmelius patiekite prie arba ant taurės.

Šaltibarščiai su rūkytu kiaušiniu

Tuo tarpu A. Prokša siūlo šaltibarščius pagardinti rūkytu kiaušiniu ir žada, kad šiam duetui neliks abejingų. Šaltibarščiams su rūkytu kiaušiniu paruošti prireiks:

  • 8 vnt. kiaušinių;
  • 900 g kefyro;
  • 500 g marinuotų burokėlių;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • bulvių;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas. Kietai išvirkite kiaušinius, juos atvėsinkite ir nulupkite. Įkaitinkite grilių iki 90 laipsnių temperatūros, sudėkite cukrinio klevo rūkymo kaladėles ir dėkite kiaušinius rūkytis apie valandą laiko. Kai kiaušiniai išsirūkys, atidėkite juos į šalį. Bulves apvirkite ir apskrudinkite keptuvėje, kol gražiai paruduos, pabarstykite druska bei pipirais, papuoškite krapais.

Paruoškite šaltibarščius – smulkiai  supjaustykite agurką, svogūno laiškus, krapus ir dėkite į dubenį. Supilkite kefyrą, marinuotus burokėlius, įberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. Pilkite šaltibarščius į dubenį, dėkite perpjautą rūkytą kiaušinį, papuoškite krapų šakele ir ragaukite su keptomis bulvėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  2. Vasaros vaisiai: lupti ar nelupti?
  3. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  4. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  5. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  6. Vienas priedas ir plakta kiaušinienė bus lyg aksominė
  7. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  8. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  9. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  10. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  11. Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?
  12. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  13. Atvėsus orams – nebrangus šildantis vištienos troškinys
  14. Kopūstais gardintus patiekalus skaniai valgys visa šeima
  15. Augant sveikesnės vištienos paklausai, svarbu ją sveikai paruošti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13
Kelio darbai, kelio ženklas
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti kelias Zujūnų seniūnijoje

2025 10 13
Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Pratybos „Vyčio skliautas 2025“ – dar vienas žingsnis į saugumą

2025 10 13
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedami klimatui neutralių kelio dangų bandymai

2025 10 13
„Sodra“
Gamta ir žmogus

Turėjote nedarbingumą? Nepamirškite kreiptis ir į „Sodrą“

2025 10 13
Pratybos
Lietuvoje

Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • nuomonė apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Betgi apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams
  • Kaip gauti iš anksto apmokėtą kortelę internetu per kelias minutes
  • Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai
  • „Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • nuomonė apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Betgi apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Modemas

Atnaujinti reikia ne tik telefonus, bet ir įrangą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai