Sekmadienis, 24 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ilga sviesto kelionė per žmonijos istoriją

www.alkas.lt
2024-12-25 10:30:00
0
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas, nors ir kasdienis gaminys, iš tiesų yra atskleidžiantis tūkstantmečius besitęsiančią žmonijos istoriją ir turintis išskirtinę reikšmę mūsų paveldui. Sviesto kelionė per skirtingas civilizacijas, laikus ir epochas primena amerikietiškus kalnelius. Senovės civilizacijose sviestas naudotas net kaip gydomoji priemonė, vėliau šis gaminys buvo tapęs valiuta ar mokesčiu karaliui.

Ilgainiui jis virto neatsiejama kasdienės mitybos dalimi, po to nepelnytai nurašytas, o dabar naudojamas garsiausių šefų aukščiausios klasės restoranuose. Kodėl šiais laikais sviestas vertinamas labiau nei bet kada anksčiau?

Sviesto svarbą atspindi lietuviški frazeologizmai

Kad sviestas reikšmingas ne tik kulinariniam paveldui, puikiai atskleidžia lietuvių ir kitos kalbos. Posakiai ir frazeologizmai, kuriuos naudojame, byloja apie šio gaminio svarbą mūsų kasdienybėje.

„Einasi kaip per sviestą“, „kaip sviestu patepta“ – turbūt kiekvienas lietuvis yra naudojęs tokį išsireiškimą, bandydamas apibūdinti kokį nors sklandų procesą. Bendrovės „Pieno žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė pabrėžia, jog dabartinės gamybos technologijos leidžia suteikti produktui tokias savybes, kurios atitinka naudojamus posakius.

„Mūsų „Dvaro“ sviestas gaminamas unikalia technologija, tik iš šviežios saldžios grietinėlės. Jis išsiskiria turtingu skoniu, yra ypatingai skanus ir itin svarbu, kad tepasi lengviau nei kitas sviestas. Kitaip tariant, frazė „einasi kaip per sviestą“ iš tiesų turi prasmę“, – šypsosi vyriausioji technologė.

Sviesto kelias: nuo valiutos iki draudimų

Pirmieji rašytiniai šaltiniai rodo, kad sviestas jau buvo naudojamas senovės civilizacijose – Mesopotamijoje, Senovės Egipte ar Romoje. Kai kurie tuometiniai panaudojimo būdai nėra tokie, kokius įsivaizduojame šiais laikais. Pavyzdžiui, Senovės Romoje sviestas buvo vartojamas kaip vaistas nuo kosulio arba tepamas ant skaudančių sąnarių.

Bėgant laikui, šis gaminys įgijo ir „galių“. Viduramžių pradžioje sviestas buvo laikomas brangiu gaminiu, tad kai kuriose Europos šalyse net buvo naudojamas kaip valiuta. O, pavyzdžiui, XI a. Norvegijos karalius nurodė savo šalies gyventojams kasmet surinkti jam kibirą sviesto kaip mokestį valdovui.

Vėlyvaisiais viduramžiais sviestas jau buvo sparčiai išplitęs visoje Europoje. Valstiečiai jį vertino kaip pigų maisto šaltinį, o bajorai sviestu gardindavo virtą mėsą ir daržoves.

Lietuva sviestą netgi sugebėjo paversti gaminiu, kuris tapo šalies pasididžiavimu tarpukariu. XIX a. pabaigoje šalies žemės ūkiui pasukus pieninės gyvulininkystės kryptimi, dvarų pieninės daugiausiai gamino aukštos kokybės eksportinį sviestą ir sūrį. Atokiausiose Lietuvos vietose gamintas sviestas pasiekdavo Prancūziją, Angliją ar kitas šalis. O tarpukariu Lietuva buvo patekusi į daugiausiai sviesto eksportuojančių šalių penketuką Europoje.

Tiesa, po Antrojo pasaulinio karo, apie 1950-uosius, pasaulio požiūris į sviestą ėmė keistis. Viešai laikytasi pozicijos, kad svieste esantys sotieji riebalai sukelia širdies ligas ir didina šansus gauti širdies smūgį. Vėliau įvairios šalys, tarp kurių Jungtinės Amerikos Valstijos ir Jungtinė Karalystė, paruošė rekomendacijas, raginančias vartoti kuo mažiau sočiųjų riebalų, įskaitant ir sviestą.

„Pirmas ir paskutinis dalykas beveik kiekviename puode“

Tik prieš mažiau nei dešimtmetį britų medicinos žurnalas „Open Heart“ publikavo tyrimą, kuris atskleidė, kad tokių priemonių valstybės ėmėsi neturėdamos jokių svarių įrodymų apie sočiųjų riebalų žalą. O 2021-aisiais „PLOS Medicine“ žurnale išspausdintas tyrimas apskritai nupiešė visiškai kitokį scenarijų. Tyrime mokslininkai pranešė nustatę, kad svieste ar kituose pieno gaminiuose esančių riebalų vartojimas gali apsaugoti nuo širdies smūgio.

Renesansą sviestas išgyvena ne tik paprastų žmonių virtuvėse. Šis gaminys – neatsiejama garsiausių pasaulio šefų ir restoranų kulinarijos dalis. Dar prieš du dešimtmečius JAV kulinarijos guru, laidų vedėjas ir rašytojas Antonis Bourdainas pasakė: „Sviestas paprastai yra pirmas ir paskutinis dalykas beveik kiekviename puode. Todėl restoranų maistas dažnai skanesnis nei namų maistas – dėl sviesto.“

Vienas garsiausių pasaulio šefų Gordonas Ramsis prieš kelerius metus atskleidė, kad nors yra daugybė skirtingų technikų pasigaminti skanų mėsainį, pagrindinis jo patarimas svajonių mėsainiui – prieš nuimant mėsos kotletus nuo griliaus, dvi minutes juos tepti sviestu.

Šio gaminio svarba šiais laikais puikiai atsispindi ir geriausių pasaulio restoranų filosofijoje. Ne viena „Michelin“ žvaigždes turinti maitinimo įstaiga sviestą naudoja kaip būtiną patiekalo sudedamąją dalį, suteikiančią išskirtinį skonį patiekalui. Kai kurie aukšto lygio restoranai taip pat kuria savo sviesto receptus ir nuolat ieško būdų, kaip jį patiekti kuo unikaliau.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  2. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  3. 3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus
  4. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  5. Naujo skonio maistui suteiks marinatai
  6. Ką sveikiausia tepti ant duonos
  7. Saulės geltonumo gaminys praturtins mitybą ne vienu vitaminu
  8. Varškė – maistingų medžiagų šaltinis
  9. Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą
  10. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  11. Ar visas cinamomas yra tikras?
  12. Neturintiems laiko – šviežių kopūstų „lazanija“
  13. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  14. Šylant orams atgaivins agurkų šaltsriubė
  15. Vasara – apgaulingas metas: kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22
Telefonas
Lietuvoje

„Sodra“ įspėja apie sukčių skambučius

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tiesą rašo? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • ... apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • LETA apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui
  • Atostogos – teisė, kurią verta išnaudoti laiku
  • Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?
  • Mažesni butai – auganti būsto rinkos kryptis

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Tiesą rašo? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • ... apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • LETA apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Taupyklė

Kaip gyventi tvariai, neištuštinant piniginės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai