Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

www.alkas.lt
2025-05-03 12:20:00
0
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Mėsa, kiaulienos kepsnys | pixabay.com, Katiklinski nuotr.

Sukantis virtuvėje neretai norisi vienu kartu pasiruošti bent kelis patiekalus – ne tik vakarienei, bet ir kitos dienos pusryčiams ar pietų dėžutei darbe. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo išmėginti pigiai paruošiamą kiaulienos kumpį: iškepę jį orkaitėje turėsite sotų vakarienės patiekalą, o likučius galėsite sunaudoti sumuštiniams ir kitiems maistingiems užkandžiams.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad kiauliena – viena „Maximos“ pirkėjų populiariausių ir mėgstamiausių mėsos rūšių.

„Kiekvieną savaitę pirkėjams kassavaitiniame leidinyje suteikiame galimybę pasirūpinti būtiniausiais maisto produktais pigiau. Ne išimtis ir mėsa, kuri būna dažniausias mūsų pirkėjų pasirinkimas ruošiant įvairius patiekalus. Ir ne veltui – juk iš jos lengvai bei nebrangiai galima pasigaminti daugybę sočių valgių, kurie tinka tiek vakarienei, tiek pusryčių ir pietų stalui. Pavyzdžiui, visą šią savaitę reikšmingai pigiau tinklo parduotuvėse galima pasirūpinti šviežiu vakuumuotu kiaulienos kumpiu be kaulo ir odos, kuris pagelbės sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko.

Vos iš vieno kumpio gabalėlio be vargo galėsite iškepti ir kepsnį, ir pasigaminti gardžius sumuštinius kitai dienai, taip išvengiant maisto švaistymo bei papildomų išlaidų. Be to, vakuuminė pakuotė leidžia mėsą saugiai laikyti šaldytuve iki savaitės, o prireikus – užšaldyti, tad net ir pasikeitus planams, mėsą galėsite paruošti sėkmingai ir kitą dieną“, – pataria I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi „Maximos“ kulinarijos meistrų siūlomais receptais.

Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis

Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis – vienas universaliausių patiekalų. Ką tik iškeptas kumpis su garnyru puikiai tiks gardžiai ir sočiai vakarienei, o ataušęs – įvairiems sumuštiniams ir užkandžiams. Jam pagaminti reikės:

·         2 kg šviežio vakuumuoto kiaulienos kumpio be kaulo ir odos;

·         0,25 puodelio sviesto;

·         0,25 puodelio alyvuogių aliejaus;

·         7 skilt. susmulkintų česnako skiltelių;

·         1,5 v. š. druskos;

·         3 v. š. šviežio rozmarino;

·         1 a. š. pipirų;

·         0,5–1 kg smulkintų morkų, bulvių ir svogūnų.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenėlyje sumaišykite sviestą, aliejų, česnaką, rozmariną, druską ir pipirus, kol gausite vientisą mišinį. Kiaulienos kumpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Du trečdalius gauto mišinio įtrinkite į mėsą padengdami viršų ir šonus.

Dėkite nugarinę į didelės kepimo formos dugną. Aplink sudėkite supjaustytas morkas, bulves ir svogūnus, aptepkite jas likusia prieskonių pasta. Kepkite atidengę 15 minučių, o tada temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar apie kelias valandas – kol mėsos termometras rodys 60 laipsnių temperatūrą. Tada išimkite kepimo formą iš orkaitės, viską uždenkite folija ir palikite „pailsėti“ apie 10 minučių. Po to supjaustykite ir patiekite.

Lengvi sumuštiniai su kumpiu ir daržovėmis

Po vakarienės likus kepto kiaulienos kumpio likučių, galima pasigaminti pusryčiams ar lengviems pietums darbe puikiai tinkančius sumuštinius. Jiems paruošti reikės:

·         2 riekelių mėgstamos duonos;

·         10 plonai supjaustytų kepto kiaulienos kumpio griežinėlių;

·         kelių mėgstamų salotų lapų;

·         1 vnt. pomidoro;

·         saujos daigų;

·         1 v. š. graikiško jogurto;

·         1 a. š. garstyčių;

·         0,5 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         šlakelio citrinų sulčių;

·         1 a. š. medaus;

·         aitriųjų paprikų (pagal skonį).

Gaminimas. Daigus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Mažame dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, alyvuogių aliejų, grūdėtas garstyčias ir medų. Atsargiai įmaišykite daigus, kad juos tolygiai padengtų padažas. Pomidorą supjaustykite riekelėmis, salotos lapus nuplaukite ir nusausinkite. Vieną duonos pusę lengvai apkepkite su trupučiu alyvuogių aliejaus. Ant kitos pusės gausiai užtepkite graikiško jogurto ir pabarstykite aitriųjų paprikų. Ant jogurto uždėkite padažu pagardintų daigų.

Ant kitos duonos riekės dėkite truputį daigų ir salotų lapus, pomidorų riekeles. Sumuštinį tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ir palikite kelioms minutėms, kad skoniai susijungtų. Perpjaukite dantytu peiliu perpus ir patiekite.

Tortilijų suktinukai su kiaulienos kumpiu

Vietoje sumuštinių, panaudojant kiaulienos kumpį, norintys gali susisukti ir tortilijų suktinukus, kuriuos – ypač lengva paruošti. Reikės:

·         2 vnt. tortilijų lakštų;

·         8 plonai supjaustytų kepto kiaulienos kumpio griežinėlių;

·         6 vnt. mėgstamų salotų lapų;

·         1 didelio pomidoro;

·         3 v. š. majonezo;

·         0,5 a. š. itališkų prieskonių mišinio;

·         0,75 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio.

Gaminimas. Tortilijų lakštus ištepkite majonezu, apibarstykite itališkais prieskoniais ir tolygiai išdėliokite salotų lapus. Ant salotų sudėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus, o ant jų – kumpio riekeles. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir tortiliją tvirtai suvyniokite. Perpjaukite per pusę ir patiekite.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  2. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  3. Avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams
  4. Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams
  5. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  6. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  7. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?
  8. Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?
  9. Gardus troškinys praskaidrins net šalčiausią dieną
  10. Iš gabalėlio kiaulienos – soti vakarienė ir gardūs pusryčiai
  11. Augant sveikesnės vištienos paklausai, svarbu ją sveikai paruošti
  12. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  13. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  14. Kiaulienos mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų
  15. Apelsinai papildys vitamino C atsargas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alergija

Negalavimas, apie kurį dažnai nesusimąstote

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai